Excalibur

Original page: http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Excalibur

Miekka kivessä

Excalibur, tai  Caliburn, on legendaarinen miekka Kuningas Arthur, joskus katsoa taikavoimia tai liittyy laillinen suvereniteettia BritannianWalesin, miekka on nimeltään Caledfwlch.

Tunnetuin versio tarinasta miekka kuvaa ohjatun Merlin työntävät vielä nimeämätön miekka valtavaksi kivi, sanomalla, että valtaistuin on väittänyt, joka pystyi peruuttamaan sen.Nuori Arthur myöhemmin osoittautua yhden tehdä se. Toinen tarina on Arthur saada miekka nimetty Excalibur on maaginen järvi, jossa se annetaan hänelle salaperäinen Järven järvi. Aloittamalla Sir Thomas Malory n versio tarinasta, Miekka kivessä ja Excalibur tuli tunnistettu saman aseen.

Miekka, tehtävä sellaisen tonttu Avalon, myöhemmin varastettu Arthurin sisarpuoli Morgan le Fay, jolloin sen maagisia parantavia tupella katkesi, vaikka Arthur talteen miekka itse. Camlannin taistelussa Arthur loukkaantui. Kun hän makasi, hän kertoi kumppanilleen Sir Bedivere (Griflet) palauttamaan miekan järvelle. Kun Bedivere teki niin, nousi järvestä käsivarsi, joka sai miekan kiinni ja leikkasi sen kolme kertaa ennen kuin se katosi veden alla.

Erilaisia tarinoita miekka kuten Excalibur olemassa Walesin ja muiden legendoja samoin. Viime aikoina, Excalibur ja sen nimi on yleistynyt populaarikulttuurissa, ja käytetään kaunokirjallisuus ja elokuvia.

Miekka kivessä

Ensimmäinen elossa huomioon Arthurin kuninkaalliseen miekka on ”Miekka kivessä” legenda, alunperin esiintyy Robert de Boron ranskalaisen runo, Merlin (myöhäinen kahdestoista luvulla). Tässä, josta tulisi tunnetuin versio tarinasta, miten Arthur tuli saada miekka, ohjatun Merlin on asettanut miekan valtavaksi kivi, jossa todetaan, että vain todellinen perillinen Uther Pendragonin voisi perimään sen. Useat soturit yrittävät tehtävän, mutta se voidaan peruuttaa ”todellinen kuningas” Jumalan antamia kuningas ja totta kruununperillinen. Keskellä kansallisen kriisin nuori Arthur vetäytyy miekka ja pian tulee kuningas.

Tässä versio tarinasta, miekka ei ole nimetty, mutta se tuli samaistua Excalibur Sir Thomas Malory n myöhemmin tilille.

Nainen järvellä

Järven nainen, joka tarjoaa miekkaa Excaliburia.

Toinen versio tulee myöhemmin Suite du Merlin, osa Post-Vulgatassa sykli Ranskan Arthurin kirjallisuuden alun kolmastoista vuosisata, jonka kaltainen legenda Miekka kivessä-oli tarttunut Malory kuuluisassa englannin- kieliversiota. Täällä, Arthur saa miekan Järven järvi päästyään hänen aiemmin miekka taistella kuningas Pellinore. Järven järvi kutsuu miekka ”Excalibur”, kuten sanoa, ”cut-teräs” ja Arthur vie se käsi nousee pois järvestä.

Vuonna Suite du Merlin taistelun jälkeen Bedegraine Arthur suostui rauhansopimuksen kuningas Lot yhdessä muiden kapinallisten kuninkaat. Tällä hetkellä Arthur tapasi kuningas Lootin vaimo, Morgause ja putosi rakastunut ja nukkui hänen hänen, jolloin lapsen syntymä, Mordred. Kuitenkin Arthur oli tietämättään syyllistynyt insesti koska Morgause oli oikeastaan hänen sisarpuolensa. Hän ei löydä tätä tosiasiaa vasta Merlin myöhemmin nuhteli häntä sortuminen himo. Merlin ennusti, että Mordred jonain päivänä kuolettavasti haavan isäänsä tuhota ritareita, ja saada aikaan tuhoon hänen valtakuntansa.

Arthur oli myös sisarpuoli, Morgan le Fay, velhottaren, joka inhosi hänen sisarus ja käyttää monenlaisia valtuuksia kimppuun monta kertaa. Arthurin mytologiasta toisinaan, että se oli Morgan le Fay joka vietteli Arthur, tuottavat paha Mordred. On kuitenkin enemmän perinteistä Morgause, toinen sisar, olla Mordred äiti. Näissä klassikoita, Mordred usein näkyy hänen pelinappula, auttaa saamaan loppuun Camelot. Morgan le Fay kuvaillaan varastamista Excalibur maaginen tupella, mikä vähentää Arthur haavoittuvaan kuolevainen taistelun aikana.

Kun Arthur kuolee saagan lopussa, hän kertoo Sir Bediverelle (Sir Griflet joissakin versioissa) palauttamaan miekkansa järvelle heittämällä sen veteen. Bedivere ei halua heittää tällaista arvokasta artefaktia, joten kahdesti hän vain teeskentelee tekevänsä niin. Joka kerta Arthur pyytää häntä kuvaamaan mitä hän näki. Kun Bedivere kertoo hänelle, että miekka yksinkertaisesti putosi veteen, Arthur repi hänet ankarasti. Lopuksi Bedivere heittää Excalibur-järven. Ennen kuin miekka iskee veden pintaan, käsi nousee ylös ja tarttuu sen alle. Arthur lähtee sitten kuolemakoneeseen, jossa on kolme kuningattarea, Avalonin maagiselle saarelle, josta hän tulee jonain päivänä palaamaan Britannian pimeimpään tuntiin.

Malory kirjaa molemmat versiot legenda hänen Le Morte d’Arthur, ja hämmentävän kehottaa molempia miekkoja Excalibur. Hiljattain versio tarinasta esitetty elokuva Excalibur, eriävät legendoja sovitetaan yhteen niin mikä Arthur vetää miekan kivestä ja myöhemmin murtuu, ja nainen järvi niin korjaa ja palauttaa sen hänelle.

Liittyvät tilit

Vaikkei vielä kutsuttu Excalibur Arthurin maaginen miekka tunnetaan myös aiemmasta tilien samoin. Walesin legenda, Arthurin miekka tunnetaan Caledfwlch. Walesin tarinan Culhwch ja Olwen, se on yksi Arthurin arvokkain omaisuutensa ja käyttävät Arthurin soturi Llenlleawg irlantilainen tappaa Irlannin kuningas Diwrnach kun varastaa hänen maaginen pata. Caledfwlch itsessään uskotaan olevan peräisin legendaarisen Irlannin ase Caladbolg, salama miekka Fergus mac Roich. Caladbolg oli myös tunnettu sen uskomattoman voiman ja kuljetettiin joitakin Irlannin suurimmista sankareista.

Arthurin miekka on kuvattu elävästi Unelma Rhonabwy yksi tarinoita liittyy myöhemmin kokoelma Walesin tarinoita tunnetaan Mabinogion:

Sitten he kuulivat Cadwr Earl Cornwallin ole kutsunut, ja näki hänet nousevan Arthurin miekka kädessään, ja suunnittelu kahden käärmeitä kultainen kahva; kun miekka unsheathed mitä nähtiin suusta kahden käärmeet oli kuin kaksi tulenlieskoja niin kauhea, että se ei ollut helppoa kenellekään näyttää. Tuohon isäntä ratkaistu ja hälinä laantunut, ja Earl palasi telttaan.[1]

Geoffrey Monmouthilainen n  historia Kings of Britain  (mid kahdestoista luvulla) on ensimmäinen ei-Walesin lähde puhua miekka. Geoffrey kertoo, että miekka taottu Avalon ja Latinizes nimi ”Caledfwlch” ja Caliburn tai Caliburnus. Kun hänen vaikutusvaltainen pseudo-historiaa tehnyt Keski-Eurooppaan, kirjailijat muutti nimensä edelleen kunnes se tuli Excalibur. Legenda on täsmennetty Vulgatassa sykli, joka tunnetaan myös nimellä Lancelotissa-malja sykli, ja Post-Vulgatan sykli, joka syntyi sen seurauksena. Post-Vulgatan kirjoittajat ilmeisesti lisännyt uuden tilin Arthurin alkuaikoina, mukaan lukien uusi alkuperän Excalibur muodossa tarina Miekka kivessä.

Tarina miekasta kivessä on samanaikaisesti Sigurdin norjalaisen legendan kanssa, joka vetää isänsä Sigmundin miekan pois puusta, johon se on upotettu.

Useissa aikaisin Ranskan teoksia, kuten Chrétien de Troyes’ Perceval, tarina Graalin ja Vulgatassa Lancelot Oikea osio, Excalibur käyttävät Gawain, Arthur veljenpoika ja yksi hänen parhaista ritareitaTämä on päinvastoin kuin uudemmissa versioissa, joissa Excalibur kuuluu yksinomaan kuninkaalle. Vuonna alkusoinnullinen Morte Arthure, Arthur sanotaan olevan kaksi legendaarista miekkaa, toinen on Clarent, varastettu paha Mordred. Näissä versiossa, Arthur saa hänen kohtalokas isku Clarent.

Määritteet

Monissa versioissa, Excalibur terä oli kaiverrettu sanat vastakkaisilla puolilla. Yhtäällä olivat sanat ”ota minut” ja toisella puolella ”heittää minut pois” (tai vastaavaa sanaa). Tämä ennakoi sen paluu veteen. Lisäksi, kun Excalibur oli ensimmäinen laadittu, Arthur viholliset paatuivat sen terän, joka oli yhtä kirkas kuin 30 polttimia. Excalibur n huotra sanottiin valtuudet omaa. Vammat tappioista verestä, esimerkiksi tappaisi siirtotie. Joissakin malleissa haavat saamat yksi kuluva tuppeen ei verenvuotoa ollenkaan. Tuppeen varastetaan Morgan le Fay ja heitettiin järveen, ei koskaan enää löydetty.

Yhdeksännentoista vuosisadan runoilija Alfred, herra Tennyson kuvaili miekka kokonaisuudessaan Romanttinen yksityiskohtaisesti runossaan ”Morte d’Arthur”, myöhemmin kirjoittaa muotoon ”kulkee Arthur,” yksi idylliä kuningas:

Siellä veti hän ulos brändin Excalibur
Ja o’er häntä, piirtämällä, talvi kuu,
Kirkastaa hameet pitkä pilvi, juoksi ulos
Ja loisti innokas pakkasta vastaan ​​täydellisesti:
Kaikille varsi välkkyi kanssa timantti kipinöitä,
Lukemattomat Topaz-valot, ja hyasintti-työ
Of subtlest koruja.

Lomakkeet ja etymologiat

Miten Sir Bedivere heitti miekan Excalibur veteen. Kuva: Aubrey Beardsley, 1894

Useita teorioita olemassa etymologisen alkuperä nimen Excalibur ja sen suhteesta muihin legendaarisen miekkoja. Nimi Excalibur tuli Vanha ranskalainen Excalibor, joka puolestaan on johdettu Caliburn, joita käytetään Geoffrey Monmouthilainen (Latin Caliburnus). ”Caliburnus” Samaan aikaan, näyttää olevan peräisin latinan  chalybs ”teräs”, joka on vuorostaan voidaan johtaa Chalybes, yrityksen nimi, jos Anatolian ruukkiyhdyskunta heimo. Sir Thomas Malory n Le Morte d’Arthur, Excalibur sanotaan tarkoittaa ”cut-teräs”, jonka jotkut ovat tulkita tarkoittavan ”teräs-leikkuri.” On myös variantti kirjoitusasuja kuten Escalibor ja Excaliber.

Toinen Teorian mukaan Caliburn [meidät] tulee Caledfwlch, Walesin nimi miekka mainitaan ensimmäisen Mabinogion, kokoelma proosaa tarinoita keskiaikaisesta Walesin käsikirjoituksia. Tämä voi olla sukulais kanssa Caladbolg (”kova vatsa,” eli ”kyltymätön”), legendaarinen irlantilainen miekka. Vielä eräs teoria on kertonut Ebenezer Cobham oluenpanija hänen oluenpanija sanakirja lauseen ja faabeli, joka pitää, että nimi Excalibur alunperin peräisin latinan lause Ex calce liberatus, ”vapautunut kivestä.”

Kirjassaan Muinainen salaisuus Nainen Flavia Anderson oletetaan, että ”Excalibur” on kreikkalaista alkuperää, Ex-Kylie-Pyr tai ”pois kupin-antaa potkut.” Tämä vastaa väitöskirjaansa että Graalin viittaa niihin kohteita käytetään nostoja Sun jotta tulipalon. Excalibur, hän uskoi, oli ”brändi valon” (”brändi” on toinen sana ”miekka”) ja liittyy Aaronin n Rod. Aivan kuten vain Aaron voisi sauvansa ”kukka”, niin vain Arthur voisi vetää Excalibur kivestä.

Huomautuksia

  1.   Jeffrey Gantz (trans.), Mabinogion (New York: Penguin, 1987), 184.

Viitteet

  • Cavendish, Richard. et al. Man, Myth & Magic: The Illustrated Encyclopedia of Mythology, Religion, and the Unknown. New York: M. Cavendish, 1995. ISBN 978-1854357311.
  • Cohen, Richard. By the Sword: A History of Gladiators, Musketeers, Samurai, Swashbucklers, and Olympic Champions. New York: Random House, 2002. ISBN 978-0375504174.
  • Cornwell, Bernard. Excalibur: A Novel of Arthur. New York: St. Martin’s Press, 1998. ISBN 978-0312185756.
  • Day, David. The Search for King Arthur. New York: Facts on File, 1995. ISBN 978-0816033706.
  • Gantz, Jeffrey (trans.). The Mabinogion. New York: Penguin, 1987. ISBN 0140443223.
  • Jones, Gwyn, and Thomas Jones. The Mabinogion. London: J.M. Dent, 1949. ISBN 978-0460000970.
  • Kennedy, Edward Donald. King Arthur: A Casebook. New York: Garland Pub., 1996. ISBN 978-0815304951.

Ulkoiset linkit

Kaikki linkit haetaan 08 huhtikuu 2019.

Laajuus

New World Encyclopedia kirjoittajien ja toimittajien rewrote täydentäen  Wikipedian  artikkeli mukaisesti New World Encyclopedia standardit. Tämä artikkeli noudattaa ehtojen Creative Commons CC-BY-SA 3.0 -lisenssi (CC-BY-SA), jota voidaan käyttää sekä levitetään tekijää. Luotto johtuu ehtojen mukaisesti tämä lisenssi, joka voi viitata sekä New World Encyclopedia maksajien ja epäitsekästä vapaaehtoisten osallistujien Wikimediasäätiön. Mainitsen tämän artikkelin klikkaa tästä saadaksesi listan hyväksyttävistä vedoten formats.The historiassa aiemmin maksuosuudet Wikipediaaneja on saatavilla tutkijoille tässä:

Historiaan artikkelin, koska se tuotiin  New World Encyclopedia:

Huomautus: Joitakin rajoituksia voidaan soveltaa käyttämään yksittäisiä kuvia, jotka on erillinen käyttöoikeus.