Lukutaidon kehittäminen

Original page: http://wp.auburn.edu/rdggenie/home/lessons/fluency/

Bruce Murray, Opetuskoulu

Lukemisen geni

Sujuva lukeminen on lukemista, jossa sanat tunnistetaan automaattisesti. Automaattisen sanatunnistuksen ansiosta lukeminen muuttuu nopeammaksi, tasaisemmaksi ja ilmeikkäämmäksi, ja opiskelijat voivat alkaa lukea hiljaa, mikä on suunnilleen kaksi kertaa nopeampaa kuin suullinen lukeminen. Mutta aloittavat lukijat eivät yleensä lue sujuvasti; lukeminen on usein sanasta sanaan taistelua.

Miten autamme lapsia, jotka kamppailevat hitaalla, vaivalloisella kuulostamisella ja sekoittumisella? Tue ja kannusta heitä. Vaikea dekoodaus on välttämätön askel näön tunnistamiseen. Voit sanoa: “Tiedän, että lukeminen on vaikeaa tällä hetkellä, mutta näin opit uusia sanoja.” Pyydä oppilaita lukemaan uudelleen jokainen lause, joka vaatii epätavallista dekoodausta.

Yleensä sujuvuus kaava on tämä: Lue ja lukeminen uudelleen dekoodattavissa sanat on kytketty tekstissä. Dekoodaa tuntemattomat sanat pikemminkin kuin arvaamalla asiayhteydestä. Lue uudelleen pääteksteiksi. Käytä tekstiä sanoilla, joita lapset voivat purkaa tunnetuilla vastaavuuksilla. Käytä kokonaisia, kiinnostavia tekstejä kiinnostuksen ylläpitämiseksi.

Sujuvuuden parantamiseen on kaksi yleistä lähestymistapaa. Suora lähestymistapa liittyy mallinnus ja käytäntöjen toistuvan lukemisen kiireessä. Epäsuora toimintamalli liittyy kannustaa lapsia lukemaan vapaaehtoisesti vapaa-ajallaan.

Suora lähestymistapa: Toistuvat lukemat

Toistuvan lukemisen menetelmällä on parhaat saavutukset sujuvuuden parantamiseksi. Sujuvuus riippuu siitä, kuinka paljon enemmän sanoja saadaan näkyviin sanastoon. Kun lapset dekoodaavat sanoja ja korjaavat itseään kontekstissa, he lisäävät näön sanastoa. Yleensä uuden sanan lisääminen kestää vain noin neljä koetta.

Rajoitamme lukutunnit usein “näkökykyyn”. Kuka voisi oppia soittimen vain näkemällä lukemalla musiikkia ja koskaan toistamatta kappaleita, ennen kuin niitä voidaan soittaa rytmissä, tempoon asti, musiikillisella ilmaisulla? Toistuvassa lukemisessa lapset työskentelevät lukemisen parissa musiikin tekemisen parissa: He jatkavat työskentelyä jokaisen tekstin kanssa, kunnes se on sujuvaa. Toistuva lukeminen toimii parhaiten sellaisten lukijoiden kanssa, jotka ovat täysin aakkosellisia, eli jotka osaavat purkaa joitain sanoja. Käytä opetus tasolla noin 100 sanan jaksoa. Tekstin tulee olla dekoodattava, ei ennakoitavissa. Lukija voi valita suosikin tuttujen kirjojen joukosta.

Tässä on kaksi tapaa rajata toistuva lukeminen.

1. Kuvaa, kuinka nopeasti oppilaat lukevat ja tarkistavat jatkuvasti lukemisen ymmärtämistä.

Grafiikka on motivoivaa, koska se tekee edistyksen ilmeiseksi. Perusmenettely on saada oppilas lukemaan lyhyt kirja tai luku, kun ajoitat lukemista sekuntikellolla (matkapuhelimellasi on todennäköisesti hyvä). Kuvaa tulos lapsiystävällisellä kaavalla, esim. Siirtämällä koripalloilija lähemmäksi slam dunkia. Tässä on kaava oikeille sanoille minuutissa:

[Sanojen määrä X 60] ÷ [Sekuntien määrä]

Voit saada tuloksen nopeasti käsilaskurilla – jälleen puhelimellasi. Pyri nopeuteen, älä tarkkuuteen. Toistuvien lukemien aikana Sanoja minuutissa-nopeus kasvaa ja virheet vähenevät. Jos korostat tarkkuutta, nopeus laskee.

Suosittelen, että saat ensin peruslukeman. Realistinen keskimääräinen tavoite ensimmäisen luokan lukijalle on 85 Sanoja minuutissa, mutta säädä tavoite oppilaasi tasolle – 40 Sanoja minuutissa voi riittää hyvin hitaille lukijoille ja 100 Sanoja minuutissa voi olla sopiva haaste muille. Laminoi kaavio ja aseta asteikko pyyhittävään merkkiin sivulle. Kun tavoite on saavutettu, nosta palkki 5 Sanoja minuutissa seuraavaa kirjaa tai lukua varten, mikä edellyttää uutta asteikkoa kaaviossa.

Muista, että kun luet jokaista lukua, sinun on seurattava unohtuneita sanoja. Lukemisten välillä on tärkeää tukea lukemista tavallisilla tavoilla: Esitä avoin kysymys tai kommentoi tarinan tapahtumia jokaisen lukemisen jälkeen, jotta merkitys pysyy keskittyneenä. Auta oppilasta oppimaan sanat, joiden kanssa hän kamppaili, käyttämällä peitteitä (pyydä lukijaa paljastamaan sana hitaasti käsityön avulla kirjoitusasun ymmärtämiseksi) ja lopeta lause nähdäksesi, oliko yritys järkevä. Kun olet tunnistanut sanan, pyydä oppilasta lukemaan lause uudelleen.

Toistuva lukeminen on yllättävän motivoivaa, koska lukija näkee edistymisensä ja nauttii kyvystään lukea nopeasti ja ilmeikkäästi. He kysyvät sinulta usein, voivatko he lukea kohdan uudelleen!

2. Käytä tarkastusarkkeja kumppanilukemiin.

Yhdistä lapsiryhmän kanssa parit lukijoita vastaamaan toisilleen. Aloita selittämällä, mitä kuuntelet. Malli sujuvaa ja ei -sujuvaa lukemista. Näytä esimerkiksi ero tasaisen ja katkeavan lukemisen välillä. Näytä kuinka ilmeikkäät lukijat saavat äänensä nousemaan korkeammalle ja matalammalle, nopeammalle ja hitaammalle, kovemmalle ja pehmeämmälle.

Jokaisessa parissa opiskelijat ovat vuorotellen lukija ja kuuntelija. Lukija lukee valinnan kolme kertaa. Kuuntelija antaa raportin toisen ja kolmannen lukemisen jälkeen. Kaikki raportit ovat ilmaisia. Kritiikki tai neuvot eivät ole sallittuja.

Epäsuora lähestymistapa: Vapaaehtoinen lukeminen.

Jatkuva hiljainen lukeminen (SSR – Sustained silent reading, a.k.a. DEAR, “pudota kaikki ja lue – drop everything and read“)

antaa lapsille päivittäisen mahdollisuuden lukea ja löytää lukemisen ilo. Jokainen oppilas valitsee kirjan tai lehden, ja koko luokka lukee tietyn ajan joka päivä. SSR: n on osoitettu johtavan positiivisempiin asenteisiin lukemiseen ja lukemisen saavuttamiseen, kun vertaiskeskusteluryhmät keskustelevat lukemistaan kirjoista. Kun oppilaat kertovat reaktioistaan kirjoihin luokkatovereidensa kanssa, he saavat suosituksia vertaisilta, joita he ottavat vakavasti.
Tierney, Readence ja Dishner julkaisussa Lukemisen strategiat ja käytännöt (Allyn ja Bacon, 1990, s. 461-462) luettelevat kolme ”keskeistä sääntöä” SSR: lle:

1. Kaikki lukevat. Sekä oppilaat että opettaja lukevat jotain valitsemaansa. Kaikki teksti, joka pitää lukijan kiinnostuneena, on hyväksyttävää. Opettaja myös lukee. Kotitehtävien suorittaminen, arviointipaperit ja vastaavat toimet eivät ole suositeltavia. Suosittelen opettajia lukemaan lastenkirjoja, jotta he voivat osallistua keskusteluihin ja antaa kirjanen oppilailleen.

2. SSR: n aikana ei saa olla keskeytyksiä. Sana keskeytymätön on olennainen osa tekniikkaa. Keskeytykset johtavat monien opiskelijoiden ymmärtämisen ja kiinnostuksen menetykseen. Siksi kysymyksiä ja kommentteja on pidettävä, kunnes hiljainen lukukausi on päättynyt.

3. Ketään ei pyydetä raportoimaan lukemastaan. On tärkeää, että oppilaat tunnustavat, että SSR on vapaa lukeminen, jossa painotetaan lukemista nautinnon vuoksi. Opettajien ei pitäisi vaatia kirjaraportteja, päiväkirjamerkintöjä tai mitään muuta kuin ilmaista lukemista. Älä anna arvosanoja SSR: lle.

Eräs maamerkillinen tutkimus SSR: stä* osoitti, että SSR: n lukemisesta saatavat edut riippuvat keskusteluryhmien perustamisesta ja muista vertaisvuorovaikutuksista tekstien ympärillä. Toisin sanoen opiskelijoiden on puhuttava keskenään lukemistaan ​​kirjoista motivoidakseen lukemisen lisääntymistä merkittävästi. Kun opiskelijat saavat säännöllisesti tilaisuuksia keskustella kirjoista, he oppivat hyviä kirjoja ja lukevat enemmän, koska he haluavat lukea sitä, mitä heidän ikäisensä lukevat. He kokevat yleensä vertaispaineita lukeakseen voidakseen sanoa jotain ystävilleen. Näin lukemisesta tulee osa luokkahuoneen kulttuuria.

*Manning, C.L. ja Manning, M. (1984). Mitkä virkistyslukemallit vaikuttavat toisiinsa? Lukemisen maailma, 23, 375-380.

Muita olennaisia asioita vapaaehtoisen lukemisen kannustamiseksi ovat runsas kirjasto ja usein mahdollisuudet valita. Lapset tulisi sallia ja rohkaista lukemaan sivunvaihtajia (esim. Helppokäyttöisiä kirjoja) klassikoiden sijaan itsenäisen lukemisen vuoksi. Sujuvuuden saavuttamiseksi määrä on tärkeämpää kuin laatu.

Kirjojen esittely auttaa lapsia tekemään tietoisia päätöksiä siitä, mitä he haluavat lukea. Jos haluat tehokkaan kirjanpidon, valitse haluamasi kirja. Näytä piirustukset oppilaille. Puhu lyhyesti ja osu huippukohtiin: asetus, hahmot ja ongelmaan tai tavoitteeseen johtava kiihottava tapaus. Älä mene juoniin, etenkään päätöslauselmaan! Jos selkeää juonta ei ole, kysy itseltäsi kysyttävää (esim. Oletko koskaan pelännyt pimeää?) Ja liitä kysymys kirjaan. Hyvissä kirjapuheissa on usein suullista luettavaa, esimerkiksi jännittävää osaa.

Viimeksi muokattu: 11. kesäkuuta 2021