Tähtien elämä ja kuolema

Original page: https://faculty.wcas.northwestern.edu/~infocom/The%20Website/index.html

                    (Token-kauneuskuva)

Johdanto

Kun kuulin oppinut tähtitieteilijän,
Kun todisteet, luvut jaoteltiin sarakkeissa edestäni,
Kun minulle näytettiin kaaviot ja kaaviot,
        lisätä, jakaa ja mitata niitä,
Kun istuin, kuulin tähtitieteilijän, missä hän luennoi
        paljon suosionosoituksia luentosalissa,
Kuinka pian en saanut selville, että väsyin ja sairastuin,
Kävin itse ylöspäin nousuun ja liukumiseen asti
Mystisessä kosteassa yöilmassa
        ja aika ajoin
Katsoi täydellisessä hiljaisuudessa tähtiä.

        Walt Whitman

Herra Whitmanin ahdinko on aivan liian tuttu maallikolle, joka on etsinyt Internetistä tietoa tähtitieteestä. “Gee, Wow” -lajikkeen sivustoja on helppo löytää, täynnä upeita valokuvia ja myös tiedettä niin näyttävästi vesitettyä, että se sopii vain nukkeille. Ja on melkein yhtä helppoa löytää yliopistotason luentomonisteita, joihin sisältyy ratkaisut yksityiskohtaisiin matemaattisiin kotitehtäviin.

Olen opettanut fysiikkaa ja tähtitietettä Luoteis-yliopistossa vuodesta 1989 lähtien (joten luokittelen runossa “oppineeksi tähtitieteilijäksi”), ja minusta tuntui, että verkossa oli varmasti tilaa muutamalle sivulle, jotka olivat tiukasti näiden ääripäiden välissä. Tämä sivusto on tulos. Siinä keskustellaan tähtien evoluutiosta yksityiskohtaisella mutta helposti ymmärrettävällä tasolla. Suoraan sanottuna tätä sivustoa ei ole tarkoitettu selattavaksi. Se on tarkoitettu luettavaksi. Selaus on hieno, jos haluat vain muutaman faktoidin, mutta jos todella haluat ymmärtää aiheen, sinun on tutkittava sitä alusta loppuun, ja ymmärrys on tämä verkkosivusto. Olen opettaja. En ole tietokilpailu-isäntä. Tämä sivusto on täynnä alaviitteitä ja linkkejä, jotka voit ohittaa haluttaessa, mutta jotka tarjoavat kaivattua yksityiskohtaa ja keskustelua juuri silloin, kun tarvitset sitä. Voit lukea vain pääkertomuksen ja saada tiedon ydinsisällön, tai myös lukea kaikki sivut ja olla valmis väärentämään julistekokouksen läpi seuraavassa Tyynenmeren astrofysiikan seuran vuosikokouksessa. Päätös on sinun.

Koko tämän sivuston olen noudattanut periaatetta, jonka mukaan yksinkertaistettujen ja yksinkertaisten välillä on suuri ero. Olen yrittänyt kovasti olla toistamatta joitain suosittuneen tähtitieteen väsyneitä klisejä täällä, ei siksi, että ne ovat kliseitä, vaan koska ne ovat yksinkertaisesti väärässä. Yksinkertaistaminen on hienoa, mutta kun se tulee siihen pisteeseen, että yksinkertaisuus on pikemminkin yksinkertaista kuin yksinkertaista, on aika alkaa puhua yksityiskohdista, ja minä teen.

Niin paljon johdannosta; aloitetaan puhuminen astrofysiikasta! Siirry ensimmäiselle sivulle

David Taylor
Evanston, IL
Kesäkuu 2012

d-taylor2@northwestern.edu