Kuinka auttaa aloittelijoita suullisessa lukemisessa

Original page: http://wp.auburn.edu/rdggenie/home/lessons/oralrdg/

Bruce Murray, Koulutusopisto

Lukeminen genie

Paras käytäntö aloittelijoille on kirjojen lukeminen. Toisin kuin työskennellä yksittäisten sanojen kanssa, aloittelijat lukevat paljon enemmän sanoja paljon kiinnostuneemmin, koska sanat kertovat palkitsevan tarinan. Lapset tarvitsevat kuitenkin yleensä taitavan lukijan, joka pystyy rakentamaan suullisen lukemisensa ja auttamaan heitä menestymään haastavien kirjojen avulla. Kun lukija törmää kovaan sanaan, hyödyllisin vastaus antaa lyhyen apua sanan tunnistamiseen ja pysyy lähellä tarinan tarkoitusta. 

Haluamme opiskelijoiden käyttävän kolmea päästrategiaa, kun he oppivat lukemaan sanoja: dekoodaus, ristiintarkistus ja uudelleenlukeminen. Tärkein lukustrategia, jonka haluamme oppilaidemme hyväksyvän, on purkaa tai “ottaa laukaus”. Haluamme, että opiskelijat keskittyvät oikeinkirjoitukseen ja käyttävät kirjaimia mahdollisimman tarkan ääntämisen aikaansaamiseksi. Tutkimuksen mukaan se on välttämätöntä näkösanojen tekemisessä. Seuraavaksi haluamme opiskelijoiden lukevan loput lauseesta ristiintarkastettaviksi, ts. Testatakseen minkä tahansa lausunnon, jonka he ovat tuottaneet lauseen yhteydessä. Lauseen loppuosa tarjoaa usein kontekstuaalisen lisäyksen, jonka avulla lukija voi selvittää sanan, erityisesti epäsäännöllisillä sanoilla. Lopuksi haluamme lukijan palata takaisin ja lukea lause uudelleen. Tämä antaa sanalle lisää harjoittelua, mutta mikä tärkeintä, se johtaa lukijan takaisin tarinaan, mikä on motivaatio lukemiseen.

Yhteenvetona haluamme, että lapset kuulostavat sanan, mutta sitten haluamme heidän testaavan ääntämisen kontekstissa. Dekoodaus on tehokkain sanatunnistusstrategia, joka taitavasti käytettynä saa lukijan lähelle sanaa. Ristiintarkastus täydentää sanan tunnistamisen, jolloin lukija voi tutkia uudelleen ja muistaa oikeinkirjoituskartan. Kun sana on tunnistettu, haluamme opiskelijan lukevan lauseen uudelleen ottaakseen tarinan säiettä.

Ristitarkistuksen ”kääntöpuoli” kuvaa menettelyä, jonka opettajat ja vanhemmat voivat auttaa lapsia lukemaan ääneen.

Vaihe 1: Odota ja kirjoita.

ota muutama sekunti antaa lukijalle mahdollisuus purkaa sana. Kun työskentelet ryhmän kanssa, opeta myös muita lapsia odottamaan. Kirjoita odotuksen aikana sana ja lukijan yritys (jos sellainen on). Tämä voi viitata kirjeenvaihtoon, jota tulisi työskennellä tulevassa foneikkatunnissa. Esimerkiksi jos opiskelija kaipaa topsock, ja rod, työtä lyhyellä o kirjeenvaihto seuraavan kerran.

Vaihe 2: Viimeistele lause.

Pyydä oppilasta lukemaan loput lauseesta apua varten. (Jos opiskelija jatkaa lukemista virheen jälkeen, pysäytä lukija virkkeen lopussa.) Lauseen täydentäminen antaa pienen kontekstuaalisen lisäyksen sanan täydelliseen tunnistamiseen osittaisen dekoodauksen jälkeen. Esimerkiksi lukija voi sanoa: “I rid my bike–Oh, I ride my bike.”

Kun lukija kamppailee sanan kanssa, älä sano “ohita se”. Haluamme opiskelijan kokeilevan ääntämistä, koska konteksti ei yleensä ole tarpeeksi tehokas toimittamaan sanaa ilman foneettisia vihjeitä. Toisaalta, älä sano “kuulosta se”. Se on tavoite, mutta meidän on rakennustelineet kuulostava, ei mäyrä lukija.

Vaihe 3: Lyhyt ohje.

Tarjota yksi lyhyt ja huomaamaton teline, joka auttaa lukijaa tunnistamaan sanan. Tehokkain löydetty teline on “peite”. Peitä sana sormellasi sanomatta mitään ja palaa sitten kirjaimet hitaasti auttamaan lukijaa kuulostamaan ja sulautumaan. Jotkut opettajat käyttävät pientä korttia, kirjanmerkkiä tai “peitetikkua” (koristeltu pop-sirppitikku). Kun lapset ovat vasta alkaneet purkaa, paljasta yksittäiset kirjaimet tai digrafiikat (esim. s-a-ck). Kehittyneemmillä aloittelijoilla paljasta tavunpalat (esim. news-pa-per).

Peitelevy on erityisen hyödyllinen, koska se häiritsee vähiten lukemista. Lisäksi se mallintaa strategiaa, jota lukija voi käyttää itsensä auttamiseen. Kun olet selittänyt ja toimittanut peitteitä muutamalle oppitunnille, pyydä lukijaa “kokeilemaan peitettä”. Peitteet helpottavat dekoodausta auttamalla opiskelijoita työskentelemään pienempien, helpompien tulosteiden kanssa.

Joskus peitteet eivät toimi hyvin, koska opiskelija puuttuu tarvittavat kirjeenvaihdot. Esimerkiksi flew dekoodauksessa, opiskelija saattaa kuulostaa konsonantteja, mutta hänellä on vaikeuksia vokaalikuvaajan kanssa. Tässä tapauksessa voit huomauttaa, mitä oikeinkirjoituksen hankala osa sanoo, esimerkiksi ew sanoo /OO/.

Vaihe 4: Anna sana.

Jos lyhyt apu ei toimi, anna sana. Kaikki muut ohjeet vievät lukijan liian kauas tarinasta. Älä kysy, anna vihjeitä, opeta ääniä tai pyydä oppilasta yrittämään uudelleen. Noudata yhden epäonnistumisen rajaa: Älä anna lapsen epäonnistua uudelleen, kun olet antanut telineen.

Vaihe 5: Lue uudelleen.

Pyydä oppilasta lukemaan lause uudelleen. Tämä siirtää huomion takaisin tarinaan ja antaa lukijalle toisen mahdollisuuden lukea tuntematon sana. Tee tämä aina, kun lapsi saa sanan – mitattavissa olevan viiveen jälkeen, peitteen jälkeen tai sanan antamisen jälkeen.

Erityistilanteet

Emme yleensä korjaa virheitä, jotka eivät muuta merkitystä, esim “home” varten house. Tämä noudattaa periaatetta “Valitse taistelusi huolellisesti”. Jos sana ylittää lukijan dekoodausmahdollisuuden (esim. tortilla tai chamois), toimittaa se välittömästi. Lopuksi, jos lukija kamppailee monien sanojen kanssa, hän tarvitsee helpomman kirjan. Lapset edistyvät parhaiten, kun he kamppailevat vain yhden sanan kanssa 20. Kun he onnistuvat tunnistamaan sanat alle 95 prosentissa, he menettävät kiinnostuksensa, luopuvat ristitarkastuksista, eivät ymmärrä tarinaa eivätkä miellytä lukemista.

Muokattu viimeksi: 21. elokuuta 2020