Kreetan sokkelon piirtäminen pelinä

Original page: http://www.math.stonybrook.edu/~tony/mazes/cretangame.html

Sokkeloistamatematiikkaan

Kreetalainen sokkelo voidaan piirtää pelinä, eräänlaisena systemaattisena doodlena: aloita ristillä, neljällä L: llä ja neljällä pisteellä, kuten vasemmalla on esitetty, ja yhdistä sitten kuvion päät kaarilla, alkaen keskiparista ja sitten käytä aina kahta seuraavaa päätä, yksi kummaltakin puolelta. Tuloksena on sokkelo, jonka voi kulkea kokonaan yhdellä polulla, joka alkaa ulkopuolelta ja päättyy keskelle.


Tämän pelin on oltava hyvin vanha, koska tämä sama muotoilu (suorakulmaisessa muodossa) esiintyy savitaulun takana, joka löytyy kuningas Nestorin palatsin raunioista Pylosissa, Länsi -Kreikassa. Hermann Kernin (Labyrinthe, Prestel-Verlag, München 1983) mukaan tabletti, jonka koko on 7 x 5,7 cm, kovettui palatsissa, joka tuhosi palatsin noin 1200 eKr. piirrettiin ytimestään, aivan kuten kuvassa, paitsi että yhdistävät kaaret on neliöidyt poispäin eikä pyöristetty.


Äskettäin (29.9.1992) New York Times, raportissaan Philistealaisten kaupungin kaivauksista Ashkelonissa, Israelissa, suoritettiin professorin Lawrence Stagerin johdolla Harvardin semiittimuseosta, suoritti tämän valokuvan keramiikasta raunioista löytynyt sirpale. Sirpaleeseen maalattu on aivan erehtymättä kopio kreetalaisen sokkelon ytimestä. Kerros, josta se löydettiin, on päivätty noin 604 eaa. Uskon, että tämä on varhaisin tiedossa oleva tapaus Kreetan ytimestä. Liitteenä olevassa tekstissä todetaan, että tämä ja muut mallit osoittavat kreikkalaisen vaikutuksen filistealaiseen kulttuuriin.


6. huhtikuuta 1999

Tony Phillips