Robert Burns

Original page: https://www.djmcadam.com/burns-robert.html

PALOVAMMOJEN ROBERT (1759-1796). – Poet oli syntynyt lähellä Ayr, Poika William Burness tai Burns, pieni maanviljelijä, ja mies huomattava voima luonnetta ja itsensä kulttuurin. Hänen nuoruutensa oli kulunut köyhyydessä, vaikeuksissa ja vaikeassa käsityössä, mikä jätti jälkensä ennenaikaiseen kuristukseen ja heikentänyt perustuslakia. Hänellä oli vähän säännöllistä koulunkäyntiä, ja hän sai suuren osan koulutuksestaan ​​isältä, joka opetti lapsilleen lukemista, kirjoittamista, aritmeettista, maantieteellistä ja historiaa ja kirjoitti heille myös “Christian Uskon käsikirjan”. Vanha Burns oli kuitenkin kaikella kyvyllään ja luonteeltaan jatkuvasti valitettavaa ja muutti suuren perheensä kanssa tilalta tilaan ilman, että olisi koskaan pystynyt parantamaan olosuhteitaan. Vuonna 1781 Robert meni Irvineen tullakseen pellavakaapistajaksi, mutta työmiesten, mukaan lukien hän itse, uudenvuoden karusellun seurauksena kauppa syttyi ja poltettiin maahan. Tämän vuoksi tämä hanke päättyi. Isä kuoli vuonna 1784, ja Burns veljensä Gilbertin kanssa teki tehoton taistelun pitääkseen tilan tilalla; epäonnistumisen vuoksi he muuttivat Mossgieliin, missä he pitivät ylämäkeen taistelua 4 vuotta. Samaan aikaan hänen rakkaussuhteensa Jean Armorin kanssa oli käynyt läpi ensimmäisen vaiheensa, ja siihen liittyvät ongelmat yhdessä menestymisen toivon kanssa maataloudessa saivat hänet ajattelemaan menemään Jamaikaan kirjanpitäjäksi istutukseen. Tästä hänet erosi tohtori Thomas Blacklockin kirje, ja veljen ehdotuksesta hän julkaisi runonsa. Tämä ensimmäinen painos julkaistiin Kilmarnockissa kesäkuussa 1786, ja se sisälsi suuren osan hänen parhaista teoksistaan, mukaan lukien “The Twa-koirat”, “Osoite Deilille”, “Hallowe’en“, “Cottarin lauantai-ilta”, “Hiiri”,” Päivänkakkara”, jne., Joista monet oli kirjoitettu Mossgielissä. Tämän painoskappaleen kopioita on nyt erittäin vähän.

Teoksen menestys oli välitöntä, runoilijan nimi soi koko Skotlannin yli, ja hänet pakotettiin menemään Ediniin. Valvoa uuden toimituksen julkaisua. Siellä hänet otettiin tasa-arvoisena vastaan ​​kirkkaan kirjekuorten miesten ympyrällä, josta kaupunki sitten kehui – Dugald Stewart, Robertson, Blair jne., Ja hän oli vieraana aristokraattisissa pöydissä, joissa hän kantoi itsensä vahingoittumattomana arvokkuutena. Täällä myös Scott, silloin 15-vuotias poika, näki hänet ja kuvaili häntä “maalaismaiseksi, ei pelleksi. Hänen kasvonsa… massiivisempana kuin miltä tahansa muotokuvilta näyttää… voimakas ilmaus rohkeudesta hänen linjoissaan; silmä yksin osoitti runollista luonnetta ja luonnetta. Se oli suuri ja tumman valettu, ja kirjaimellisesti hehkui, kun hän puhui tunteellaan tai kiinnostuksellaan. Tämän vierailun tuloksiin sen välittömän ja käytännöllisen kohteen ulkopuolella sisältyi joitain elinikäisiä ystävyyssuhteita, joita olivat muun muassa lordi Glencairnin ja rouva Dunlopin kanssa. Uusi painos toi hänelle 400 puntaa. Noin tällä kertaa Highland Mary – tapahtuma tapahtui. Palattuaan Ayrshireen hän uusii suhteet Jean Armoriin, jonka kanssa hän lopulta meni naimisiin, otti Ellislandin tilan maatilalta lähellä Dumfriesia ottaen samalla käyttöön oppitunteja eksemiehenin tehtävistä linjaksi, joka palataan takaisin, jos viljely taas osoittautuu epäonnistuneeksi. Ellislandissa hänen yhteiskuntansa kasvatti paikallinen aavikko. Ja tämä yhdessä kirjallisuuden ja hänen velvollisuuksiensa kanssa valmisteveressä, johon hänet oli nimitetty vuonna 1789, osoittautui liikaa häiriötekijäksi tunnustaakseen menestyksen tilalla, josta hän luopui vuonna 1791.

Samalla hän oli kirjallisesti hänen paras, ja vuonna 1790 oli tuottanut Tam O’ShanterNäihin aikoihin hän oli tarjonnut ja laski tapaaminen Lontoossa henkilöstön Star sanomalehden, ja kieltäytyi tulla ehdokas vasta perustettu puheenjohtaja maatalouden Edinburghin yliopiston, joskin vaikutusvaltainen ystäviä tarjotaan tukeakseen väitteitään. Luopumisen jälkeen tilansa hän poisti Dumfries. Se oli tällä kertaa, että pyydetään toimittamaan sanoja Melodiat Skotlannin, hän vastasi osallistumalla yli 100 kappaletta, joista ehkä hänen vaatimuksensa kuolemattomuuteen pääasiassa lepää, ja joka asetti hänet eturivissä runoilijat. Hänen maallinen tulevaisuudennäkymät olivat nyt ehkä paremmin kuin he koskaan olleet; mutta hän oli astumassa viimeinen ja pimeimpänä aikana uransa. Hän oli tullut Hapatetusta, ja lisäksi oli vieraantunut monet hänen parhaita ystäviä liian ilmaisemasta vapaasti myötätuntoa Ranskan vallankumouksen ja sitten epäsuosittu puolestapuhujia uudistuksen kotona. Hänen terveys alkoi väistyä; Hän tuli ennenaikaisesti vanhoja, ja vaipui sopii epätoivon; ja tottumukset intemperance, johon hän oli aina ollut enemmän tai vähemmän riippuvaisia kasvoi häneen. Hän kuoli 21. heinäkuuta 1797.

Nero Burns leimaa spontaanisuutta, suoruus ja vilpittömyys, ja hänen lajike on hieno, vaihdellen tarjouksen intensiteetti joitakin hänen sanoitukset kautta riehakas huumoria ja paahtava wit Tam O’Shanter sen rakkuloita satiiri Pyhän Willie rukous ja Pyhä oikeudenmukainen. Hänen elämänsä on tragedia, ja hänen luonteensa täynnä virheitä. Mutta taisteli valtavaa kertoimet, ja kuten Carlyle hänen suuri essee sanoo: ”Myönnetty laiva tulee satamasta vaipat ja puuttua vaurioitunut, lentäjä on moitittava… mutta tietää miten moitittava, kerro meille ensin, onko hänen matkansa on ollut ympäri maapallo tai vain Ramsgate ja Koirien saari.”

Kirjoja noin Burns, hänen elämänsä ja kirjoituksia, ovat lukemattomat. Joukossa ihmishenkiä ovat ne, Currie (1800); Allan Cunningham (1834); JG Lockhart (1828), johon perustuu Carlyle ikimuistoinen Essee. Kuuluisien ed. ja Runot voidaan mainita ensimmäisen (Kilmarnock 1786), Edin. (1787), ja Satavuotisjuhla (1896), WE Henley ja TF Henderson.

Katso myös:

Copyright © D. J. McAdam· All Rights Reserved