“Presidentti Cardoso pohtii Brasiliaa ja sosiologiaa”

Original page: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/fhcpres.htm

Julkaistu Alaviitteet, uutiskirjeen American Sociological Association, marraskuu, 1995, s. 1.
Tämä on alkuperäinen kirjoituskoneella ja ei heijasta muutoksia tekemät Alaviitteet toimittajat.

kirjoittanut Ted Goertzel

Rutgers yliopisto Camdenissa
goertzel@camden.rutgers.edu

Kolmen viikon matkan aikana Brasiliaan tämän elokuun aikana haastatteli sosiologin presidentti Fernando Henrique Cardoso lyhyesti toimistossaan Bras! liassa ja käynyt lehdistössä konferenssin, jonka hän antoi 22. elokuuta 1995. Tämä essee raportoi mitä olen oppinut Cardosolta ja muilta ihmisiltä hänen saavutuksia vallassa olevan sosiologina.

Kymmenen kuukauden virkakautensa jälkeen Cardoso ajoi edelleen aaltoa suosiota, joka perustuu hänen erittäin menestyvään taloudelliseen kehitykseen politiikkaa. Plano Real, jonka Cardoso toteutti roolissaan valtiovarainministerinä edellisen viimeisen vuoden aikana Brasilian korkea inflaatio on päättynyt. Tämä inflaatio, joka oli ollut jopa 40% tai 50% kuukaudessa, on nyt saavuttanut melkein nollan. Tämä on antanut maan äänen talouskasvun perusta, samalla kun se kasvaa merkittävästi köyhien todelliset tulot. Ensimmäistä kertaa henkilö, joka Ansaitsee vain minimipalkan, jolla on todella varaa ostaa markkinoita korko perushyödykkeitä, joita Brasilia käyttää indeksinä
econometricians.

Presidentti Cardoso kertoi minulle, että hänen koulutus sosiaalisena tutkija auttoi häntä saavuttamaan laajan, objektiivisen ymmärryksen Brasilian monimutkaisista sosiaalisista ongelmista. Hän osoitti nopeasti että hänellä oli laaja tausta yhteiskuntatieteissä, mukaan lukien valtiotiede, antropologia ja taloustiede sosiologia. Hänen hallinto on laboratorio monitieteinen yhteiskuntatiede, ei sosiologialle erillisenä kuria.

Nuorena professorina Cardoso oli osa nyt kuuluisaa Marxia Tutkimusryhmä, joka analysoi huolellisesti kaikki kolme Das-osaa Kapital, kohta kohdalta, usean vuoden ajan. Osallistujat valittiin eri akateemisista edustajista taustat, mukaan lukien filosofia ja yhteiskuntatieteet, ja jokainen tulkitsi Marxia viimeisimmästä näkökulmasta hänen oppiaineensa teoriat ja tutkimus. He myös lukevat Keynes, Rosa Luxembourg ja muut. Nykyään tämän alumnit konsernilla on useita johtavia rooleja Brasilian henkisissä ja poliittinen elämä.

Presidentti Cardoso ei uskonut, että hänen yhteiskuntatieteensä Pelkästään taidot olivat vastuussa hänen tulemisesta presidentiksi. Erittäin Tärkeää oli se, mitä hän kutsui “vahva persoonallisuus”, kanssa kyky tehdä kiinteitä päätöksiä ja suunnitella visio visiosta tulevaisuus väestölle. Kriittinen oli myös kyky motivoida ihmisiä ja koordinoida tiimityötä henkilöstön keskuudessa.

Cardoso käytti näitä taitoja päättäväisesti valtiovarainministerinä vuonna Itamar Francon hallinto, joka eteni hänen omaansa. Kun hänen talousneuvojansa mukaan hänelle olisi mahdotonta päättyä inflaatio ennen Francon hallinnon päättymistä, Cardoso vaati, että se voidaan tehdä ja se oli tehtävä. Piirrä koulutukseltaan taloustieteilijä, hän auttoi taloustieteilijöitä laatimaan Plano Real, joka hyödynsi Brasilian nykyistä indeksointia mekanismit ja joukko taloudellisia uudistuksia hintojen muuntamiseksi vakaaseen, kovaan valuuttaan.

Tämä menestys takasi Cardoso-voiton vuonna 1994 Karismaattisemman työväenpuolueen presidentinvaalit ehdokas, Luis Ignacio da Silva (Lula). Monet brasilialaiset ajattelivat Lulalla ei ollut tarvittavaa varautumista puheenjohtajakauteen. Hänen ehdotukset näyttivät epämääräisiltä verrattuna Cardoson suunnitelmaan, joka toimi jo. Huolimatta hänen sosiaalidemokraattisesta politiikastaan, ja Marxismin koulutuksessa Cardoso sai voimakkaan tuen kansakunnan yritysryhmät. Hänellä oli monien poliittisten tuki johtajat, jotka olivat olleet mukana sotilashallinnoissa, jotka hän oli vastustanut aiemmin, ja monet vasemmistolaiset pitävät häntä hänen nuoruudestaan ​​sosialistiset vakaumukset.

Cardoso huomauttaa nopeasti, ettei hän ollut koskaan marxisti ideologinen merkitys. Hän uskoo, että hänen perustavanlaatuinen poliittinen arvot eivät ole muuttuneet hänen nuorena professorina ollessaan, vaikka hän on luonnollisesti vaikuttanut muutoksista maailmassa tilanne. Cardoson sosiologinen työ keskittyi aina: tiettyjen historiallisten konjunktioiden, kuten kansakuntien, alueiden tai kaupunkien välillä, ei abstraktina tai universaalisena periaatteita. Hän kirjoittaa kirjoituksissaan klassisen sosiologisen teoria selittääkseen rakenteellisia ristiriitoja ja dynamiikkaa nämä kehittyvät järjestelmät. Hän ei ollut koskaan kiinnostunut esimerkiksi “riippuvuusteoriat” abstraktisti, mutta tutkimuksissa riippuvuus ja kehitys tietyissä maissa tietyissä maissa ajankohdat. Presidentin vaatimuksista huolimatta hän jatkaa sosiologisten esseiden kirjoittamista ja puhua akateemisesti konferensseja, ja käydään vilkasta keskustelua intellektuellinsa kanssa kriitikot Brasilian sunnuntaisten sanomalehtien sivuilla. Näissä vaikka keskusteluissa Cardoso määrittelee itsensä sosiaalidemokraattiksi hän keksi äskettäin termin “neososiaalinen” kuvaamaan politiikkaansa vastauksena “uusliberalismin” syytöksiin.

Brasilialaiset käyttävät termiä “liberaali” sen eurooppalaisessa merkityksessä kuin sen amerikkalaisessa mielessä. Itse asiassa “uusliberaali” saalisana ei kuvaa Cardoso-politiikkaa kovin hyvin. Sillä aikaa hän on yksityistänyt joitain teollisuudenaloja ja pohtii innokkaasti ulkomaisia sijoituksia, hän on myös lisännyt menoja moniin sosiaalisiin ohjelmia. He painottavat hallituksen ja parantamalla palveluita, hän ja hänen antropologin vaimonsa Ruth ovat enemmän muistuttaa Billiä ja Hillary Clintonia (ilman Billin kuvaa päättämättömyys) kuin mikään muu Yhdysvaltain presidentti ja ensimmäinen nainen.

Vahvin vastustus Cardosoon on hallituksesta työntekijät, jotka pelkäävät menettää suojatun asemansa, ja alkaen jotkut työvoiman johtajat, jotka ovat voineet saada etuoikeuksia heidän puolestaan jäsenet yhteyksien kautta byrokraattisiin rakenteisiin aikaisempien Brasilian hallitusten perustama. Suurin Cardoso-politiikan edunsaajat eivät ole olleet varakkaita, mutta järjestäytymättömät ja surkeasti palkatut työntekijät Brasilian jyrkkä tulopyramidi, koska näitä työntekijöitä oli vähiten pystyvät suojelemaan itseään inflaatiolta. Häviäjiä on ollut keskituloiset kiinteäpalkkaiset työntekijät, joiden on pitänyt maksaa enemmän palveluihin.

Kun Cardoso ensin meni politiikkaan, hänen intellektuellinsa kirkkaus järkytti monia hänen kollegoitaan. Hänen tyttöpuheessaan liittolainen senaatti vuonna 1983, hän lainasi Max Weberiä tarpeesta yritä mahdotonta, jos halutaan saavuttaa mahdollinen. Hänen Senaatin puheet olivat usein samalla korkealla henkisellä tasolla kuin hänen akateemisia kirjoituksiaan. Presidentti Itamar Franco nimitti hänet Ulkoministeri, koska hänellä on kansainvälinen arvovalta henkinen, hänen poliittinen maine ja se, että hän puhui englantia, ranskaa, espanjaa ja saksaa. Suurin osa Brasilian Presidentit, mukaan lukien Franco, puhuivat vain portugalin kieltä.

Cardoso hyväksyi valtiovarainministerien salkun, vastaan monien hänen ystäviensä neuvoja useiden ministerien sarjan jälkeen epäonnistui lopettamaan inflaatiota. Monien mielestä se oli toivoton tehtävä, joka tuhoaa loistavan uran. Cardoso piti hänen vastuullaan palvella missä presidentti tarvitsi häntä, ja hänellä oli itseluottamus uskoa voivansa menestyä esteistä huolimatta.

Minun haastattelussa Cardoso huomautti tuon sosiologian tänään on tullut osa jokapäiväistä tietoa. Toimittajat, taksi kuljettajat ja muut Brasilian kansalaiset keskustelevat helposti sosiologisista kysymyksistä käsitteet kuten viranomaisen rooli ja taloudelliset käsitteet keskuspankin roolina korkojen asettamisessa. Hyvin monet Brasilian yhteiskuntatieteilijät ovat osallistuneet toimintaan politiikan tutkimusta, ja hallituksen välillä on tiivis yhteys byrokratiat ja tutkimuslaitokset. Useita näkyviä sosiologeilla on tärkeitä virkoja hänen hallinnossaan.

Sosiologien kriittinen vastuu, Cardoso uskoo, on kumota tiedotusvälineiden levittämät myytit. Hän on erityisen kriittinen saalislauseelle “uusliberalismi”, joka on käytetty hänen hallintonsa leimaamiseen. Hän vaatii sitä tällä termillä ei ole mitään tekemistä hänen politiikansa tai Brasilian kanssa realiteetit. Hän havaitsi, että jotkut sosiologit ovat liian eristyneitä päätöksentekoprosessin todellisuuksista. Sijasta purkaen lehdistön mytologiat, he toistavat ne. Hän ajatteli, että monet Brasilian vasemmistolaiset, mukaan lukien jotkut sosiologit, toista tyhjät iskulauseet muotoilun sijasta vaihtoehtoiset sosiaalipolitiikat. Tästä syystä brasilialainen oppositio ei täytä asianmukaista muotoilutehtäväänsä poliittiset vaihtoehdot.

Cardoson menestys on helppo lukea hänen omakseen älyllinen loisto ja henkilökohtainen vahvuus, mutta a sosiologi hän huomauttaa vaatimattomasti, että Brasilian yhteiskunnassa oli kehittyi pisteeseen, jossa se oli valmis sellaiseksi johtajuutta, jota hänellä oli tarjottavanaan. Brasilialaisilla oli kyllästynyt hyperinflaatio ja valmis toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet sen lopettamiseksi, mukaan lukien sosiaalisen hätärahaston perustaminen hallitus toimii ilman tulostusta. Brasilialaiset olivat myös kyllästynyt korruptioon hallituksessa, ja presidentti Collor de Mello oli ensimmäinen Brasilian historiassa pakko virkaa laillisen vankivallan kautta. Monet arvostavat Cardoson rehellistä ja tehokas hallinto palauttamalla Brasilian itsetuntoa, mutta hän vaatii, että kansakunta ansaitsee kunnian sen palauttamisesta oma arvokkuuden tunne.

Vaikka intellektuelleja pidetään yleensä suuressa arvossa Brasiliassa, sosiologian kurinalaisudella ei tunnu olevan hyötynyt niin paljon kuin voitaisiin toivoa sosiologin saamisesta kuin Presidentti. Ystävät neuvoivat minua esittelemään itseni poliittiseksi tiedemies (luottaen siihen, että kuulun julkishallintoon osasto) sosiologin sijaan hakeessaan nimityksiä brasilialaisten intellektuellien ja poliittisten johtajien kanssa. Siitä huolimatta monet sosiologit ovat mukana käytännöllisissä poliittisissa kysymyksissä, ja Cardoso-hallinnon ulkopuolella, tieteenalojen imago on edelleen varjostettu ideologisista ja retorisista näkökulmista jotka näyttävät päivättyinä nykyisessä brasilialaisessa yhteiskunnassa.

———–
Ted Goertzel, Rutgersin yliopiston sosiologian professori, Camden NJ on aloittamassa Fernando Henriquen elämäkertaa Cardoso. Hän teki tutkielmansa Brasiliassa, puhuu Portugaliksi, ja hänellä on ystäviä, jotka tuntevat Cardoson hyvin. Hänen äskettäin Kirjat sisältävät nahkatakit ja tosi uskovat sekä Benin kanssa Goertzel, Linus Pauling: Elämä tiedeessä ja politiikassa!