Pistoolin nähtävyydet

Original page: https://yarchive.net/blog/gun/pistol_sights.html

Käsiasemakohteissa on joitain asioita, joita en ole koskaan nähnyt selittävän oikein – toisin sanoen niin, että jopa joku ilman asekokemusta voi katsoa selityksen ja tarkistaa sen oikeellisuuden sen sijaan, että joutuisi ottamaan jotain uskoon. Silti heillä on kohtuullisen yksinkertaisia selityksiä.

Yksi näistä on käsky keskittyä aina etumatkaan. Tämä koskee tavanomaista tyyppiä “raudanäkymiä”, joissa on yleensä etupilana etuosa ja lovi takaapäin; kohdistat nähtävyydet asettamalla pylvään loven keskelle ja asettamalla kohteen oikealle pylvään keskelle, kuten alla on esitetty (takaosa harmaalla, edessä musta ja kohde on punainen X):

The nominal sight picture

Tai ainakin se on nimellinen näkyvä kuva. Mutta tietysti voit keskittyä vain yhdelle etäisyydelle, joten ainakin kahden näistä kolmesta asiasta on oltava epätarkka. Keskittymällä keskimmäiseen (etunäkymä) pitäisi saada parhaat kokonaistulokset, ja se on aina ollut riittävän hyvä selitys tyydyttämään minua henkilökohtaisesti, mutta selvitystarkoituksiin lasken tarkalleen miltä tämä näyttää.

Jos haluat valita kohtuullisen edustavan numerojoukon, sanotaan, että takaosa on 300 mm päässä silmästä, etunäkymä on vielä 150 mm päässä ja tavoite on 5 metrin päässä. Ja sano, että etunäkyvyys on 3mm leveä ja loput kuva on mitoitettavissa. Oletetaan, että silmä pupillisi on avattu halkaisijaltaan 4 mm. (Tämä viimeinen luku voi olla kaksinkertainen valon himmeimmässä osassa tai puoli yhtä suuri kirkkaassa valossa; ja epäselvyys, joka johtuu tarkennusasteikosta, suhteessa siihen suoraan. Joten jos kuvaat koko päivänvalossa, saatat olla vain puolet epäselvyydestä kuin seuraavissa kuvissa näkyy. Mutta vihollisesi eivät ehkä tee sinulle kohteliasta hyökkäyksestä koko päivänvalossa.)

Jos keskityt kohteeseen, 4 mm: n oppilaan halkaisija tuottaa melkein täyden 4 mm epäselvyyden halkaisijan molemmille näkymille: 3,76 mm takana ja 3,64 mm edessä. Tämän kuvan edestä 3 mm: n leveys on 37 pikseliä, joten 3,64 mm: n sumennus on 45 pikselin arvoinen. Takaosa on lähempänä, joten pikseli muuttuu vähemmän millimetreiksi: yksi pikseli ei vastaa 3/37 mm: tä, vaan (3/37) * (300/450) mm. Joten sen hämärtyvä halkaisija on 70 pikseliä.

Nyt, paljon grafiikkaa paketit tarjoavat ”Gaussin hämärtää” ominaisuus, mutta se ei ole, mitä haluamme täällä; se näyttää tavallaan epämääräisesti oikein, mutta todella out-of-keskittyä hämärtää ei ole konvoluutio kanssa Gaussin, alias Gauss hämärtää; vaan se on konvoluution terävästi määrittämän ympyrän. (Tämän havainnollistamiseksi, jos otat pistevalonlähteen ja keskität sen suurennuslasilla seinälle, siirrät sitä sitten vähän epätarkkaan, näet tasaisesti valaistu ympyrän, ei Gaussin kuvion valaistus, joka olisi ”kellokäyrä”, jonka voimakkuus on suurin keskellä, haalistumassa ulkopuolelle.)

Suorittamalla noita käännöksiä (tällä kertaa takaosa on täysin musta), saadaan tämä näkymäkuva:

The sight picture if you focus on the target

Joten jos keskityt kohteeseen, nähtävyydet hämärtyvät melkein kokonaan. Yllä olevaa kuvaa tarkasteltaessa voidaan ajatella, että niiden käyttäminen oli vielä jonkin verran mahdollista, mutta puhtaan valkoisella taustalla oleva punainen X on lähellä parasta mahdollista skenaariota; käytännön skenaarioissa on paljon vähemmän kontrastia ja enemmän variaatiota taustalla.

Vaihtoehtoisesti, jos keskityt takaosaan, etunäkymä saa 2 mm epäterävyyttä (25 pikseliä) ja kohde saa 63 mm (70 pikseliä), tuloksena on:

The sight picture if you focus on the rear sight

Tällä kertaa kohteen vuoro on hämärtyä.

Nyt suositeltua keskittymistä etunäkymään. Tämä antaa 1,3 mm: n sumennuksen takaosaan (11 pikseliä) ja 40 mm: n (45 pikseliä) kohteeseen:

The sight picture if you focus on the front sight

Tämä on selvästi voittaja, vaikka tavoite on edelleen melko epäselvä. Tietenkin se on silti huonompi kuin optiset nähtävyydet, joissa keskittyt kohteeseen ja ristikkäin tai punainen piste ovat optisesti ja täydellisen tarkennuksen päällä. Mutta optiset kohdennukset, jotka ovat riittävän pieniä ja kestäviä asentamiseen pistoolianssille, ovat viimeaikainen kehitys, ja ne ovat kalliita; hyvin harvoilla käsiaseilla on yksi asennettu. Laserkohteet, jotka heijastavat lasersäteen kohteeseen, tarjoavat saman vapauden keskittyä kohteeseen ja vapauden nähdä koko kohde todellisuudessa sen sijaan, että se estää aseesi näkymän. Ne ovat halvempia ja laajemmin käytettyjä. Mutta jos on pimeää, laser antaa pois sijaintisi; ja jos laserilla on kirkasta päivänvaloa, laserilla on hyvin rajallinen hyödyllinen alue.

Myös laser – ja optisilla kohteilla on toinen etu, joita en ole nähnyt huomattavan paljon, mutta jotka ovat valtavat. Raudanähtäimillä sinulla on kaksi asiaa kohdistaa: etunäkymä takaosaan ja etunäkymä kohteen kanssa. Optisilla tai lasernähtäimillä sinulla on vain yksi: hiusristikko kohteen kanssa. Tämä ei ole vain puolet vaikeudesta; se on paljon vähemmän kuin puolet, koska rauta-näkymillä molemmat kohdistukset on suoritettava samanaikaisesti. Nyt, jos olisit todella taitava raudanähtäimillä, saatat huomata, että tämä näkymäkuva:

The sight picture with both sights moved

ja tämä:

Second sight picture with both sights moved

tosiasiallisesti edustavat laukauksia, jotka laskeutuvat kuolleeseen keskikohtaan maaliin, koska molemmissa tapauksissa virhe edessä nähden taaksepäin suuntautuvassa linjauksessa poistaa virheen edestä nähden kohteen kohdistukseen. Tämän laskemista ei kuitenkaan tarvitse odottaa kuin tavalliselta käsiaseiden käyttäjältä – hänen, joka tarvitsee tarkkuutta, on korjattava molemmat virheet sen sijaan, että laskettaisiin, että ne peruutetaan.

Mutta palatakseni raudanähtäimiin, jotka ovat edelleen ainoa sellainen näky, joka asennetaan todennäköisesti ylöspäin 99 prosenttiin maailman käsiaseista, se, että molemmat kohdistukset on suoritettava, ei tarkoita, että ne olisivat yhtä suuret tärkeä. Ne eivät ole: etunäkymä taaksepäin suuntautuminen on tärkeämpää kuin etunäkymä kohdistuksen kohdistamiseksi. Esimerkiksi, kun yllä olevat etäisyyslukumäärät ovat edellä mainitut numerot, se on kaksi kertaa tärkeämpi: annettu poikkeamakulma etäisyyden ja takaosan välillä on kaksinkertainen virhe, joka syntyy saman etäisyyskulman ja kohteen välisestä poikkeamiskulmasta. (Tässä ”kulma” viittaa silmän havaitsemaan kulmaan, ja ”virhe” on luodin lähtökulman virhe.) Kuinka tämä tapahtuu, on esitetty tässä kaaviossa:

Sight error diagram

Kahden tärkeyskerroin tulee suoraan suhteesta etäisyydestä silmästä takaosaan ja etäisyyteen takaa nähtynä etunäkymästä, joka käytetyn numeron perusteella on myös kerroin kahdelle (300 mm vs. 150 mm). Kaksi on kohtuullinen ballpark-numero täysikokoiselle pistoolille, jota keskikokoinen aikuinen pitää normaalissa kahden käden pidäkkeessä, mutta snubnose-revolverilla se voi olla neljä tai enemmän. Tai toiseen suuntaan, epätavallinen pidike, joka tuo käsiaseen lähelle kasvoja, voi vähentää lukumäärää.

Tässä on se, kuinka kaksi tekijää näyttää nähtävyyksien takaa. Tämä koskee vinoihin suuntautuneita, mutta väärään suuntaan osoittavia nähtävyyksiä (iskupiste on keltaisella päällä):

Impact point 1

ja tämä on kohdistamaton nähtävyystapaus:

Impact point 2

Ammattitaitoinen pistoolimestari kertoi minulle kerran, että hän jätti huomioimatta siitä, missä etunäkymä oli kohdissa, ja kiinnitti huomiota vain kahden nähtävyyden kohdistamiseen toisiinsa nähden. Koska hän todella osui maaliin, ja melko tarkasti, hän ei olisi voinut olla sivuuttamatta sitä kokonaan; tuolloin kirjoitin hänen kommenttinsa “salaperäisissä asioissa, joita ihmiset sanovat”, mutta nyt ymmärrän, että hän yritti saada aikaan tämän tärkeyseron: etunäkymän kohdistaminen kohteeseen oli niin paljon vähemmän tärkeä, että hän voisi liittää sen taustatehtävään aivoissaan ja viettää kaiken aktiivisen keskittymisensä näiden kahden nähtävyyden kohdistamiseen.

Ihmiset myös viittaavat tähän tärkeyseroon puhuttaessa aseen “näkösädeestä” (kahden nähtävyyden välinen etäisyys) ja lyhyen näkyvyyden säteestä, mikä vaikeuttaa kohdistamista, mutta en usko, että olen koskaan nähnyt ketään selittävän tarkalleen miksi tai mainitsevan, että silloin, kun joudutaan käsittelemään lyhyen näkyvyyden sädettä, osittainen keino on keskittää enemmän huomiota näiden kahden nähtävyyden kohdistamiseen.

Joten selvästi tämä tärkeysero on jotain, joka tunnetaan jollakin tasolla tai ainakin on ollut, vaikka se selitetään niin harvoin, että minun piti selvittää se itse.

– Norman Yarvin