Filosofiat ja uskonnot Rooman valtakunnan

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/romanempire.html

Dr. C. George Boeree


Rooma perustettiin c. 500 bc. 200 bc, se hallitsi useimmat Italiassa ja 150 bc, se valloitti Karthagon, suurin teho läntisen Välimeren tuolloin. 150 bc, vain kolme kaupunkia oli yli 100000 ihmistä: Antioch, Alexandria, ja Rooma. 44 bc, Rooma hallitsisi ne kaikki.

Kun Julius Caeser murhattiin 44 bc (melko paljon kuin Shakespeare kuvaili!), Joka päättyi voimakasta Rooman tasavallan. Hänen hyväksyi perillinen, kutsui itseään Augustus Caesar tuli ensimmäinen keisari. Rooman valtakunnan saavuttaisi eniten kuitenkin 116 ad alle keisari Trajan.

Kuten voitte kuvitella, parhaat aivot Rooma oli imeytyy politiikka, sota, ja taloustiede. Harva oli ylellisyyttä abstraktin philosophizing. Minkä lisäksi, kreikkalaiset oli tehnyt jo, ja katsoa kuinka pitkälle se sai heidät: Melko moni kreikkalaiset filosofit päätyi kuten Roman orjia, tutorointi nuorten Roman aristokratian!

Tässä ilmapiirissä, löydämme voimakas uutta kiinnostusta, joukossa rikkaat ja köyhät, uskonnossa. Vanha uskonto Rooman annettiin lupauksia, on varma. Mutta useimmat näkivät jumalat niin vähän enemmän kuin tarinoita pelottaa tuhma lapsille (paitsi silloin, kun aikuiset itse sai pelottaa!). He etsivät mukavuutta epävarmoina aikoina, ja he löysivät filosofian liian kuivaa. Monet erilaiset kultit – Suuren Äidin, Dionysoksen, Isis Egyptistä, Mithra Persiasta, Baal Syyriasta, Herra Palestiinasta – tuli suosittu. Lopulta juutalaisten lahko me nyt kutsumme kristinusko vallitsisi.

(Lisätietoja varhaisesta juutalaiset ja heidän uskomuksia, klikkaa tästä!)

Miksi puhua uskonnoista ja uskonnollisista filosofiat kirjan historiasta psykologian? On olemassa itse asiassa useita syitä. Ensinnäkin, uskonnon, filosofian, tieteen ja psykologia kaikki tulevat samasta ihmisen juuret: Meillä on vahva halu, edes tarvitse, ymmärtää luonteen maailmankaikkeuden, meidän paikka tässä universumissa, ja merkityksen elämämme. Uskonto mukana vastauksia näihin kysymyksiin, jotka ovat psykologisesti tyydyttävä sekä sosiaalisesti ja poliittisesti voimakas. Filosofia alkoi erottaa uskonnosta Kreikan ja Rooman aikoina, mutta suuri enemmistö ihmisistä kiinni uskonnon niiden vastauksia. Vuonna renessanssin ja valaistumisen, tiede alkoi erillään sekä uskonnon ja filosofian, ja silti suurin osa pysyivät uskollisina uskonnollisia dogmi. Ja suuressa osassa historian, uskonnot ovat usein otettu vahvasti anti-filosofinen ja anti-tieteellistä kantaa. Psychology perii joitakin näistä ongelmista, vaikka osaksi nykyajan. On arvokas jollekin oppilaalle historian filosofian, tieteen ja psykologia ymmärtää juuret uskonnon ja voima näiden uskomuksia.


Neo-platonismin

Roman filosofia oli harvoin yli vaalean heijastus Kreikan, satunnaista soihdut kirjallisuuden kirkkaimmillaan, mutta harvat innovatiivisia ideoita. Yhtäältä oli jatkoa järkevä, joskin hieman plodding, tyyni filosofia, vahvisti jossain määrin taipumus eklektisesti (esimerkiksi Cicero). Toisaalta oli kasvava liike kohti hieman mystinen filosofia, kasvain stoalaisuuden kutsutaan yleensä Neo-platonismin. Tunnetuimmat kannattaja oli Plotinos.

Plotinos (204-269) syntyi Lycopolis Egyptissä. Hän opiskeli Ammonios Saccus, filosofi ja telakka työntekijöiden ja opettajien kirkon isä Origenes Aleksandriassa. Plotinos lähti Roomassa 244, jossa hän opettaa kuolemaansa saakka. Hänellä olisi huomattava vaikutus keisari Julian “luopio” yritti tuloksetta palauttaa Rooman valtakunnan on filosofinen version pakanuuden, vastavirtaan kristinuskon.

On sotatoimiin Persian hän kohtasi erilaisia ​​Persian ja Intian ajatuksia, jotka hän sekoitettu Platonin filosofia:

Jumala on ylin olento, absoluuttinen yhtenäisyys, ja on sanoinkuvaamaton. Mikä tahansa sana (vaikka ne Käytin) merkitse joitakin rajoituksia. Jumala on parasta kutsutaan “Yksi“, ikuinen ja ääretön. Luominen, Plotinos uskotaan, on jatkuva ulosvirtaus Yksi, jossa jokainen “spasmi” luomisen hieman vähemmän täydellinen kuin ennen.

Ensimmäinen ulosvirtaus on nimeltään Nous (Jumalallinen älykkyyttä tai jumalallinen mieli, jota kutsutaan myös Logoja), ja on toinen vain Yksi – se kaavailee Yksi, mutta ei itsessään ole enää yhtenäinen. On Nous joka sisältää lomakkeet tai ideoita, että aikaisemmat kreikkalaiset puhuttu. Sitten tulee Psyyke (Maailman Sielu), singotaan Nous osaksi aikaa. Tämä Psyyke on hajallaan kaikki yksittäiset sielut maailmankaikkeuden. Lopuksi, mistä Psyyke säteilee maailman tilaa, aineen, ja aistit.

Henkisyys edellyttää siirtymistä aisteja pohdiskeluun oman sielu, World Soul, ja Divine Intelligence – ylöspäin virtauksen kohti One. Lopulta tarvitsemme suoran ekstaattinen yhteydeksi One vapautua. Tämä teki neo-platonismin melko yhteensopiva kanssa kristillisyys askeettinen munkkeja ja kirkkoisien, ja kaikki muodot mystiikan, joka kukoistaa seuraavassa 1800 vuotta!

Toinen kannattaja Neo-platonismin syytä mainita Hypatia of Alexandria (370-415). Nainen suuri älyn, hän meni töihin vihollinen kristillisen piispa Cyril. Hän ilmeisesti määräsi munkit “hoitaa” häntä. He riisuttu hänet alasti, raahasivat hänet kotoaan, hakkasivat häntä, leikata hänen laatat, ja lopulta poltettiin hänen kolhiintunut elin. Renessanssin taiteilija Rafael ajatellut tarpeeksi hänen sisällyttää hänen mestariteoksessa, Ateenan koulu.


Mithraism

Yksi suosituimmista uskonnoista Rooman valtakunnan, etenkin roomalaiset sotilaat, oli Mithraism. Sen alkuperä ovat Persian, ja liittyy heidän muinaisten hierarkian jumalten, kuten uudelleen muokattu Zarathustra (c. 628-c. 551 BC) pyhiä kirjoja kutsutaan Avestas.

Universumi nähtiin mukana ikuinen taistelu valon ja pimeyden, personoi Ahura-Mazda (hyvä) vs. Ahriman (paha). Tämä ajatus lienee vaikuttanut juutalaisia, kun he olivat Babylonissa, joka on, kun ne ottivat HaShatan – Saatana – kuten pahan!

Sisällä Persian Pantheon, Mithra oli “ratkaisija sielujen” ja “suojelija” ja pidettiin edustaja Ahura-Mazda maan päällä.

Mithra, legendan mukaan, oli inkarnoitui ihmisen muodossa (kuten profetoi mukaan Zarathustra) 272 bc. Hän syntyi neitsyestä, joka kutsuttiin Jumalanäidin. Mithra syntymäpäivä juhlittiin 25 joulukuu ja hän kutsuttiin “maailman valo”. Opetettuaan 36 vuotta, hän nousi taivaaseen 208 bc.

Oli monia yhtäläisyyksiä kristinuskon: Mithraists uskoivat taivaan ja helvetin, arviointikyky ja ylösnousemuksesta. Heillä oli kaste ja ehtoollinen leipää ja viiniä. He uskoivat Jumalan palvelemista ja muita.

Rooman valtakunnassa, Mithra alettiin yhdistää auringon, ja hänet kutsutaan Sol Invictus, tai unconquerable aurinko. Ensimmäinen viikonpäivä – sunnuntai – omistettiin rukoukseen hänelle. Mithraism tuli virallinen uskonto Rooman noin 300 vuotta. Varhainen kristillisen kirkon myöhemmin hyväksyttiin sunnuntaita niiden pyhäpäivänäni, ja joulukuun 25: syntymäpäivä Jeesuksen.

Mithra tuli suojelijaksi sotilaat. Sotilaat Rooman legioonien uskoivat pitäisi taistella hyvä, valo. He uskoivat itsekuria ja siveys ja veljeyden. Huomaa, että tavan kättelee tulee Mithraic tervehdys roomalaiset sotilaat.

Se toimi kuin salaseura, jossa siirtymäriittien muodossa fyysisiä haasteita. Kuten Gnostisessa lahkojen (kuvattu alla), oli seitsemän luokkaan, suojattu planeetta.

Koska Mithraism rajoittui miehiä, vaimot sotilaat usein kuului klubeja Suuren Äidin (Cybele) palvojia. Yksi naisten rituaalit mukana kasteen veren saamalla eläin- mieluiten härkä – teurastettu yli aloittaa kuoppaan alla. Tämä yhdistettynä myytti Mithran tappaa ensimmäinen olento, härkä, ja muodostavat maailman sonni ruumis, ja hyväksyi Mithraists samoin.

Kun Konstantinus kääntyi kristinuskoon, hän kiellettiin Mithraism. Mutta muutaman Zoroastrians vielä nykyäänkin Intiassa, ja Mithraic lomien juhlittiin Iranissa kunnes Ajatollah tuli valtaan. Ja tietenkin, Mithraism selviää hienovaraisemmin Euroopan eri – jopa Kristillinen – perinteisiin.


Kristinusko

Jeesus syntyi, ajatellaan, noin 6 bc. Hänen nimensä on Latinization on heprealainen nimi Jeshua, jonka me tunnemme Joshua. Legenda kertoo, että hän oli syntynyt pienessä Betlehemissä, neitsyen Marialle, morsiamensa puusepän, ​​Joseph. Hän varttui Nasaretissa, osa suurta juutalainen perhe. Hän oli ilmeisesti hyvin älykäs ja oppinut, esimerkiksi lukea ilman muodollista koulutusta.

Nuorena hän tuli hyvin uskonnollinen, ja liittyi ryhmä askeettinen juutalaisten johtama karismaattinen johtaja nimeltään Johannes Kastajan. Kun Johannes mestattiin paikallisten viranomaisten “lietsontaa,” monet alkoivat etsiä Jeesusta johtajuutta.

Hänellä oli 12 opetuslasta eri kaupungeissa ja elämänaloilla, ja kirjaimellisesti satoja muita seuraajia, miehet, naiset ja lapset. He harhailivat aluetta, osittain levittää uskonsa, osittain pysymään epäystävällinen viranomaisille.

Aluksi Jeesuksen sanoma oli vakava, jopa fundamentalistinen, juutalaisuus. Hän edisti kuten peruseetos kuten lähimmäisenrakkaus ja palauttamalla vihaa ystävällisesti. Hän korosti erityisesti ero virallisen uskonnon pappien ja juutalaisten hallitseva luokka ja vähemmän tarkka, mutta aito, kiivaus on yksinkertaisia ​​ihmisiä. Tukeminen viesti oli hänen ilmeinen kyky parantaa sairaita.

Juutalaiset aikansa tunsi sorretaan niiden Roman yliherruuteen, ja monet uskoivat, että heidän Jumala puuttua kansansa puolesta lähettämällä messiah – karismaattinen johtaja, joka voisi ajaa ulos roomalaiset ja perustaa uusi juutalainen valtio.

Monet Jeesuksen seuraajia, tietenkin, uskoivat, että hän oli Messias. Jossain vaiheessa uraansa, hän alkoi uskoa tämäkin. Valitettavasti juutalaiset, vastuussa roomalaiset olivat huolissaan hänen suosion, ja oli hänet pidätettiin Jerusalemissa.

Hänet tuomittiin kuolemaan ja ristiinnaulitsivat. Hänen seuraajansa olivat selvästi pettyneitä siihen, että luvattu juutalaisvaltion ei toimitettu. Mutta huhu hänen tulonsa henkiin, ja hänen ulkonäkönsä kuin visio useita hänen seuraajansa, virittäneet uskonsa. Monet uskoivat, että hän palaisi – pian! – Johtaa heitä.

Aikaa myöten, tietysti, oli selvää, että hän ei tule takaisin niiden vaikutusaikaa. Vähemmän messiaaninen, uskonnollisempien näkökohtia hänen opetus alkoi korostettava, ja hänen käsite Jumalan valtakunnan kuin meissä, tai ainakin meidän taivaallinen palkita, korvasi toivottua juutalaisvaltiolle.

Parempi tai huonompi, Juudeassa oli itse asiassa aika Metropolitan – raskaasti “Hellenisoituneet”, jos ei niin “romanisoituna.” Sama virtaukset ajatuksen muualla valtakunnan jossa tuntui tässäkin. Joten tarina Jeesuksesta, kuten kirjattu evankeliumeissa Mark, Matthew, ja Luke, alettiin kiinnittää ajatuksia, jotka olivat oikein Uusplatonisti, gnostilainen, tai jopa Mithraist!

Johanneksen evankeliumi, esimerkiksi, on hyvin erilainen kuin muut, ja viittaa Jeesuksen sanaa, tai Logoos – yhteinen kreikkalainen idea. Revelations, myös johtuvan John, mutta hyvin erilainen tyyli ja sisältö, on kaikki monimutkaiset kuvastoa gnostilainen ja Mithraist end-of-the-maailma tarinoita, suosittu juutalaisten keskuudessa tällä hetkellä. Se sisältää ajatuksen mahdollisesta ruumiin ylösnousemisen – käsite, joka Jeesus evankeliumien ei edistänyt, ja jonka useimmat kristityt eivät nykyään usko.

Mutta se oli Paul (n. 10 – n. 64 ad), joka on romanisoituna Juutalainen, joka olisi erittäin vastuussa uudelleen luomista Jesus, jota hän ei ollut koskaan tavannut, eikä koskaan viittaa nimen. Hän vastaa myös divorcing tämän vastaperustetun uskonto sen juutalaisjuuria. Se oli Paul, joka esitti ajatuksen, että Jeesus oli Jumalan poika ja että vain uskoa häneen voisi toivomme olla “tallennetaan” meidän luontainen syntisyytemme.

Lähes vuosisadan, varhaiskristityt jaettiin kahteen vihamieliseen leiriin: Yksi ryhmä seurasi Peter, yksi Jeesuksen alkuperäisen opetuslapsia. He olivat pääasiassa juutalaiset ja edelleen monia juutalainen perinteitä, kuten Jeesus oli tehnyt. Toinen ryhmä seurasi Paul, joka oli paljon avoimempi kuin juutalaiskäännynnäisten ja luopua paljon juutalaisen lain niille ole syntynyt siihen. Taistelu näiden ryhmien välillä oli tietenkin voitti Paul. Jotkut kriitikot viittaavat siihen, että kristinusko olisi nimeltään “Paulism!”

Sekä Peter ja Paul teloitettiin Roomassa noin 64 mainoksen. Paul mestattiin. Peter ristiinnaulittiin ylösalaisin (hänen pyynnöstään, jotta vältetään vertailu Jeesus).

Patrists tai kirkkoisien, olivat ensimmäiset Kristillinen filosofeja. Vuonna itäosassa valtakunnan oli Origen Alexandra (185-254); lännessä oli Tertullianos Karthagon (165-220). Tertullianus muistetaan parhaiten sanomalla, että hän uskoi (kuolemaan ja ylösnousemukseen Jeesuksen) juuri siksi, että se oli järjetön. Origen, toisaalta, oli paljon enemmän Kreikan hänessä, ja totesi, että suuri osa Raamatun tulisi ymmärtää vertauskuvallisesti, ei kirjaimellisesti. Muista kuitenkin, että Origen katkaisi hänen oma sukupuolielimissä, koska hän otti Matthew XIX, 12 kirjaimellisesti!

Ajatus kolminaisuudesta, ei löydy Raamatusta itse vaivasi Patrists jälkeen Theophilius Antiokialainen käyttöön käsitteen 180 ad. Tertullianus mielestä kolminaisuuden tarkoitetun Jumalaa, hänen sana (logot), ja hänen viisautensa (Sophia). Origen oli täsmällisempi, ja sanoi, että se viittaa One (isä), älykkyys (logot, tässä tarkoittaen poika), ja sielu (Psyyke, pyhä henki) jälkeen Neo-platoniseen järjestelmään. Koska käsite kolminaisuus on vaikea, se oli syynä useisiin erilaisiin tulkintoihin, jotka eivät vastanneet Virallisen selityksen. Nämä vaihtoehtoiset tulkinnat leimattiin harhaoppeja, tietenkin, ja niiden tekijöiden erotettiin kirkosta ja kirjoja poltettiin. (Klikkaa tästä lista harhaopeista!)

Origen myös ei usko helvettiin: Kuten Neo-Platonists, hän ajatteli, että kaikki sielut lopulta palaa One. Itse asiassa uskotaan, että Origeneen ja suuri Uusplatonisti Plotinos oli sama opettaja – telakka työntekijä / filosofi jonka nimi Ammonioksen Saccus.

Patrists “filosofioita olivat suurimmaksi osaksi samat: Kaikki totuus tulee Jumalalta, kautta mystinen kokemus he kutsuivat armoa (intuitio, sisätila mielessä uskon valo). Tämä selvästi asettaa kirkkoisät samaa luokkaa kuin neo-Platonists, ja kontrastit Kristillinen filosofian että antiikin kreikkalaiset: Otetaan totuus uskoon olisi hyvin outoa ajatus todellakin tykkää Sokrates, Platon, Demokritos, ja Aristoteles!

Kristinusko oli tiettyjä vahvuuksia, joilla on vahva psykologinen (pikemmin kuin filosofinen) sanomien suoja, toivoa ja anteeksiantoa. Mutta sen suurin vahvuus oli sen egalitarismia: Se oli ennen kaikkea uskonnon köyhien, ja imperiumi oli runsaasti huono! Huolimatta uskomatonta vainoa, se jatkoi kasvuaan.

Sitten aattona taistelun 27. lokakuuta, 312, muutaman kilometrin pohjoiseen Rooman keisari Konstantinus oli visio liekehtivä rajat. Hän voitti taistelun, hyväksytty kristinuskon, ja teki siitä laillisen uskonnon kanssa edikti Milano. Vuonna 391, kaikki muut uskonnot olivat kiellettyjä. Mutta silloinkin, kristinusko oli yhä kilpailua.


Gnostilaisuus

Gnostismi viittaa erilaisiin uskonnollis-filosofisia perinteitä takaisin aikoina egyptiläiset ja babylonialaiset. Kaikenlainen gnostilaisuuden mukana ajatus, että maailma koostuu aineen ja mielen tai hengen, jossa asiaa katsotaan negatiivinen tai jopa pahaa, ja mieli tai henki positiivinen. Gnostikot että voimme edetä kohti lopullista tai puhtaassa muodossa hengen (God) saavuttamalla salaista tietoa – “tie”, kuten ilmoitti pelastaja Jumalan lähettämä.

Yksityiskohdat eri gnostilaiset lahkot riippui mytologinen kielikuvia käytetty – Egyptian, Babylonian, Kreikan, juutalainen, kristitty … gnostilaisuudesta yleinen oli runsaasti vaikutteita Persian uskonnot (zarathustralaisuus, Mithraism) ja Platonin filosofian.

Oli voimakas riippuvuus astrologiaan (josta ne periytyvät babylonialaiset). Erityisen merkittäviä ovat seitsemän planeetan, joka edustaa seitsemää pallojen sielun täytyy kulkea päästäkseen Jumalaa. Magical loitsut ja kaavoja, usein seemiläistä alkuperää, olivat myös tärkeitä.

Kun kristinusko osuma vaiheessa gnostilaisuutta sovitettu sen nopeasti, ja alkoi edistettävä itseään suurempi, todellisempi kristinuskon muoto. Teologia näytti tältä:

Aluksi oli vain Jumala (eräänlainen absoluuttinen). Sitten oli säteily Jumalalta kutsui poikansa tai aions. Nuorin näistä aions oli Sophia, viisautta ja ensimmäinen naispuolinen “poika”. Sophia oli virhe, joka oli ylpeys, joka sitten tartunnan loput universumin. Meidän täytyy kumota tämän virheen (perisynti), mutta emme voi tehdä sitä yksin. Tarvitaan pelastaja Aion, joka voi vapautua Sophia siteistä virhe ja palauttaa hänet hänen asemansa, joka voidaan rinnastaa Jumalan.

Jumalanpalvelus joukossa gnostikot mukana kaste, vahvistus, ja eukaristiaa. Itse asiassa, on todennäköistä, että useat ei-kanoninen evankeliumit kirjoittanut Kristillinen gnostikkojen ja jotkut sanovat, että Johannes oli gnostilaisen.

Gnostismi voimakkaasti kumota varhaisen kristillisen kirkon 100: n ja 200: n, sekä neo-Platonists, kuten Plotinos, joka piti sitä korruptiosta Platonin ajatus. Itse asiassa, tietenkin, syy vihamielisyys oli pikemminkin kuinka samanlaisia ​​gnostilaisuudesta oli kristinuskoon ja neo-platonismin!


Manikealaisuus

Manikealaisuus perusti Mani, syntynyt 215 mainos Persiassa. Klo 12, hän kävi enkeli, joka kertoi hänen olevan puhdas 12 vuotta, jolloin hän palkitaan tulossa profeetta. Hän lopulta pitää itseään tiivisteen (eli viimeinen) profeettojen, otsikko Mohammed myöhemmin vaatia itselleen.

Pakko lähteä Persiaan, hän vaelsi itään, saarnaa gnostilainen versio Mithraism, elementtejä juutalaisuuden, kristinuskon ja buddhalaisuuden. Hän piti itseään Jeesuksen apostoli. Kun hän palasi Persiaan, hänet vangittiin ja ristiinnaulittiin.

Vuonna Manicheanism, Ormuzd (a corrupion nimen Ahura Mazda) on hyvä jumala, jumala valon, luojan sieluja. Myös jumala pahan ja pimeyden – joskus kutsutaan Herra – Joka loi aineellisen maailman, jopa ansastusta Ormuzd n sieluja elimissä. Toinen perinne on Ormuzd sijoittamalla palasia valoa – syystä – pahan oman mallinuket.

Joten siellä on kevyt loukussa sisällä pimeydessä! Mani uskoivat, että pelastus tulee tietoon, uhrautuvaisuus, kasvissyönnin, paasto, ja siveyttä. Valitut ovat ne, jotka noudattavat sääntöjä mitä tiukimmin. Heidän lopullinen palkkio on vapauttaa valoa sen vankilasta.

Hänen seuraajansa ankarasti vainottu, jonka persialaiset ja roomalaiset samankaltaisia. Silti uskonto levisi Vähässä-Aasiassa, Intiassa, Kiinassa, Lähi-idässä, jopa Espanjassa. Se kesti Euroopassa vasta 10. vuosisadalla mainoksen ja vaikutti myöhemmin Kristillinen heresies kuten Bogomils ja Cathars.


St. Augustine

St. Aurelius Augustinus (354-430) oli Manichean 10 vuotta ennen muuntaa kristinuskoon 386 ad. Hän jatkaa tullakseen tunnetuimpia Kristillinen filosofi ennen keskiajalla.

Hänet tunnetaan parhaiten meille ensimmäinen todella psykologinen, sisäänpäin huomioon hänen etsiä totuutta, hänen Tunnustukset. Ripaus intiimi yksityiskohtia hänen tilinsä voidaan saanut yksi hänen tunnetuimpia lainausmerkkejä: Hän rukoili Jumalaa “antaa minulle siveys ja pidättyvyys, mutta ei vielä!”

Hänen filosofiansa on löyhä mukauttaminen Platon vaatimuksiin kristinuskon. Jotta voidaan sovittaa ajatus, että Jumala on hyvä ja paha, joka ilmeisesti on olemassa maailmassa, hän kääntyi käsitteeseen vapaan tahdon ja henkilökohtaista vastuuta sin. Hän painotti aikeita nostetuista kun se tulee määrittämällä moraalista vastuuta

On tietenkin ongelmia hänen argumentteja: Jos Jumala on kaikkitietävä ja kaikkivoipa, hän tietää, mitä teemme, ja itse asiassa sai meidät tällä tavalla, joten ei hän vielä vastuussa paha? Sitä paitsi joka huolimatta tosin suuren onnettomuuden me ihmiset tekevät toisilleen, eivät ole siellä myös luonnonkatastrofit ja sairaudet, joita voidaan pitää paha, mutta ei ole mitään tekemistä meidän vapaa tahto? Nämä väitteet olisi vaikeuksia filosofit edes osaksi vuosisadan. (Katso Dostojevskin Karamazovin veljekset esimerkkejä!)

Augustine tuli piispa Hippo Regius (länteen Karthagon) vuonna 395. Hän kuoli 430 aikana piiritys Hippo että vandaalit, germaaninen heimo, joka valloitti Pohjois-Afrikassa (joka oli “menestystarinaa” Italian noina aikoina!). Voisi sanoa, että hän eli läpi syksyllä Rooman valtakunnan.


Syksyllä Rooman

Rooman valtakunta oli merkittävästi vähenemässä. Talous alkoi pysähtyvän. Liian paljon rahaa käytetään yksinkertaisesti säilyttää rajoilla ja yhtenäisyyttä valtakunnan. Kaupungeissa alkoi heikentyä. Kaupungin palveluista väheni, ja nälän ja tautien vakavasti loukkaantunut köyhiä. Monet muutti pois maahan, jossa he löysivät itsensä työskentelevät suuri latifundi – mitä voisimme kutsua maatalousalan – kuten talonpojat ja käsityöläiset. Vapaa talonpojat kaatunut omistuksen maan näitä voimakkaita vuokranantajien vastineeksi suojelua. Tämä puolestaan latifundi olivat valmiita mini-valtakuntien barbaari johtomiehet joka olisi tulossa pian!

Kolmannessa luvulla imperiumi oli hyökätään joka suunnasta. Se oli jalomielisesti puolusti 33 legions (5000 miestä kukin). Sisäisesti, se kärsi koollaan, ja 395, se virallisesti jaettu kahteen puoliskoon, Länsi-Rooman valtakunta ja Itä-Rooman valtakunnan.

Vuonna 400s, Hunnit tuli Eurooppaan Venäjän aroilla, ja sai niin pitkälle kuin Chalons Pariisin lähellä. He levittivät kauhua kaikkialla ne menivät. Heidän imperiumi romahti 476, mutta ei ennen kuin ne asetetaan kymmeniä saksalaisten heimojen liikkeessä kohti Rooman valtakunnan.

Roomalaiset taistelivat joitakin pois, maksettu jotkut pois, ja anna jotkut suojella rajoja. Useimmat mahtava legioonien lopulta muodostuu saksalaisten sotilaiden! Yksi melko suuri heimo, Visigootit (Länsi gootit), alkoi liikkua kohti Italiassa niiden siirtokunnista Balkanilla. Vuonna 410, he tuhosivat Rooma. Läntisen puoliskon Rooman valtakunnan oli katsoen kuollut ja käsissä eri hyökkääjät.

Itä-Rooman valtakunta oli myös laskussa ja vaivasivat sodat, ulkoinen ja sisäinen. Keisari Justinianus (527-565) yrittivät mutta epäonnistui takaisinsaamiseksi Italiassa ja lähetti Itä valtakunnan osaksi finanssikriisi. Hänen pyrkimyksiä hillitä pakanallisia filosofioita ja poistaa Christian heresies aiheuttaisi lopulta paljon tyytymättömyyttä hänen sääntö. Toisaalta, Justinianus kodifioitu roomalainen oikeus ja mukauttaa se kristillisen teologian, ja hän edistänyt suuria teoksia, kuten rakentamisen Hagia Sofia, jossa on uskomattoman suuri kupoli ja kaunis mosaiikit.

Barbarians portilla oli vain osan Imperiumin ongelmia kuitenkin. Oli nälänhätä jäänteiden Rooman valtakunnan päälle ja pois 400 800. Oli rutto 500: n. Imperiumin väestöstä laski 50%. Rooman kaupunkiin väestöstä laski 90%. 700, vain Constantinople– pääkaupunki Itä Rooman valtakunnan – oli yli 100000 ihmistä.

Myöhään 600: n, arabit valloitti Egyptin ja Syyrian (asti niin edelleen osa Itä Empire), ja jopa yrittänyt ottaa Konstantinopolin itsensä. Vuonna 700: n, Euroopassa hyökkäsi Bulgars (a Mongol heimo), kasaarien (turkkilainen heimo, joka oli hyväksynyt juutalaisuuden), unkarilaisten (unkarilaiset), ja muut. Itäinen Empire näkisi turkkilaiset ottamaan Anatolia (nimetään uudelleen Turkki) vuonna 1071, ja lopulta ottaa Konstantinopolin 1453.

Sillä välin, Länsi-Euroopan hallitsi erikokoisissa gangsteri kaltainen hierarkioita lukutaidottomia sotureita. Suuri joukko ihmisiä vähenivät orja muistuttavissa oloissa, muokkaus maaperän tai palvelun työpaikkojen vähentynyt huomattavasti kaupungeissa. Emme kutsu ’em keskiajan turhaan!

Mutta, kun aurinko laskee yhteen sivilisaatio, se on yleensä nousussa muualla ….


Islam

Joten, kun Rooman valtakunta vaimeni auringonlaskuun, mahdollisuus muiden sivilisaatioiden tehdä merkintä syntyi. Tuskin kukaan tuolloin olisi arvannut, että suuret haastaja olisi peräisin suhteellisen autio länsirannikolla Arabian. Arabia voi vain marginaalisesti ylläpitääkseen väestöstä maataloudessa. Mutta, on sijoitettu hienosti väliin rikkaiden valtakuntien sen pohjois ja hyödyntämättömiä Afrikan eteläisissä – ja myöhemmin valtameren juurien Intiaan ja sen jälkeen – se onnistui tarjota ihmisille mahdollisuus kannattava.

Mohammed syntyi 569 mainos Mekassa, kauppias kaupungin lähellä Red Sea. Hänen äitinsä kuoli, kun hän oli kuusi, joten hän nostettiin ensin hänen isoisänsä, myöhemmin hänen setänsä. Hän oli todennäköisesti lukutaidoton, mutta se oli todellisuutta useimmille arabeille ajasta.

Klo 26, hän nai rikkaan lesken 14 vuotta hänen vanhempi, joka olisi hänen ainoa vaimo, kunnes hän kuoli 26 vuotta myöhemmin. Hän on kymmenen enemmän vaimoja – mutta ei elävä poika. Hän ja hänen ensimmäinen vaimonsa oli tytär Fatima, joka tulisi merkittävä hahmo islamin historiassa. Hän avioitui Muhammedin adoptoitu poika, Ali.

Kun hän sai vanhempi, hän tuli yhä uskonnollisia, ja pyrkinyt oppia juutalaisuus ja kristinusko. Hän alkoi meditoida yksin erämaassa ja paikallisten luolissa.

Vuonna 610 mainos, Mohammed nukahti luolassa, kun perinne on se, että enkeli Gabriel ilmestyi hänelle ja kertoi hänelle hän olisi Jumalan sanansaattaja (Allah *). Hänellä olisi tämä kokemus toistuvasti koko loppuelämänsä ife. Joka kerta, enkeli antaisi hänelle opetus (suura), jonka hän oli sitoutua muistia. Nämä olivat lopulta kirjattiin, ja hänen kuolemansa jälkeen kerätään islamilaiseen pyhä kirja Koraani.

Hän saarnasi Mekan, mutta oli kohdannut merkittävää vastustusta pakana johtajia. Kun väkivallan uhkaa selvisi, hän lähti Mekka kaupungin Medina, johon hänet oli kutsuttu, noin 200 hänen seuraajansa. Täällä hän oli paljon onnistunut, ja lopulta hän otti maallisen viranomaisen kaupunkia.

Suhteet pakanallisen perheiden Mekan heikkeni edelleen, ja suhteet juutalaisten Medina, aluksi lupaavia, heikentynyt samoin. Liitosta Mekan perheiden ja Medina juutalaiset taistelivat Muhammedin seuraajia aikana useita vuosia.

Vuonna 630, Mohammed otti Mecca. Kahden vuotta, kaikki Arabian oli hänen valvonnassaan, ja islam oli voimaksi kanssa. Mohammed kuoli 7. kesäkuuta 632.

Mohammed perus viesti oli riittävän yksinkertainen: Meidän on hyväksyttävä Allahin yksi ja ainoa Jumala, ja hyväksyä, että Mohammed oli hänen profeettansa. Sano sanat tätä kolme kertaa, ja olet muslimi.

Islam tarkoittaa antautuminen, mikä tarkoittaa, että olemme tallennetaan vain uskon. Allah, joka kaiken tietävä, tietää etukäteen, kuka ja kuka ei tallenneta. Tämä ajatus (jonka näemme taas joukossa protestanttien Euroopassa) edistää yleensä urheutta taistelussa, mutta se on myös taipumus johtaa kulttuuria pessimistinen hyväksymistä status quo. Mutta se ei tapahdu islamiin monia satoja vuosia!

Koraani sanoo, että jonain päivänä (vain Jumala tietää milloin), kuolleet nousevat ja tulla maahan, heidän sielunsa. Ne arvioidaan. Jotkut heitetään yksi seitsemän tasoa helvetin. Jotkut pääsevät paratiisiin – kuvattu hyvin fyysinen, jopa hedonistinen, termejä. Suuri osa tästä skenaarion tuli juutalaisia, joka puolestaan ​​sai sen persialaiset.

Islam on hyvin sääntö suuntautunut, sekoitus uskonnollinen kanssa maallinen. Kirkko ja valtio ovat yksi. Koraanissa, on olemassa sääntöjä avioliittoon, kauppa, politiikka, sota, hygienia – hyvin samankaltainen juutalaisten lakeja, jotka Mohammed jäljitelty. Niistä sääntöjä, muslimit ei syödä sianlihaa tai koiran lihaa eivätkä ne seksiä aikana naisen ajan, aivan kuten juutalaiset. Mohammed lisäsi sääntöä alkoholia. Yhteiskunta Mohammed visioi approksimoidaan kuten autoritaaristen valtioiden kuten Saudi-Arabiassa ja Iranissa tänään.

Avioliitto kannustettiin, ja selibaatti pidetään syntinen. Moniavioisuus sallittiin, rajoissa. Naiset, kuten juutalaisuus ja kristinusko, olivat selvästi toissijainen miehillä, mutta ei pidetään omaisuutta. He olivat yhtä kuin miehiä useimmissa oikeudellisia ja taloudellisia asioidessaan, ja avioero, vaikka helppoa, oli suositeltavaa. Samoin vaikka orjuus ei tuomittu, monet säännöt suunniteltiin inhimillistää toimielimelle.

Mohammed ja muslimit olivat yleensä hyväksymistä juutalaisten ja kristittyjen ( “ihmiset kirjan”), mutta siedä pakanoita. Sota ja kuolemanrangaistus selkeästi suvainnut ja harjoittama profeetta: “Ja joka hyökkää teitä, kimppuun samalla tavalla” (ii, 194).

Arabian kulttuurin ja kielen, ja islaminuskon, pian olisi hallitsevat suuressa osassa maailmaa, Espanjasta ja Marokosta Egyptiin ja Palestiinaan Persiaan ja sen jälkeen. Jonkin aikaa, se esittää progressiivista, suvaitsevainen kasvot, ja muslimien filosofia voisi kilpailla että antiikin kreikkalaiset.

(Lisätietoja Islam, erityisesti sen Sunni ja shiiojen oksat, klikkaa tästä!)


* Allah on arabiankielinen sana, joka tarkoittaa “Jumala.” Se tulee samasta juuresta kuin heprean Elohim, ja lopulta tulee Kananeus sanasta El, jossa viitattiin kaikkien isä jumalten.

© Copyright 2001, C. George Boeree

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.