Toimintatutkimus: toiminta ja tutkimus

Original page: http://www.aral.com.au/resources/aandr.html

Resource papers in action research

Bob Dick

Tämä on resurssitiedosto, joka tukee säännöllistä julkista ohjelmaa “areol” (toiminnan tutkimus ja arviointi verkossa), jota tarjotaan kahdesti vuodessa helmikuun puolivälistä ja heinäkuun puolivälistä alkaen.

…jossa käsitellään lyhyesti joitain tavoista toiminnan saavuttamiseen, tutkimukseen ja niiden integrointiin

Paperi, joka on alun perin laadittu Southern Crossin yliopistossa maanantaina 18. helmikuuta 2002 pidettävälle seminaarille “Hyvän toiminnan tutkiminen”

 

Sisällys

 • Abstrakti
   
 • Mikä on toiminnan tutkimus?
   
 • Kuinka toiminnan tutkimuksella saavutetaan toiminnan tulokset?
   
 • Kuinka toimintatutkimus saavuttaa tutkimustulokset?
   
 • Kuinka toimintatutkimus sopii toimintaan ja tutkimukseen yhdessä?
   
 • Kuinka osallistujat voivat osallistua toiminnan tutkimukseen?
   
 • Kuinka toimintatutkimus voi olla joustava mutta tiukka?
   
 • Mistä tiukka tulee?
   
 • Milloin käytät toimintatutkimusta?

Toimintotutkimus on joustava kierreprosessi, joka mahdollistaa toiminnan (muutos, parannus) ja tutkimuksen (ymmärtäminen, tieto) saavuttamisen samanaikaisesti. Ymmärrys mahdollistaa tietoisemman muutoksen ja samalla se saa tiedon muutoksesta. Muutoksesta kärsivät ihmiset ovat yleensä mukana toimintatutkimuksessa. Tämä mahdollistaa ymmärryksen jakamisen laajalti ja muutosta voidaan tehdä sitoutuneesti.

Mikä on toiminnan tutkimus? –

Se on luonnollinen tapa toimia ja tutkia samanaikaisesti

Lukuun ottamatta hyvin harjoitettuja tehtäviä, useimpien käyttäytymisessä on luonnollinen rytmi. Teemme jotain. Tarkistamme, toimiiko se odotetusti. Jos ei, analysoimme mitä tapahtui ja mitä voisimme tehdä toisin. Toistamme tarvittaessa prosessin.

toimia -> arvostelu -> toimia -> arvostelu…

Tämä on luonnollinen sykli, jota toimintatutkimus käyttää toimiensa (esimerkiksi muutos) ja tutkimuksen (esimerkiksi ymmärtäminen) kaksijakoisten tulosten saavuttamiseen. Saatat sanoa, että toimintatutkimus on totta leimaamaan – se on toiminta ja tutkimus.

toiminnan tutkimus = toiminta ja tutkimus

Jotkut toiminnotutkimuksen piirteet auttavat toimintaa. Jotkut avustavat tutkimusta. Jotkut auttavat “ja” – ne auttavat toimintaa ja tutkimusta sopimaan yhteen. Tutkimme näitä vuorollaan.

Kuinka toiminnan tutkimuksella saavutetaan toiminnan tulokset? –

Enimmäkseen ottamalla ihmiset mukaan suunnitteluun ja toimintaan
ja olemalla joustava ja reagoiva tilanteeseen ja ihmisiin

Jotkut ihmiset (johtajat, opettajat, vanhemmat) päättävät monissa tilanteissa, mitä tehdään. Muiden (työntekijöiden, oppilaiden, lasten) odotetaan sitten tekevän sen. Päättäjät ja tekijät ovat erilaisia ​​ihmisiä. Tämä johtaa usein tiettyyn innostumisen puutteeseen tekijöistä.

Sitä vastoin toimintatutkimuksella pyritään poistamaan kuilu päättäjien ja tekijöiden välillä. Ne, joihin päätös vaikuttaa, liittyvät niihin, jotka tekevät päätöksen. Yhdessä he päättävät, mitä tehdään. Suoritettu hyvin, osallistuminen tuottaa sitoutumista.

Lisäksi laajemmat näkemykset tilanteesta voidaan sitten ottaa huomioon. Johtajat eivät aina ymmärrä työntekijöitään eivätkä opettajia, oppilaita tai vanhempia heidän lapsiaan. Suoritettu hyvin, osallistuminen voi antaa kattavampia tietoja.

Lisäksi toimintatutkimus tarjoaa joustavuuden, joka sopii hyvin muuttuviin tilanteisiin. Se saavuttaa joustavuutensa enimmäkseen syklisellä tai kierreprosessilla. Tulemme siihen myöhemmin. Aluksi harkitsee sen tutkimustulosten saavuttamista.

Kuinka toimintatutkimus saavuttaa tutkimustulokset? –

Lähinnä seuraamalla toimintaa kriittisen pohdinnan avulla

Kun toimintatutkimusta selitetään ihmisille, he usein vastaavat “Voi, teen sen jo”. Ja jossain määrin he tekevät. On luonnollista toimia ja sitten tarkistaa toiminnan tulokset. Suurin osa ajasta kuitenkin monet meistä eivät heijastu niin säännöllisesti tai kriittisesti tai systemaattisesti kuin voisimme.

Säännöllisellä, kriittisellä ja systemaattisella pohdinnalla voimme luottaa enemmän tutkimuspäätelmiimme. Ilman sitä saatamme unohtaa joitain tärkeitä todisteita. Erityisesti näyttää siltä, että on harvinaista, että ihmiset kiinnittävät paljon huomiota todisteisiin, jotka eivät sovi siihen, mitä he odottavat tai olettavat.

Toimintatutkimuksessa ihmisiä rohkaistaan etsimään epäilyttäviä todisteita – todisteita, jotka eivät vastaa sitä, mitä he odottavat tai olettavat.

Kuinka toimintatutkimus sopii toimintaan ja tutkimukseen yhdessä? –

Useimmiten vuorotellen niiden välillä tiukassa jaksossa

Jokaisessa jaksossa on toimintaa ja kriittistä pohdintaa. Heijastusten aikana ihmiset tutkivat ensin mitä tapahtui aiemmin – he “tarkistavat”. Sitten he päättävät, mitä tehdä seuraavaksi – he “suunnittelevat”.

Yksinkertainen toiminnan tutkimuksen kierre

Joten toimintaa seuraa kriittinen pohdinta: Mikä toimi? Mitä ei? Mitä olemme oppineet? Kuinka voimme tehdä sen eri tavalla seuraavalla kerralla?

Pohdintaa seuraa toiminta. Saavutettu ymmärrys, tehdyt päätelmät, kehitetyt suunnitelmat… Ne testataan toiminnassa.

Kuinka osallistujat voivat osallistua toiminnan tutkimukseen?

Lähinnä käyttämällä luonnollisia prosesseja ja laadullista tietoa

Sanat ovat monen keskustelun yhteinen valuutta. Sanat tuottavat yleensä laadullista tietoa. Joten toimintatutkimus on yleensä osallistujien saatavilla, joten se on yleensä laadullinen.

Jos numeroita voidaan käyttää, ne tarjoavat etuja. Kenttäasetuksissa on kuitenkin usein tehtävä muita uhrauksia voidakseen käyttää numeroita. Erityisesti kvantitatiivisen tutkimuksen tekeminen vaatii usein kaiken, joka ei ole helppo kiinnittää numeroihin, jättämistä pois. Joitakin kvantitatiivisia toimia koskevia tutkimuksia tehdään; suurin osa on kuitenkin laadullinen.

Kuinka toimintatutkimus voi olla joustava mutta tiukka?

Lähinnä syklisen prosessin kautta, joka sisältää kriittisen pohdinnan

Syklinen prosessi voi olla joustava ja reagoiva. Sinun ei tarvitse suunnitella tutkimusta yksityiskohtaisesti ennen aloittamista. Sen sijaan voit tarkentaa tutkimussuunnitelmaa, kun opit lisätietoja tutkimasta tilanteesta. Suunnittelu paranee, sopii tilanteeseen paremmin, kun jatkat.

Täällä myös laadulliset menetelmät auttavat. Sinun ei tarvitse investoida varhain aikaa ja vaivaa sellaisten toimenpiteiden kehittämiseen, jotka saattavat osoittautua myöhemmin merkityksellisiksi.

Toimintotutkimus voi alkaa melko epätarkkoilla tutkimuskysymyksillä. Kyllä, epätarkkojen kysymysten ja menetelmien voidaan odottaa antavan epätarkkoja vastauksia aluksi. Nämä epätarkat vastaukset voivat auttaa tarkentamaan kysymyksiä ja menetelmiä. Jokainen sykli voi olla askel kohti parempaa toimintaa ja parempaa tutkimusta.

Toisin sanoen, on aikoja, jolloin epätarkkojen menetelmien alkuperäinen käyttö vastaamaan epätarkkoihin kysymyksiin on sopiva valinta. Toimintatutkimus tarjoaa riittävän joustavuuden, jotta päästään epätarkkoihin alkuihin samalla kun edetään kohti asianmukaisia ​​loppuja. Syklinen prosessi antaa enemmän mahdollisuuksia oppia kokemuksesta. Laadullinen tieto on prosessia vähemmän rajoittava.

Voit siis kuvata toiminnan tutkimuksen alkavan sumeilla kysymyksillä, menetelmillä ja vastauksilla. Vaaditaan vain, että jokaisella jaksolla ne tarkentuvat.

Vaihtoehtoinen ajattelutapa toiminnan tutkimusspiraalista

Mistä tiukka tulee?

Lähinnä säännöllisen kriittisen pohdinnan avulla, joka on testattu toiminnassa

Itse asiassa toimintatutkimuksella on useita ominaisuuksia, joiden avulla se voi saavuttaa tiukan ymmärryksen:

 • Kaikkien sidosryhmien osallistuminen antaa lisätietoja tilanteesta
    
 • Kunkin jakson kriittinen heijastus tarjoaa monia mahdollisuuksia virheiden korjaamiseen. Tämä pätee etenkin silloin, kun jaksoissa on jaksoja jaksoissa, ja kun kriittiselle heijastumiselle on tunnusomaista voimakas etsiminen epäilyttävistä todisteista
    
 • Jokaisen syklin aikana suunnitelmien taustalla olevat oletukset testataan käytännössä.

Milloin käytät toimintatutkimusta?

Kun haluat saavuttaa ymmärryksen ja muuttua samanaikaisesti

Kuten yllä oleva kuvaus paljastaa, suurin osa toiminnan tutkimuksesta on syklistä tai kierrettä. Se vuorottelee toiminnan ja kriittisen pohdinnan välillä liikkuessaan eteenpäin. Pohdinta alkaa tilanteen ja aiempien toimien kriittisellä tarkastelulla. Sitä seuraa seuraavan toimenpiteen tietoinen suunnittelu.

Sykleissä on jaksoja syklien sisällä. Jotkut kattavat koko tutkimuksen. Toiset vievät vain minuutteja tai vähemmän. Tuloksena voi olla erittäin joustava ja reagoiva prosessi. Kun jokainen sykli sisältää voimakkaan etsimättömän epävarmoja todisteita, joustavuuteen liittyy myös tutkimusturvaa.

Muutoksesta kärsivät ihmiset ovat mukana toiminnassa ja kriittisessä pohdinnassa. Ymmärrys on laajalti jaettu, samoin kuin sitoutuminen kaikkiin suunniteltuihin muutoksiin.

 

Toimintatutkimus ei todellakaan ole ainoa tutkimusprosessi. Se ei ole edes ainoa muutoksen tutkimisprosessi. Se on kuitenkin prosessi, joka sopii hyvin tilanteisiin, joissa haluat saavuttaa muutoksen (“toiminta”) ja ymmärtämisen (“tutkimus”) samanaikaisesti.

_______

Copyright (c) Bob Dick 2002.