Suuri karhun tähdistö

Original page: https://www.souledout.org/nightsky/ursamandm/ursamajorandminor.html

Ursa-majuri

Kuvaus

Latinalaisessa kielessä Ursa Major tarkoittaa ”suurempaa karhua”. Kreikkalaisessa Arktos tarkoittaa sanaa karhu, tästä syystä nimi Arctic, joka tarkoittaa karhua ja kuvaa maan kaukana pohjoisia osia, joissa Suuren Karhun tähdistö hallitsee taivaita jopa enemmän kuin pohjoisella pallonpuoliskolla. Erittäin suuri tähdistö, Ursa Major tunnetaan parhaiten kuuluisasta asterismistaan tai tähtiryhmittymästään, Iso Dipperistä.

Tässä on kolme erilaista kuvaa Ursa Majorista:

Muinainen tapa katsoa Isoa Karhua asettaa ison tupsu karhun ja pyrstöön. Häntä on karhulle epätavallisen pitkä… katso myytti!

 

 

 

Vanha tapa katsella Isoa Karhua ei ole samanlainen karhun kanssa!

 

 

 

 

Uusi tapa katsoa Isoa Karhua asettaa upottajan kulhon Karhun olkapäälle kuin satula ja kahvan kärki muodostaa Karhun nenän.

 

 

 

Sijainti yötaivaalla

Ursa-majuri on korkeimmalla taivaalla keväällä ja alimmillaan syksyllä, kun intialaisten legendojen mukaan Karhu etsii paikkaa makuulle talvihibernaationsa vuoksi. Tämä tähdistö on ympyräpohjainen tähdistö, joka tarkoittaa sitä, että se kulkee tiiviisti pohjatähteen; se on aina horisontin yläpuolella eikä koskaan nouse tai laske; sitä voidaan nähdä milloin tahansa vuodessa, korkealla tai matalalla taivaalla.

Seuraava graafinen esitys näyttää Iso Dipperin sijainnin kunkin kauden alkuillasta. Keväällä kulho on korkealla ja ylösalaisin, kaataen vettä uusille kukille. Kesällä kulho näyttää siltä kuin se olisi valmis kauhaamaan viileää vettä kahvan yläpuolella ja kulhon alapuolella. Syksyllä kulho on oikea puoli ylöspäin, valmis tarttumaan putoviin lehtiin. Talvella kahva osoittaa alas kuin jääpuikko.

Iso Dipperin kulhoon osoitetut tähdet osoittavat Polarikselle, nykyiselle Pohjantähtiillemme. Etäisyys Polarisiin näyttää olevan kuusi kertaa etäisyys osoittimien välillä.

Jos haluat löytää suuren karhun kevätyötaivaalta, katso korkealle yläpuolelle ja etsi ensin Kippari, sitten kolme paria tähtiä, jotka muodostavat Karhun tassu… Tämä toimii muinaisen tai uuden tavan katsoa Suuren Karhun katselemiseksi. Upottajan kulho käännetään ylösalaisin kuin kaatamalla makean veden sisältöä heräävän maan päälle. Karhun käpälät ovat korkealla, kuin kävellen taivaassa.

 

Pikku karhun tähdistö
Ursa Minor, pikkupoika

Kuvaus

Ursa Minor tarkoittaa latinaksi pientä karhua, mutta tämä ympyrämäinen konstellaatio muistuttaa enemmän kuin karhua kuin karhu ja sitä kutsutaan siksi yleisesti pikkukänneksi. Se on paljon vähemmän näkyvä kuin iso merkkivalo, mutta se sisältää taivaamme tärkeimmän navigointitähteen, Polariksen, navan tai pohjatähden. Polaris näyttää näyttävän pysyvän samassa paikassa, kun taas kaikki muut tähdet näyttävät kiertyvän sen ympäri, ikään kuin se olisi maailmankaikkeuden keskipiste. Koska näet Polariksen aina samassa pohjoisessa, aina kun katselet sitä ja ojennat käsiäsi sivulle, kehosi etuosa on pohjoiseen ja etelä takana; laajennettu oikea käsivarsi osoittaa itään ja laajennettu vasen käsivarsi osoittaa länteen. Kokeile sitä! Kun koet tämän, voit ymmärtää, miksi Pohjantähti on ollut suuri navigointiarvo kautta aikojen.

Taivaallinen pohjoisnapa on kohta, jossa maan kuvitteellinen napa-akseli koskettaisi taivasta, jos sitä laajennettaisiin. Polaris on kaikissa käytännöllisissä tarkoituksissa tämä taivaallinen pohjoisnapa, joka on vain yhden asteen päässä tästä pisteestä. Se ei ole tähtiä kirkkain, eikä se ollut tai tulee aina olemaan tähti, joka on lähinnä napaa. Maan heilutuksen takia taivaannapa muuttuu vuosisatojen kuluessa, ja eri tähdet muuttuvat navatähteiksi eri aikoina.

Suurin osa Pikkuhitterin tähtiä on heikko. Vain kulhon päässä olevat kaksi ovat melko kirkkaita. Heitä kutsutaan pylväsvartijoiksi, kun he marssivat pylvään ympäri kuin vartijat. Parin kirkkain, kulhon yläpäässä nähtynä, oli Pole-tähti Platonin aikaan, noin 400 eaa.

 

Sijainti yötaivaalla

Polaris löytyy seuraamalla viivan, jonka osoittelutähdet muodostavat isokannen kulhoon. Pidennä tätä viivaa 6x etäisyydellä kahden osoittimen välillä, niin näet Pohjantähti. Välillä ei ole kirkkaita tähtiä, jotka aiheuttaisivat sekaannusta. Polaris on Little Dipper-kahvan kärki.

Myytti ~ iso karhu ja pieni karhu

Muinaisille kreikkalaisille Ursa Major edusti Callistoa, Artemiksen seuraajaa, neitsytmetsästäjää ja puolikuun jumalatar. Jumala, kuningas Zeus, rakastui Callistoon ja synnytti hänen lapsensa nimeltä Arcas. Jotkut sanovat Heuksen, Zeuksen vaimon ja jumalien kuningattaren, kiihtyneen voimakkaasti ja muuttaneen Calliston karhuksi, joka vasemmalle vaeltaa metsää. Eräänä päivänä Arcas tuli karhun päälle. Callisto seisoi takajaloillaan toivottaakseen poikansa tervetulleeksi. Ajatteltuaan hyökkäystä Arcas valmisti keulaansa. Zeus, joka näki mitä tapahtui, muutti Arcasista pienen karhun. Tarttumalla molemmat karhut hännänsä kautta, Zeus heitti heidät taivaan turvallisuuteen, missä he vaeltavat edelleen lähellä toisiaan kuten Ursa Major ja Ursa Minor. Tämä toiminta saattaa selittää sen, miksi muinaisella näkymällä Suurelle Karulle on epätavallisen pitkä häntä.

 

Müütin muunnelmat

Jotkut sanovat, että Heralla oli viimeinen nauraa. Hän muutti karhut taivaan osaan taivaan navan lähellä. Siellä he eivät koskaan asettuneet horisontin alapuolelle eivät koskaan lepää, jääden Zeuksen vaeltavan silmän iankaikkisiin uhreihin.

Toinen legenda kertoo, että Zeus vietteli Callisnon ottamalla Artemis-muodon pettääkseen hänet. Artemis vaati tiukinta siveyttä neitoilta, jotka seurasivat häntä metsästyksensä kautta vuorten. Pelastaakseen Calliston ja Arcasin neitsyt jumalattaren vihasta, Zeus muutti Calliston suureksi karhuksi ja asetti hänet tähtiin heidän lapsensa Arcasin kanssa hänen viereen.

Vielä toiset sanovat, että Heran tai Artemisin raivo kirosi Callistoa, joka sitten muuttui karhuksi, jota hänen omat ajonsa pitivät. Vasta myöhemmin hänet sijoitettiin suureksi karhuksi tähtiin.

Jotkut sanovat, että Arcas kasvoi tullakseen Arcadian kuninkaaksi ja toi maatalouden tuon villiin ja karuun maahan, jota varten hänet kuoletettiin tähtiin Bootesina, “Vaunut” -kehittäjänä, joka on iso nimi Karhun tähdistölle.

Muinaisempi usko Callisnon tarinan takana on, että suuri karhu on itse Artemis ja että Callisto on toinen nimi Artemiselle. Artemis on muinainen tähti kuningatar ja napapiirin hallitsija. Karhu on hänen symboli. Hän on “kuulostava” ja “villien vuorten nainen”, joka antaa “loistavan tulen” metsästykseen. Hän on loukkaamattoman niittyjen kuningatar kaukana miesten kummituksista. Hän on puolikuun kuningatar, kuutamon ollessa hänen todellinen läsnäolonsa, ja hänen uskotaan aiheuttavan villieläimiä ja puita tanssimaan.

Myöhemmin englanti yhdisti tähdistelmän sekä Karhun että Vaunun kanssa. He näkivät sen kuningas Arthurin vaununa, jonka pyöreä pöytä heijastuu pylvästä ympäröivissä tähdistöissä ja jonka nimi tulee kelttiläisestä sanasta “karhu”. Legendan mukaan Arthur nukkuu luolassa ritariensa vieressä ja palaa yhtenä päivänä pelastaakseen maansa sen tarpeellisessa tunnissa. Karhuvaunun (Iso Dipper) seitsemän tärkeintä tähteä tunnetaan myös nimellä Epheuksen seitsemän nukkujaa, jotka makaavat unessaan vuorenluolossa, joka odottaa ylösnousemusta. Näiden seitsemän nukkujan, toisin kuin Arthur, sanotaan heränneen 200 vuoden kuluttua ja menneen alas paikalliseen kaupunkiin varausta varten, minkä jälkeen he menivät jälleen nukkumaan.

Muinaisessa Kiinassa Iso Dipperin seitsemän tähteä yhdistettiin Korkean Herran taivaanpalatsiin, pitkäikäisyyden Tähtijumalaan, taivaalliseen vuoreen, kuolemattomien paratiisiin. Tähtitaivaspalaa vartioi tähti Sirius, taivaallinen susi. Nykyään Sirius, joka jakaa avaruusliikkeen Ursa Major, katsotaan sen syrjäiseksi jäseneksi!

Suuri karhu on kautta aikojen ollut jumalien ja jumalattareiden kanssa yhteydessä kuninkaallisuuteen ja kuolemattomuuteen. Avaa tämä tähdistö keväällä ja vastaanota sen taivaalliset siunaukset! Ison Karhun käpälät ovat korkealla, kuin kävellen taivaassa, ja Ison Kannen kulho on käännetty ylösalaisin kuin kaatamalla taivaallista sisältöä herättävään maahan. Katso ylös, siunatkoon ja armosi!

Alkaen
– Tähteä Lincoln, lääkärit, ja koirat James Benbow Bullock (Herkkusuu-oppaat, San Francisco, 1981), sisältää kaksi viimeistä kuvat tällä sivulla
– Kadonnut horoskooppi Catherine Tennant (Bulfinch Press, Boston, 1995)
– Burnham taivaallinen käsikirja, Voi. 3 Robert Burnham, Jr. (Dover Publications. New York 1978)
– Tähdet: uusi tapa nähdä ne HA Rey (Houghton Mifflin Co., Boston, 1980), sisältää kolme parasta kuvaa tällä sivulla

Otava navigointi

Matkustaa 6 tähtien kohteisiin 5 tähtikuvioita. Klikkaa tästä alkaa matkalle!

Olkoon Yötaivas matkustus aina täynnä
taivaallisten herkkujen ja herkkujen kanssa!
Susan Sun