Lodewyk Bendikson

Original page: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/bend.html

Tietokoulu
(Aikaisemmin kirjasto- ja informaatiotutkimuksen koulu)

Michael Buckland

Lodewyk Bendikson, 1875-1953: Valokuvaus dokumentaatiossa

    Lodewyk Bendikson on edistynyt valokuvatekniikka dokumenttien jäljentämiseen ja vaurioituneiden, väärennettyjen ja muokattujen asiakirjojen oikeuslääketieteelliseen analysointiin. Syntynyt Amsterdamissa, Hollannissa vuonna 1875, Bendiksonista tuli lääkäri (MD, Amsterdamin yliopisto, 1901), joka on erikoistunut ortopediseen kirurgiaan Hollannissa ja New Yorkissa.
    Kirurgi John Shaw Billings, tuolloin New Yorkin julkisen kirjaston johtaja, sai Bendiksonin liittymään kirjaston henkilökuntaan vuonna 1910 luetteloijana. Vuonna 1916 Bendiksonista tuli bibliografia Henry E. Huntingtonin yksityisessä kirjastossa ja muutti kirjaston mukana San Marinoon, Kalifornia.
    Bendikson otti valokuvauksen harrastuksena ja vastasi vuonna 1920 valokuvauspalveluista Huntingtonin kirjastoon, taidegalleriaan ja puutarhaan. Hän perusti valokuvalaboratorion, ryhtyi tutkimukseen, kirjoitti, luennoi ja konsultoi valokuvaustekniikoita dokumenttien jäljentämistä varten. Käyttämällä taitavasti infrapuna- ja ultraviolettipallonpituuksia, Bendikson kehitti tekniikoita hiiltyneiden asiakirjojen luettavuuden tekemiseksi, mustepisteiden peittämän tekstin lukemiseksi, väärennösten paljastamiseksi ja espanjalaisen inkvisition muokkaaman asiakirjan alkuperäisen tekstin näyttämiseksi. Hän kehitti myös läpinäkymättömiä mikrotulostuksia korteille pienikokoisena julkaisuvälineenä.
    Bendikson osallistui dokumentointikonferensseihin, erityisesti Kööpenhaminassa vuonna 1935 järjestettyyn FID-kongressiin ja Pariisin yleismaailmallisen dokumentoinnin maailmankongressiin 1937. Hän oli aktiivinen American Library Associationissa ja Kalifornian Library Associationissa ja toimitti Lehti dokumenttien jäljentämisestä (Journal of Documentary Reproduction). Bendikson asui Pasadena, Kalifornia, eläkkeellä vuonna 1943, ja kuoli 27. toukokuuta 1953.

Muotokuva.
Tarkistuslista Bendiksonin julkaisuista.

Lodewyk Bendikson ja valokuvaustekniikat dokumentoinnissa (Lodewyk Bendikson and photographic techniques in documentation), 1910-1943. ASIST-historian ennakkokonferenssi, 27. lokakuuta 2012. Preprint. (pdf).