TROPISET TULEVAISUUDET

Original page: https://msu.edu/user/urquhart/rainforest/Content/deforestation.html

Dr. Gerald R. Urquhart

NASA: n faksaa käsittelevä tropiikan metsien hävittäminen. Urquhart, G. R., D. L. Skole, W. H. Chomentowski ja C. P. Barber. 1998. Trooppinen metsien hävittäminen. NASA Facts Sheet  (FS-1998-11-120-GSFC).

Symphonia globulifera Tree Cut in Nicaragua

Trooppisten metsien selvittäminen maapallolla on tapahtunut laajamittaisesti monien vuosisatojen ajan. Tämä prosessi, joka tunnetaan nimellä metsäkato, sisältää metsien leikkaamisen, polttamisen ja vahingoittamisen. Trooppisten sademetsien häviäminen on syvällisempää kuin vain kauniiden alueiden tuhoaminen. Jos metsien häviäminen jatkuu, maailman sademetsät häviävät 100 vuoden kuluessa – aiheuttavat tuntemattomia vaikutuksia maailmanlaajuiseen ilmastoon ja poistavat suurimman osan kasvilajeista ja eläinlajeista.

Miksi metsien hävittäminen tapahtuu

Metsän hävittäminen tapahtuu monin tavoin. Suurin osa selvitystoiminnasta tehdään maatalouskäyttöön – karjankasvatukseen, kasvien istutukseen. Huonot viljelijät pilkkovat pienen
alue (tyypillisesti muutama eekkeri) ja polttaa puunrungot – prosessi, jota kutsutaan nimellä Slash and Burn Agriculture. Intensiivinen tai moderni maatalous tapahtuu paljon laajemmassa mittakaavassa, joskus metsästää useita neliökilometrejä kerrallaan. Suuret karjan laitumet korvaavat usein sademetsät kasvattamaan naudanlihaa maailmanmarkkinoille. Kaupallinen puunkorjuu on toinen yleinen metsäkadon muoto, puiden leikkaaminen puuksi tai selluksi. Metsänhoito voi tapahtua valikoivasti, kun vain taloudellisesti arvokkaita lajeja leikataan, tai leikkaamalla, jossa kaikki puut on leikattu. Kaupallinen puunkorjuu käyttää raskaita koneita, kuten puskutraktorit, tiehöylät ja hirsihakkurit, leikattujen puiden poistamiseksi ja teiden rakentamiseksi.

Metsäkadon syyt ovat hyvin monimutkaisia. Kilpailukykyinen globaali talous ajaa rahan tarvetta taloudellisesti haastaviin trooppisiin maihin. Kansallisella tasolla hallitukset myyvät puunkorjuusmyönnytyksiä hankkimaan rahaa, maksamaan kansainvälisiä velkoja tai kehittämään teollisuutta. Metsästysyritykset pyrkivät hakemaan metsiä ja hyötymään sellun ja arvokkaiden lehtipuiden, kuten mahonki, myynnistä.

Maanviljelijän metsäkadosta tehdään usein viljelykasvien nostamiseksi itsensä toimeentuloon, ja sitä ohjaa ihmisen perustarpeet ruokaa varten. Useimmat trooppiset maat ovat Yhdysvaltojen standardien mukaan hyvin huonot, ja maatalous on suuri osa väestöstä. Esimerkiksi Nicaragualla keskimääräinen vuotuinen tulo henkeä kohti on US $ 1080, kun Yhdysvalloissa on 47 000 dollaria henkilöä kohti (Maailmanpankki, 2009). Brasiliassa
omistaa enemmistön Amazonin sademetsistä, keskimääräinen tulos per henkilö on $ 7350, noin kuudesosa siitä, mitä amerikkalaiset tekevät. Näiden maiden maanviljelijöillä ei ole rahaa ostaa tarpeita, ja heidän on tyhjennettävä maa ruokkimaan perheitään.


Yllä oleva teksti on otettu tekijän osuus trooppisten metsien, NASA tietoisku. Urquhart, GR, DL Skole, WH Chomentowski ja CP Barber. 1998. Trooppisten metsien häviämisestä. NASA Facts Sheet   (FS-1998-11-120-GSFC).

Metsäkato: henkilökohtainen näkökulma

Banaanitilat ja muut trooppisilla maatiloilla tehdyt tehtaat aiheuttavat paljon metsien hävittämistä ja sademetsällä on hyvin vaikea aika. Yksi parhaista asioista, joita voit tehdä sademetsän osalta, on ostaa luonnonmukaisia banaaneja, jotka ovat peräisin sademetsää vähemmän vahingoittavilta tiloilta.

Bulldozing Trees

Trooppisen puun tuotanto aiheuttaa myös paljon metsien hävittämistä. Joskus myymälän huonekalut on valmistettu trooppisista puista. Jos se sanoo “Made in Malaysia” tai “Made in Indonesia”, se on luultavasti sademetsää. Yritä ostaa metsiä, jotka eivät tule sademetsästä, kuten tammi, vaahtera, mänty ja kirsikka.


Copyright Gerald R. Urquhart

Michigan valtion yliopisto