Hollerith pantografinen korttirei’itys

Original page: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/ppunch1919.html

Kuva: US NARA Wikipedian kautta.
Kuva: US NARA Wikipedian kautta.
1920 Census form
1920 väestönlaskentalomake – Klikkaa suuremmaksi
1920 Census form
1950 väestönlaskennan transkriptio

Yllä oleva 1940-valokuva (napsauta sitä nähdäksesi täysikokoisena) näyttää pantografisen rei’itysoperaattorin syöttämässä tietoja vuoden 1920 väestölaskentalomakkeesta, kuten vasemmalla olevasta; väestönlaskennan tekijät täyttävät ne käsin. Lomake on asennettu rullalle, jota voidaan kääntää siten, että nykyinen sisääntulo (henkilö) on juuri puisen etulevyn viistetyn reunan yläpuolella. Jokainen rei’itys edellyttää, että käyttäjä asettaa kynän vastaavan reiän päälle, mikä on työlästä, huolellista ja virhealtista toimenpidettä. Hollerith itse sanoi eräässä patenttihakemuksessaan: “Kun eri kohteet on näin kirjoitettu, voi olla toivottavaa tai tarpeellista varmistaa, kokonaan tai osittain, sellaisen transkription tarkkuus.” [Truesdell, s. 37] Joka tapauksessa Smithsonian-museon pantografisessa rei’ityksessä lukee “THE TABULATING MACHINE COMPANY, WASHINGTON, DC, järjestelmä patentoitu 8. tammikuuta 1889”, runsaasti aikaa vuoden 1890 väestönlaskentaa varten, ja se oli hyvä. tarkempi ja käyttäjäystävällisempi kuin junalippujen rei’itys, ja mahdollistaa myös enemmän dataa korttia kohden.

Vuoden 1950 valokuvassa näkyy, kuinka väestölaskentalomakkeita käsiteltiin samalla tavalla kuin vuodesta 1890, mutta paremmalla korttirei’ityksellä: IBM 012 vuodelta 1925, joka on kuin nykyaikaisen näppäimistön numeronäppäimistö.

Vuoteen 1910 mennessä tabulaattorit tekivät jonkin verran virheiden tarkistusta itse… “Jos esimerkiksi koko väri jätettäisiin rei’ittämättä, kortti ei rekisteröitynyt eikä siksi soinut kelloa, jota operaattori kuunteli. Kortteja oli myös hylättiin, jos ne olivat “poikkeavia” tai muuten mekaanisesti viallisia. Nämä hylätyt kortit tarkastettiin ja jätetyt tavarat – tai uudet, mekaanisten vaatimusten mukaiset kortit rei’itettiin. Näiden viallisten korttien lisäksi oli paljon esineitä sisältäviä kortteja jotka olivat niin epäjohdonmukaisia, että ne herättivät kysymyksiä joko rei’itysten tai alkuperäisten palautusten tarkkuudesta, josta ne rei’itettiin. Vuoden 1900 tarkastuskierros oli suunniteltu huolehtimaan molemmista viallisista korteista ennen korttien käyttö lopullisissa taulukoissa erityisen koneen kautta, joka on kytketty hylkäämään epätäydellisten ja viallisten korttien lisäksi myös sellaiset, joissa on epäjohdonmukaisia ​​kohteita, joita muutoin usein altistetaan tarkkuuskysymys ja huomattava määrä harvoin esiintyviä kohteita, joista haluttiin olla kaksin verroin varma.” [Truesdell, s. 94-95]

Nämä varmistusajot olivat ehkä ensimmäinen esimerkki “langalla ohjelmoinnista”, jonka Hollerith teki mahdolliseksi   vuonna 1906 Tyypin I taulukkolaitteensa johdotuspaneelin keksimisen.

Viitteet


Columbian yliopiston tietojenkäsittelyhistoria Frank da Cruz / fdc@columbia.edu Tämä sivu luotu: tammikuuta 2001 Viimeisin päivitys: 8. toukokuuta 2021