“JAZZIN” AINEN RASISMI

Original page: http://www.nyu.edu/projects/sciabarra/essays/jazz.htm 

Tämä artikkeli ilmestyi Just Jazz Guitar (toukokuu 2001): 122. artikkeli herättänyt paljon keskustelua, ja kirjeitä ja vastauksia on esillä tällä paikalla lähitulevaisuudessa. Sciabarra näkemykset ( ”rotuun perustuvan profiloinnin”) olivat myös esillä Jazz Times (kesäkuu 2001, s. 18).

Kirjoittaja: Chris Matthew Sciabarra

Nyt kun olen katsellut Ken Burnsin “Jazzia” kokonaisuudessaan ansaitakseen sen ansaitsemansa oikeudenmukaisen kuulon, voin rehellisesti sanoa, että olen niin raivoissaan kuin inspiroin. Oletan, että se on hyvän elokuvan merkki: se pakottaa ajattelemaan kovasti esiin nousseita kysymyksiä. Burnsin Amerikan rodusuhteita koskevan trilogian päätelmänä, joka alkoi hänen “sisällissodan” ja “baseball”-sarjoillaan, “Jazz” on vakuuttava muotokuva mustanvalkoisesta erottelusta, vaikka se vetoaa mahdollisuuteen musiikki todella universaalisena kielenä. Mutta jarruttamalla hienovaraisesti monia stereotypioita, joita se pyrkii valloittamaan, “Jazzista” tulee osa rotujen suhteita koskevaa vuoropuhelua tavalla, jota Burns ei ehkä ole ennakoinut tai arvostellut kokonaan.

Koko sarjan aikana kuulemme kilpailevia näkemyksiä tämän musiikin luonteesta. Yhdellä hengityksellä meille kerrotaan, että se on taidemuoto, joka ei tunne rotu- tai etnisiä rajoja, vaikka se syntyi afroamerikkalaisen kokemuksen perusteella. Mutta toisella hengityksellä meille kerrotaan, että mustat ovat “uudistajia”, kun taas valkoiset ovat “omaksujaa”. Kun musta taiteilija seuraa Armstrongin tai Parkerin jalanjälkiä, hän on “opetuslapsi”. Kun valkoinen taiteilija seuraa samoissa jalanjäljissä, hän vain “varasta”. Varmistakseni, että Burns esittelee meille muutamia merkittäviä poikkeuksia – Bix Beiderbecke, Benny Goodman, Artie Shaw ja Dave Brubeck, mutta ylivoimainen mielipidekuoro on, että valkoiset muusikot vain “kopioivat”, heiltä puuttuu todellinen “sielu” ja “tunteita”. Jopa poikkeusten joukossa meille annetaan yksi esimerkki valkoisen ja mustan kaistan välillä. Sanotaan, että “Yhtyeiden taistelussa” Goodman-yhtye tuhosi Chick Webbin. Tämä osoittaa suunnilleen samankaltaisen legendaarisen mittasuhteen “taistelun”, jonka minulle kertovat osallistujat, kun Harry Jamesin “pilkkominen” pakotti Louis Armstrongin kumartamaan kunnianosoitusta.

Kuulemme Lennie Tristanon “rauhallisesta” Länsirannikko koulusta ja yrityksestä, vaikka emme todellakaan koskaan kuule mitään, lukuun ottamatta kriitikkojen puheita, jotka niin sanovat. Koko instrumentteja, kuten viulua ja kitaraa, ei oteta huomioon, ja alkaa ihmetellä, onko syy heidän poissulkemiseensa, että valkoiset ovat heidän suurimpien edustajiensa joukossa. Yksi pieni maininta Joe Venutista (vaikka hänelle ei ole annettu mitään instrumenttia). Ei mainintaa Stephane Grappellistä tai Jean-Luc Pontysta, vaikka Regina Carteria näemme ja kuulemme.

Erityisesti jazzkitaran fanien pitäisi olla raivoissaan: Ei ole olemassa yhtä mainintaa siitä, että Armstrongin inspiroima mustalaiskitaristi Django Reinhardt on esiintynyt 5-CD “Jazz”-kokoelmassa, mutta jota ei löydy elokuvasta. Vaikka meille kerrotaan Charlie Christianistä – mutta ei Wes Montgomerystä – entä Jim Hall, Johnny Smith, Chuck Wayne, Joe Pass, Tal Farlow, Pat Metheney ja niin monet muut kitaroinnovaattorit? Bändin johtajat, säveltäjät, sovittajat: Stan Kenton, Woody Herman, Michel Legrand, Antonio Carlos Jobim. Lukuun ottamatta viittausta kahteen ensimmäiseen, ei kukaan tiedä niiden olemassaolosta. Vibisti Gary Burton, basistit Scott LaFaro ja Eddie Gomez (latinot eivät pärjää hyvin): kuka he ovat? Reed-pelaajat Buddy DeFranco, Phil Woods (varmasti yksi Parkerin suurimmista opetuslapsista) ja Michael Brecker: eikö niin? Pianistit George Shearing, Keith Jarrett, Chick Corea – tuskin huomanneet, jos ollenkaan. Ja 19 tunnin dokumenttielokuvassa Burns tarjoaa Bill Evansille, joka on väitetysti modernin jazz-pianon vaikutusvaltaisin muusikko, muutaman minuutin mittaisen pohdinnan – ja vain hänen osallistumisensa yhteydessä Miles Davis-yhtyeeseen.

Vokaalijazzissa likinäköisyys on räikeä: lukuun ottamatta Anita O’Dayn yhtä mainintaa keskustelussa jazzin rennosta huumeiden käytöstä (jossa Chet Baker ja Stan Getz saavat vain minuutin kuuluisuutensa), missä on viittausta Armstrong-oppilaalle Louis Primalle, Mel Tormelle tai Diane Schuurille? Valitettavasti jopa “valkoiseen Amerikkaan” vedonneet mustan jazz-taiteilijat – kuten Nat King Cole, Joe Williams, Dinah Washington, Nancy Wilson ja Carmen McRae – jätetään huomioimatta.

Jotkut Burns-dokumentin hienoimmista puolista keskittyivät jazzin universaalisuuteen ja inhimillisyyteen; monet haastatelluista puhuivat musiikin kyvystä tuoda valkoiset ja mustat yhteen. Ravintona bluesille, joka on alun perin johdettu afrikkalaisten amerikkalaisten koettelevista epäoikeudenmukaisuuksista, musiikki on tullut omaksumaan kaikki värit ja kulttuurit, kun erilaisista taustoista tulevat ihmiset syövät toistensa luovuutta. Se on jotain juhlittavaksi! Mikään ei voisi olla suurempi kunnianosoitus tämän maan mustien jälkeläisten pysyvälle perinnölle kuin se, että heidän idioominsa ovat rakentaneet, laajentaneet ja laajentaneet jokaisen varjon ihmiset. Tuo viesti löytyy “Jazzista”, mutta sen usein peittää hienovarainen rasismi, jota se jatkaa.