SUBUD®

Original page: https://wichm.home.xs4all.nl/subud1.html

Sen alkuperä ja tavoite
Pak Subuh
Pak Subuh

Subudin perusti R.M. Muhammad Subuh Sumohadiwidjojo (1901-1987). Aatelisesta jaavaalaisesta alkuperästä Pak (Suburan yleinen Indonesian kunnioittava nimi isälle) Subuh kävi läpi useita syviä sisäisiä muutoksia. Siinä hän sai sen, mitä hän kutsui “suureksi elämänvoimaksi”, joka on Jumalan voiman osoitus. Hän sai, että hänelle oli annettu tämä valtuus välittää kaikille, jotka sitä pyysivät vilpittömästi. Saatu sisäinen kontakti johtaisi kyseiseen henkilöön lopulta yhteydenpitoon hänen syvän sisäisen luonteensa kanssa. Hän puolestaan pystyy välittämään tämän kontaktin (kutsutaan: avautumiseksi) jollekin muulle myöhemmin jne.

Husein Rofé
Husein Rofé (1922 – 2008)

Pak Subuhin ympäristössä kasvaneet pienet ryhmät yhdistettiin sodan jälkeen Subudin nimellä. Se saavutti lännen merkittävällä tavalla. Pak Subuh oli vuosia aikaisemmin kertonut, että monia kieliä puhuva englanti tulee ja kantaa taskulampun muihin maihin. Hänen ennusteensa toteutui vuonna 1950, jolloin Java joutui taisteluun vapauden puolesta.

Tuskin kenenkään ulkomaalaisen sallittiin tulla Yogyakartan sulttaanikuntaan Keski-Jaavalla, jossa asui Pak Subuh, jota kutsutaan myös hellästi Bapakiksi (= isä). Silti sattumien joukossa englantilainen kielitieteilijä Husein Rofé (1922 – 2008) löysi itsensä Yogyakartasta vuonna 1950. Siellä hän tapasi Pak Subuhin. Hän vakuuttui hengellisistä lahjoistaan ja pyysi avaamaansa. Tulokset olivat niin vaikuttavia, että hän päätti omistautua tämän sisäisen kontaktin leviämiseen.

Hän aloitti useita ryhmiä Indonesiassa ja myöhemmin Japanissa, Hong Kongissa ja Kyproksessa. Jälkimmäiseen ryhmään osallistuivat sekä kreikkalaiset että turkkilaiset, vaikka saarta repivät näiden väestöryhmien väliset konfliktit. Vuonna 1957 Rofé tapasi John G.Bennettin, jolla oli joukko ryhmiä ympäri maailmaa työskentelemässä Gurdjieffin periaatteiden mukaisesti. Bennett muisti, että Gurdjieff oli tarkoittanut, että olisi valvottava, että opettaja tulee Hollannin Itä-Intiasta.

John G.Bennett
John Bennett

Bennett oli vaikuttunut tajunnan tilasta, joka saavutettiin latihanin kautta lyhyessä ajassa, että hän neuvoi ryhmiä testaamaan sitä.

(Kuva Bennett Subudin kongressissa Amersfoortissa, Alankomaat 1963)


Subud on levinnyt ympäri maailmaa siitä lähtien. Siitä tiedetään kuitenkin vähän, koska Pak Subuh ilmoitti, että Subudia ei pitäisi levittää millään propagandalla. Henkilöt, jotka ovat siihen valmiita, houkuttelevat Subudin jäseniä tai heille tarjotaan mahdollisuus ottaa yhteyttä ryhmään.


Mikä Subud on ja ei ole

Subud väittää, ettei se ole opetus. Sillä ei ole rituaalia eikä opettajaa. Se on avoin kaikkien rotujen ja uskomusten jäsenille. Pak Subuh, joka on kasvatettu jaavaan mystiseen perinteeseen, on selittänyt sisäisen vastaanottamisen prosessin omalla kulttuurillaan. Nykyaikaisen tietämyksemme mukainen kuvaus ihmisestä ja maailmasta, jossa hän elää, jätetään jäsenten tehtäväksi. Latihanin aiheuttama prosessi saa Subudin jäsenet kokemaan sisäänpäin suuntautuvan kuvan luonnostaan, saa heidät ymmärtämään lähimmäisiään paremmin. Se tuo heidät mielentilaan, jossa he näkevät selvästi oikeat päätökset ja oikean suunnan. Siten se auttaa kehittämään toisenlaisen merkityksen heidän elämäänsä, sisäisen tunteensa ja syvemmän käsityksen heidän uskonnollisista tai hengellisistä vakaumuksistaan.

Latihan

Subud perustuu kokemukseen, jonka mukaan ihminen voi avautua jumalalliselle voimalle, joka voi parantaa hänet ja puhdistaa hänet. Subudin toiminnan keskiössä on spontaanin hengellisen harjoituksen, latihanin, harjoittelu. Siinä jäsenet antavat vapaan ilmaisun puhdistusprosessille. Kehossa ja mielessä olevat jännitteet häviävät lopulta, mikä johtaa heidän ruumiinsa ja mielensä läpäisevään harmoniaan. Tässä kokonaisuuden tilassa tapahtuu syvä sisäinen viestintä. Hiljainen rukous valtaa riippuvaiseksi kyvystä antautua ja antautua tunnetulle majesteettiselle voimalle. Lopulta se johtaa olemisen uudistumiseen, murtuneen itsen kokonaisuuteen, mikä johtaa syvempään hengelliseen elämään sopusoinnussa jumalallisen kanssa. Vaikka lukemattomia muita etuja – aineellisia, fyysisiä ja henkisiä – on raportoitu, annetaan varoitus, ettei odotuksia ohjaa.

Subud ei aseta yksilölle mitään vaatimuksia. Kohde ei ole Subud, vaan ihminen itse. Subud on ihmisten yhdistys, joka on omistautunut haluun tulla ohjattavaksi sisältäpäin. Sen jäsenet saavat yhtä paljon hyötyä Subudista, kun he omistautuvat taiteelle elää sopusoinnussa syvemmän Itsensä kanssa.

Jäsenyys

Syvään menevään puhdistusprosessiin tarvitaan sisäinen vakaus. Siksi Subudia ei suositella kaikille. Psykiatrisia potilaita ei suositella osallistumaan. Hakijoiden ei pitäisi olla riippuvaisia huumeista tai alkoholista. Jäsenen odotetaan seisovan omilla jaloillaan – osallistu ryhmään tukemisen sijaan.

Normaalisti kolmen kuukauden odotusaika noudatetaan, ennen kuin henkilö voidaan avata. Tänä aikana hakijan mahdollisiin kysymyksiin vastataan ja hän voi tavata ryhmän jäseniä. Tämä on myös hänen aika tehdä lopullinen päätös avattavaksi.

Kuten huomautettiin, tulokset riippuvat voimakkaasti tavasta, jolla henkilö on valmis soveltamaan Subudissa saamaansa päivittäiseen toimintaansa. Pak Subuh on painottanut voimakkaasti, että kontakti kanssakäymiseen työpaikoillamme, yrityksissämme, tehtävissämme, opinnoissa, taiteessa jne. On ensisijainen haaste näyttää ja kehittää sisäisiä ominaisuuksia. Hän on kannustanut jäseniä perustamaan yrityksiä yhdessä. Niitä on useita, samoin kuin Subudin hyväntekeväisyyslaitokset kaikkialla maailmassa.

Subud on edelleen kasvussa. Se ei suosi julkisuutta. Sisäpuolelta elävien jäsenten esimerkillinen elämä on paras tapa kiinnittää huomiota liikkeeseen sen perustajan mukaan.

Michael Rogge


Kirjallisuus (Katso myös saatavilla oleva kirjallisuuslinkki alla):

  • Bennett, J.G.: Concerning Subud (New York 1959)
  • Longcroft, H.: History of Subud (1901-1959)
  • Lyle, Robert: Subud (UK 1983)
  • Rofé, Husein: The Path of Subud (Berkeley 1988)
  • Subuh, Pak Muhammad Sumohadiwidjojo: Autobiography (UK 1990)
  • Sullivan, Matthew B.: Living Religion in Subud (UK 1991)
  • Week, Istimah: The Man From The East (N.Y. 1996)

Linkit:

Videoleikkeet:

“Subud®” ja seitsemän ympyrän symboli ovat Maailman Subud-yhdistys (World Subud Association).

© tekstiä, valokuvia ja videoleikkeitä: Michael Rogge 2020. 

Viimeisin muutospäivä: 12. lokakuuta 2020