Elämän vyöhykkeet meressä

Original page: https://php.radford.edu/~swoodwar/biomes/?page_id=408

Dr. Susan L. Woodward

I.  Vaakavyöhykkeet (alueet, jotka ulottuvat maasta mereen).

A. Rannikkoalue: alue, jolla vuorovesi paljastaa merenpohjan jonkin päivän ajan. Elinympäristöt upotetaan vuorotellen suolaveden alle ja kastellaan tuntikausia, minkä jälkeen ne altistetaan ilmalle ja kuivataan tuntikausia. Tunnetaan myös nimellä rannikkorannikko-ja vuorovesi-alue.

B. Pelaginen vyöhyke: sijaitsee meren rannikon vyöhykkeen laskuveden merkistä ja sisältää valtameren valtavat avoimet vedet. Tunnistetaan kaksi alajakoa:

a. Neretic Alue: mannerjalustan päällä oleva vesi. Etelämantereta lukuun ottamatta nämä vedet ulottuvat yleensä 600 jalan syvyyteen. Auringonvalo tunkeutuu koko vesipatsaaseen.

b. Merellinen Alue: alue meren reunasta ulottuva mannerjalustan, yli Manner kaltevuus, ja yli merenpohjaa. Sille on ominaista pimeys ja valtava paine. Pystysuuntaiset elämänalueet ovat tässä merkittäviä.

II. Pystysuuntaiset elämänalueet valtamerialueella.

A. Neustinen vyöhyke: ohut kalvo tai ”iho”, joka muodostuu pintajännityksestä veden pinnalla

B. Eufootinen vyöhyke: Vesipatsaan yläosa niin alas kuin valo on käytettävissä fotosynteesiin. Veden kirkkaudesta riippuen euottisen vyöhykkeen pohja on noin 500 jalkaa merenpinnan alapuolella. Tunnetaan myös nimellä  epipelaginen  alue.

C. Apoottinen vyöhyke: loppu vesipatsaasta eufootisen vyöhykkeen alapuolella. Ruokaketjut alkavat yleensä detrituksen tai elävien levien ja bakteerien uppoamisen ylhäältä. Tämä vyöhyke on edelleen jaettu syvyydellä seuraavasti:

Mesopelaginen alue: 500-3 280 jalkaa merenpinnan alapuolella.
Bathypelagic vyöhyke: 3280 13000 jalkaa merenpinnan alla
Abyssopelagic tuntumassa: 13000 20000 jalkaa merenpinnan alla
hadal tuntumassa: 20000 35000 jalkaa merenpinnan alla.

III. Pohjavyöhyke

Tämä vyöhyke sisältää kaikki merenpohjan luontotyypit joko rannikko, mannerjalustalla tai syvänmeren ympäristössä. Organismit voivat elää pohjamateriaalissa tai sen pinnalla.

Creative Commons License

S. L. Woodwardin maailman biomien käyttöoikeus on a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.


Kirjoittaja: Dr. Susan L. Woodward, maantieteen professori Emerita, Paikkatieteen laitos, Radford University, Radford, Virginia. Maanpäällisten biomien sisältö valmisteltiin alun perin vuonna 1997 ja päivitettiin myöhemmin. Vesibiomien sisältö lisätty 2012–2015. Kausittain kuivat trooppiset metsäsivut ja jotkut sivustokohtaiset sivut, jotka slw lisäsi vuonna 2019. Radford-yliopiston paikkatieteen apulaisprofessori Dr. Andrew Foy on sivuston ylläpitäjä. Kaikki kuvat ovat kirjoittajan ellei toisin mainita. Näitä valokuvia ja karttoja voidaan käyttää ilman lupaa verkkosivustojen ja PowerPoint-pisteiden koulutustarkoituksiin.