Plasmodium elinkaari

Original page: http://www.tulane.edu/~wiser/protozoology/notes/mal_lc.html

Mark F. Wiser, Ph.D.

Malariaparasiitilla on monimutkainen elinkaari, johon liittyy hyönteisvektori (hyttys) ja selkärankainen isäntä (ihminen). (Katso myös tiedosto pdf-muodossa tulostettavaksi.) Tärkeimmät vaiheet elinkaaren ovat: maksa vaiheessaveri vaiheseksuaalinen vaiheessa, ja sporogonia.

Plasmodium Life Cycle

(Paluu Elinkaariosasto pää asiakirjassa.)

Legenda

Infektio alkaa, kun sporotsoiitteja injektoidaan syljen ruokinta hyttysen. Sporotsoiiteista kuljetetaan verenkiertoelimistön maksaan ja hyökätä maksasoluissa (1). Solunsisäisen loisen läpikäy suvuton replikaation tunnetaan exoerythrocytic schizogony sisällä hepatosyyttien (2-4). Exoerythrocytic schizogony huipentuu tuotannossa merotsoiittisukupolven joita vapautuu verenkiertoon (5). Osa maksan vaiheen loiset P. vivax ja P. ovale käydä läpi lepotilassa ajan (ei esitetty) sen sijaan, että heti läpi suvuton replikaation (eli väliaikaisesti jäädä vaihe 2). Nämä hypnotsoiiteiksi Aktivoimme jälkeen useita viikkoja tai kuukausia (tai vuosia) kuluttua ensimmäisestä infektio ja vastaavat pahenemisvaiheita. (Paluu pahenemisvaiheita pää-asiakirjassa.)

Merotsoiitit hyökätä punasolujen (6) ja niille trofia, jonka aikana loinen laajentuessa (7-8). Varhaiset trofotsoiittivaihe on usein nimitystä ‘renkaan muotoon‘, koska sen morfologia. Trofotsoiittivaihe laajentuminen liittyy aktiivinen aineenvaihdunta lukien nauttimisesta isännän soluliman ja proteolyysin hemoglobiinin aminohappoja. Loppuun trofia aikana ilmenevät moninkertaiset tuman jakautumiseen, ilman sytokineesiin tuloksena on skitsontti (9). Merotsoiitit alkuunsa kypsästä skitsontti, jota kutsutaan myös segmentoijaan (10), ja merotsoiitit vapautuvat rikkoutumisen jälkeen infektoitujen punasolujen (11). Invaasio punasolujen reinitiates toisen kierroksen veri-vaiheen replikaatiosyklin (6-11). (Palata veri-vaiheen schizogony pää asiakirjassa.)

Ajoittainen kuume liittyy usein malaria johtuvat synkronisen repeämä infektoituneiden punasolujen ja vapautumista merotsoiittien (ks malaria kohtaus). Trophozoite-ja skitsontti-tartunnan punasolut harvoin löytyy ääreisverenkierrossa aikana P. falciparum infektioita. Erytrosyytit tartunnan näissä vaiheissa kiinni endoteelisolujen ja eristää mikroverisuonistoon elintärkeitä elimiä, erityisesti aivojen, sydämen ja keuhkot.Takavarikko aivoissa on osasyynä aivomalaria.

Vaihtoehtona suvuton replikaatiosyklin, loisen voivat erilaistua seksuaalisesta kutsutaan makro-tai mikro-gametosyytit (12). Gametosyyttien ovat suuria loisia, jotka tankata punasolujen, mutta vain yksi ydin. Nauttimisesta gametosyyttien hyttynen vektori indusoi gametogeneesiin (eli tuotanto sukusolujen) ja paeta isännän punasolujen. Tekijät, jotka osallistuvat induktion gametogeneesiin ovat: lämpötila laskee, kasvu hiilidioksidia, ja hyttysten metaboliitit. mikro-gametes, joka on muodostettu tunnetun prosessin exflagellation (13), on flagelloitu- muodot, jotka on hedelmöittää makro-gamete (14), joka johtaa tsygootti (15). (Paluu seksuaalista lisääntymään vuonna pääasiakirja.)

Tsygootti kehittyy liikkuvaa ookinete (16), joka tunkeutuu suolen epiteelisolujen ja kehittyy osaksi ookysta (17). Ookysta läpi useita kierroksia suvuton replikaation (18), jolloin tulokseksi saatiin sporotsoiittien (19). Repeämä kypsän ookystien vapauttaa iitteja hemocoel (ruumiinonteloon) hyttysten (20). Sporotsoiitit siirtyvät ja hyökätä sylkirauhaset (ei esitetty), mikä täydentää elinkaaren. (Paluu sporogonia pää-asiakirjassa.)

Yhteenvetona voidaan todeta, että malariaparasiitit käyvät läpi kolme erillistä epätavallista replikatiivista vaihetta (exoerythrocytic schizogony, veren vaihe schizogony ja sporogony), jotka johtavat invasiivisten muotojen (merosoitien ja sporozoitien) tuotantoon. Seksuaalinen lisääntyminen tapahtuu siirtymällä selkärankaisesta selkärangattomaan isäntään ja johtaa invasiiviseen ookteeniin. Kaikille invasiivisille vaiheille on tunnusomaista apikaaliselle lajille tyypilliset apikaaliset organellit. Invasiiviset vaiheet eroavat niiden solujen tai kudosten tyypistä, joihin ne hyökkäävät, ja niiden liikkuvuudesta. Onnistuneen hyökkäyksen jälkeen muutamasta näistä invasiivisista muodoista tehdään suuri proliferaatiotaso infektion muodostamiseksi uudessa isännässä. (Katso numerot Rosenberg, 2008.)

Invasive Stages

merotsoiittien
  • liikkumattomia
  • tunkeutuu punasolujen
itiövastaisten
  • liikkuvia
  • tunkeutuu hyttynen sylkirauhaset
  • tunkeutuu maksasoluihin
ookinete
  • liikkuvia
  • tunkeutuu hyttynen suolen epiteelisolujen

Näitä sivuja kehittää ja ylläpitää Tulane yliopiston Mark F. Wiser (©2000). Viimeisin päivitys 29. huhtikuuta 2019. (These pages are developed and maintained by Mark F. Wiser, Tulane University (©2000). Last update on April 29, 2019.)