Kierroksia Internetissä: Kuinka minusta tuli virtuaalitodellisuus

Original page: http://www.umsl.edu/~keelr/meanderings/index.htm

“Jos Rip Van Winkle olisi nukkunut viimeiset kolmekymmentä vuotta, nykypäivän konkreettiset laitteet ja tilat näyttäisivät suurimmaksi osaksi hänelle tutuilta. Mutta yksi äskettäin avautunut valtakunta saattaisi yllättää, ellei häiritä häntä – aineeton alue me kutsumme kyberavaruutta.”1 

Terveisiä

Hei. Olen huolestuttanut itseäni Internetissä nyt noin yhdeksän vuotta – olen todellakin vasta alkamassa löytää paikkani. Suurin osa ajastani kuluu verkkopohjaisten opetusmateriaalien kehittämiseen käytettäväksi kursseilla, joita opetan Missourin-St. Louis yliopisto. Opetan sosiologian laitokselta erityisen kiinnostuneena poikkeaman sosiaalisen rakentamisen, alkoholin ja huumeiden käytön tutkimuksen sekä teknologian sosiaalisen todellisuuden alueista. Olen myös tietotekniikkapalveluiden “asiantuntija”, joka auttaa koordinoimaan Internet-kurssiohjelmien käyttöönottoa ja käyttöä kampuksellamme. Voit vierailla myös henkilökohtaisen web-sivuni kautta.

Ajatuksia tiedon aikakaudesta ja koulutuksesta

Olemme uppoamassa nopeasti kehittyvään tietoyhteiskuntaan. Tietokoneet eivät vain koordinoi elämämme arkipäiväisiä elementtejä, vaan ne muodostavat Internetin kautta toisiinsa linkitettynä matriisin, joka yhdistää meidät jatkuvasti kasvavaan tietorikkauteen (ja joskus ylenmäärin *). Kouluttajina nämä Internet-tekniikat antavat meille mahdollisuuden hyödyntää uusia mahdollisuuksia saada tietoa ja laajentaa interaktiivisuutta perinteisen luokkahuoneen rajojen ulkopuolelle. Tietokoneet ja Internet-teknologiat sisältävät myös niitä työkaluja, joita meidän on hallittava voidaksemme käyttää ja jakaa tietoa. Nämä tekniikat luovat sellaisia uusia vaatimuksia käyttäjilleen. Yksilöiden tulee tuntea näiden tekniikoiden tarjoamat mahdollisuudet, ja heidän on myös kehitettävä taitoja, jotka mahdollistavat näiden tekniikoiden tehokkaan käytön luokkahuoneessa. Tiedon laaja ja helppo saatavuus edellyttää myös kriittisen arvioinnin taitojen kehittämistä, jotta näitä resursseja voidaan käyttää älykkäästi. Käyttääkseen tietotekniikkaa tehokkaasti ja johdonmukaisesti yksilön on kehitettävä sujuvuus, jonka avulla hän pystyy sopeutumaan jatkuvasti muuttuvaan ympäristöön.

Viimeisten 7 vuoden aikana olen yrittänyt sovittaa Internetin ilmiömäisiä tiedon jakamista ja interaktiivisuutta lisääviä elementtejä kurssiesitykseeni UM-St. Louis. Jatkan tätä, koska mielestäni on selvää, että näiden elementtien käytölle altistuminen ja niiden käytön hallinnan kehittäminen ovat keskeisiä taitoja, joiden avulla yksilöt voivat osallistua täysipainoisimmin kehittyvän informaation aikakauden kansalaisina. Tämä osallistumistaso on keskeistä, jotta yksilöt voivat hallita omaa elämäänsä.

Huomautuksia:

1. Albert Borgmann, 1999. Todellisuuden pitäminen: Tiedon luonne vuosituhannen vaihteessa, The University of Chicago Press: Chicago. Sivu 178.

URL: http://www.umsl.edu/~keelr/meanderings/
Omistaja: Robert O. Keel
Viimeksi päivitetty: tiistaina 20. marraskuuta 2001 klo 16.08