Älykkyys ei ole keinotekoinen

Original page: https://www.scaruffi.com/singular/sin13.html

Miksi singulaarisuus ei tule aikaisin eikä muita meditaatioita ihmisen jälkeisestä tilasta ja älykkyyden tulevaisuudesta

Piero Scaruffi

(Copyright © 2018 Piero Scaruffi)

(Nämä ovat otteita kirjasta ”Älykkyys ei ole Keinotekoinen”)


Älä lyö robotin huijausta

(Klikkaa tästä Venäjännöksen by Edubirdie)

Palkki on asetettu hyvin alhaiseksi myös robotiikalle. Periaatteessa mitä tahansa kaukosäädettyä lelua (yhtä älykäs kuin pienet junat, jotka olivat suosittuja 1960-luvulla) pidetään nyt askeleena kohti robotin hyökkäystä. Kehotan robotti-faneja aina käymään San Franciscossa sijaitsevassa Musee Mecaniquessa, jossa on loistava kokoelma antiikkisia kolikkokäyttöisiä automaattisia mekaanisia instrumentteja … anteeksi, tarkoitin “robottimuusikoita”, ennen kuin he ryhtyivät keskusteluun edistymisestä robotiikka. Nämä automaatit eivät muodosta sitä, mitä kutsumme normaalisti “älyksi”.

Automatat ovat viihdyttäneet rojalteja ja talonpoikia vuosisatojen ajan: Ismail Al-Jazarin 1206-luvun musiikkiyhtye, Leonardo DaVincin 1495-luvun ritari, 1560-luvun Juanelo Turrianon munkki, Jacques de Vaucansonin 1739-ankka, Pierre Jaquet-Drozin nuket 1768-74, John Joseph Merlin’s “Silver Swan”, 1773, Hubert Martinetin 1774-musikaalinen elefantti, Henri Maillardetin valmistelija, 1800, Joseph Faberin Eufonia, 1840… lista on loputon.

Onko auton ajaminen merkki “älykkyydestä”? Ehkä se on, mutta sen täytyy olla “todella” mitä se tarkoittaa ihmisille. Ei ole autoa, joka on ajaa jopa yhden metrin ilman ihmisten apua. Reaalimaailma on maailma, jossa ensin avaat autotallioven ja lopetat sitten sanomalehden, sitten kirjoitat kadulle ja lopetat, jos näet jalankulkijan odottamassa kadun ylittämistä. Mikään auto ei ole vielä saavuttanut tätä taitoa. He ajavat itseään erittäin suotuisissa olosuhteissa hyvin merkittyillä teillä, joissa on hyvin merkittyjä kaistoja, ja vain teillä, jotka valmistusyritys on kartoittanut tarkasti (toisin sanoen paljon apua ihmisiltä). Ja minä annan teille kuvitella, mitä tapahtuu, jos akku kuolee tai siellä on ohjelmistovika … Mitä itse ajaa auto tekee, jos se aikoo tulla sillalle, kun maanjäristys aiheuttaa sillan romahtamisen? Oletettavasti se ajaa vain. Mitä itsekulkeva auto tekee, jos se pysähtyy punaisella valolla ja mies, jolla on ase, rikkoo ikkunan? Luultavasti ei mitään: se on punainen valo. Jos nukahtaa itseliikkuvassa autossa, mahdollisuutesi kuolla kuolee. On olemassa lukemattomia nyrkkisääntöjä, joita ihmisen kuljettaja käyttää koko ajan, ja ne perustuvat ymmärrykseen siitä, mitä tapahtuu. Auton kehoon käärittyjen anturien joukko ei ymmärrä mitään siitä, mitä tapahtuu.

Ihmisen näköisiä automaatteja, jotka jäljittelevät ihmisen käyttäytymistä, on rakennettu muinaisista ajoista lähtien ja jotkut heistä voivat suorittaa hienostuneita liikkeitä. He olivat mekaanisia. Nykyään meillä on sähkömekaanisia hienostuneita leluja, jotka voivat tehdä kaikenlaisia ​​asioita. On (miniatyyri) lelu, joka näyttää pyörältä pyörivältä robotilta. Teknisesti ottaen koko lelu on “robotti”. Filosofisesti puhuen polkupyörällä ei ole robottia. Robottimainen asia polkupyörän päällä on tarpeeton, se on vain näyttelyssä: voit poistaa Androidin ja asettaa samat vaihteet polkupyörän istuimelle tai polkupyörän polkimiin ja pyörä, jossa ei ole matkustajaa, menisi ympäri ja tasapainoisi itse pyöräilijä ei ole pyörän päällä (se on suunniteltu inhimillisen silmän huijaamiseksi), vaan vaihde, joka voidaan sijoittaa mihin tahansa pyörään. Lelu on yksi kappale: yhden robotin sijasta voit laittaa kymmenen robottia toistensa päälle tai mitään robottia lainkaan. Kaikissa nykyaikaisissa lelukaupoissa on leluja, jotka käyttäytyvät kuin robotit tekemässä hämmästyttävää asiaa (hämmästyttävä robotille, tavallinen ihmiselle). Se ei vaadi älykkyyttä: vain hyvä suunnittelu. Tämä pyöräilyn lelu ei koskaan putoa, vaikka se ei liiku. Se on suunniteltu seisomaan aina pystysuoraan. Tai parempi, se putoaa, kun akku loppuu. Se on hyvin vanha tekniikka. Jos näin tarkoitamme “älykkäillä koneilla”, he ovat olleet jo pitkään. Meillä on jopa kone, joka lentää taivaalla käyttäen tätä tekniikkaa. Ovatko tämä lelu älykäs harppaus eteenpäin? Ei tietenkään. Se on kaukosäädetty aivan kuten televisio. Se ei koskaan “oppinut” miten pyöräillä. Se oli suunniteltu pyörittämään. Ja se on ainoa asia, jota se voi tehdä. Ainoa asia, joka on todella hämmästyttävä näissä leluissa, on miniaturisointi, ei “älykäs”.

Jos haluat, että tämä lelu tekee jotain muuta, sinun on lisättävä muita vaihtelevia vaihteita, jotka ovat erikoistuneet siihen. Ehkä on mahdollista (käyttämällä olemassa olevaa tekniikkaa tai jopa hyvin vanhaa mekaanista tekniikkaa) rakentaa radiotietokoneita, joilla on miljoona eri vaihteistoa, jotta jokainen ihminen voi tehdä kaiken, mikä sopii koko kehoni kokoon. Se olisi silti lelu.

Ihminen EI ole lelu (vielä).


Osto “Älykkyys ei ole keinotekoinen”