Silkkitie

Original page: https://www.lancaster.ac.uk/staff/wildo/silk/silk.html

Tarina yhdestä maailman vanhimmista ja historiallisesti tärkeimmistä kauppareiteistä ja sen vaikutuksista Kiinan, Keski-Aasian ja lännen kulttuuriin

Oliver Wild, 1992


Sisällysluettelo

 1. Esittely
 2. Early alueen historiasta
 3. Luonne Route
 4. Kehittäminen Route
 5. Suurin Years
 6. Mongolit
 7. Lasku Reitin
 8. Ulkomainen vaikutus
 9. Nykypäivään
 10. Restaurointi ja matkailu
 11. Johtopäätökset

Huomautuksia

Alkuperäinen versio  tämän artikkelin on edelleen saatavilla UCI kotisivuilta.


Esittely

Kiinaa Euroopasta ja Länsi-Aasiasta erottava alue ei ole maailman vieraanvaraisinta. Suuri osa siitä on otettu Taklamakanin autiomaassa, joka on yksi planeetamme vihamielisimmistä ympäristöistä. Kasvillisuus on hyvin vähäistä ja sadetta ei ole. hiekkamyrskyt ovat hyvin yleisiä ja vaatineet lukemattomien ihmisten elämää. Paikalliset kunnioittavat tätä “kuoleman maata”; harvat matkustajat menneisyydessä ovat saaneet siitä mitään hyvää sanottavaa. Se kattaa suuren alueen, jonka kautta muutama tie kulkee; asuntovaunut koko historian aikana ovat reunustaneet sen reunat yhdestä yksittäisestä keidasista toiseen. Ilmasto on ankara; kesällä päivittäiset lämpötilat ovat 40-luvulla, ja lämpötilat ovat yli 50°C, mitattuna harvoin Turfanin hylkyaltaassa. Talvella lämpötilat laskevat alle 20 astetta. Lämpötila nousee auringossa, mutta pudota hyvin nopeasti hämärässä. Hiekan myrskyt ovat täällä hyvin yleisiä ja erityisen vaarallisia tuulen voimakkuuden ja pinnan luonteen vuoksi. Toisin kuin Gobin autiomaassa, jossa on melko paljon oaaseja, ja vettä ei löydy liian pitkälle pinnan alapuolelle, Taklamakanilla on paljon harvempia resursseja.

Taklamakania ympäröivä maa on yhtä vihamielinen. Koillispuolella sijaitsee Gobin autiomaa, joka on melkein yhtä ankara ilmastossa kuin Taklamakan itse; loput kolme puolta ovat maailman korkeimpia vuoria. Etelään ovat Himalayan, Karakorumin ja Kunlunin alueet, jotka tarjoavat tehokkaan esteen erottaa Keski-Aasian intialaisesta maanosasta. Vain muutama jäinen kulku ylittää nämä alueet, ja ne ovat joitakin maailman vaikeimmista; ne ovat enimmäkseen yli 5000 metrin korkeudessa, ja ne ovat vaarallisesti kapeita, ja jyrkät putoavat syviin rotkoihin. Pohjois- ja länsirannikolla sijaitsevat Tianshanin ja Pamirin alueet; vaikka vihreämpi ja vähemmän korkea, kulkevat kulkureitit ovat edelleenkin antaneet enemmän kuin tarpeeksi menneisyyden matkustajille. Lähestymällä aluetta itään, vähiten vaikeaa on “Gansu-käytävä”, joka on suhteellisen hedelmällinen nauha, joka kulkee Qilian vuorien pohjalla ja erottaa suuren mongolilaisen tasangon ja Gobin Tiibetin ylätasangosta. Tulossa lännestä tai etelästä ainoa tapa on yli kulkee.

 Silk Road Picture 6

Hexin käytävän suu Gansussa, jossa Gobi kohtaa Taklamakanin. Kela kamelista pakenee tulevasta junasta. Vain telegrafin johdot ja kaukainen viheralue Qilian-vuorijonon reunalla paljastavat ihmiskunnan läsnäolon.

Alueen varhainen historia

Manner-idän itä- ja länsipuolella Kiinan ja lännen sivilisaatiot kehittyivät. Kaupan reitin länsipää on ilmeisesti kehittynyt aikaisemmin kuin itäpää, pääasiassa länsimaiden imperiumien ja Persian ja Syyrian helpomman maaston vuoksi. Persian Persian valtakunta hallitsi laajaa Lähi-idän aluetta, ulottuen niin pitkälle kuin Intian valtakunnat itään. Näiden kahden naapurin välinen kauppa alkoi jo vaikuttaa näiden alueiden kulttuureihin.

Tämä alue siirtyi Aleksanteri Suuri Makedonista, joka lopulta valloitti Iranin imperiumin, ja siirtyi alueelle noin 330 C.C.: ssä, joka vastasi kreikkalaisten kulttuuria. Vaikka hän hallitsi vain aluetta vasta 325 C.C. Kreikan kieli tuotiin alueelle, ja kreikkalaista mytologiaa esiteltiin. Kreikkalaisen veistoksen estetiikka yhdistettiin intialaisten valtakuntien kehittämiin ideoihin, ja syntyi erillinen paikallinen taidekoulu. Kolmannen vuosisadan alussa alue oli jo tullut Aasian risteykseksi, jossa persialaiset, intialaiset ja kreikkalaiset ajatukset täyttyivät. Uskotaan, että Karakorumin Hunzan laakson asukkaat ovat Aleksanterin armeijan suoria jälkeläisiä; tätä laaksoa seuraa nyt Karakorumin valtatie, joka on matkalla Pakistanista Kashgariin, ja osoittaa, kuinka lähellä Taklamakan Alexanderia saattoi olla.

Useat eri kansat ylittivät tämän “risteyksen” alueen, joka kattaa Hindu Kushin ja Karakorumin alueet etelään Pakistanista ja Afganistanista. Kreikkalaisten jälkeen Syyriassa sijaitsevista Palmyran heimoista ja sitten Välimeren itäpuolelta Parthiasta otettiin alue. Nämä kansat olivat vähemmän hienostuneita kuin kreikkalaiset, ja he ottivat käyttöön kreikkalaisen kieli- ja kolikkojärjestelmän tällä alueella esittelemällä omia vaikutuksiaan veistoksen ja taiteen aloilla.

Lähellä parthalaisten kantapäät tulivat Yuezhin ihmiset Taklamakanin pohjoisrajoilta. He olivat ajaneet heidän perinteisestä kotimaastaan ​​Xiongnu-heimon (joka myöhemmin tuli huneiksi ja siirtivät heidän huomionsa Eurooppaan) ja asettui Pohjois-Intiaan. Heidän jälkeläisistään tuli Kushanin kansa, ja ensimmäisellä vuosisadalla hän muutti tälle risteysalueelle ja toi heidän hyväksymänsä buddhalaisen uskonnon mukanaan. Kuten muutkin heimot ennen heitä, he hyväksyivät suuren osan kreikkalaisesta järjestelmästä, joka oli alueella. Kulttuurien tämän avioliiton tuotos oli Gandharan kulttuuri, joka perustuu nykyiseen Pohjois-Länsi-Peshawarin alueeseen. Tämä sulatettu kreikkalainen ja buddhalainen taide on ainutlaatuinen muoto, monet buddhalaisten jumalien veistoksista, jotka muistuttavat voimakkaasti Kreikan mytologista hahmoa Heraclesia. Kushanin kansalaiset olivat ensimmäisiä, jotka osoittivat Buddhaa ihmisen muodossa, kuten ennen tätä aikaa taiteilijat olivat suosineet symboleja, kuten jalanjälkeä, stupaa tai valaistumisen puuta, joko pyhäilyn tunteesta tai vain välttääkseen vainon.

Reitin itäpää kehittyi melko hitaammin. Kiinassa Qin-valtio lopetti sotivien valtioiden ajanjakson, joka yhdisti Kiinan muodostamaan Qin-dynastian Qin Shi Huangdin alle. Kovat uudistukset, jotka on otettu käyttöön yksittäisten valtioiden saattamiseksi yhteen, näyttävät nyt julmilta, mutta kielen yhtenäistämisellä ja järjestelmän standardoinnilla oli pitkäaikaisia ​​vaikutuksia. Pääkaupunki perustettiin Changaniin, joka kehittyi nopeasti suureksi kaupunkiin, nyt Xianiksi.

Xiongnu-heimo oli määräajoin tunkeutunut pohjoisrajoihin sotivien maiden aikana yhä useammin. Pohjois-useimmat valtiot olivat yrittäneet torjua tätä rakentamalla puolustavia seiniä estääkseen hyökkääjät ja varoittamaan heidän lähestymistapastaan. Qin-dynastian alla yritettiin alistaa Xiongnu, kampanja liittyä näihin seinän osiin, ja syntyi “Suuri muuri”. Kun Qin romahti vuonna 206 B.C., vain 15 vuoden kuluttua Kiinan yhtenäisyyttä säilytti Länsi-Han-dynastia, joka jatkoi seinän rakentamista.

Yhden kampanjansa aikana Xiongnua vastaan, keisari Wudin valtakunnassa, Han oppi joiltakin vankeistaan, että Yuezhi oli ajettu edelleen länteen. Päätettiin yrittää yhdistää nämä kansat, jotta saataisiin liitto Xiongnua vastaan. Ensimmäinen älykäs operaatio tähän suuntaan oli 138 B.C. Zhang Qianin johdolla hän toi paljon kiinnostusta tuomioistuimelle, jossa kerrottiin tähän mennessä tuntemattomista valtioista länteen, ja uudesta, suuremmasta hevosrotuista, jota voitaisiin käyttää Han-ratsuväen varustamiseen. Matka oli varmasti tapahtumarikas, kun Xiongnu vangitsi heidät ja piti heitä panttivankina kymmenen vuotta; Zhang Qian löysi lopulta Yuezhin Pohjois-Intiassa, kun hän pakeni ja jatkoi matkaa. Hanille valitettavasti he olivat menettäneet kiinnostuksensa muodostaa liittouman Xiongnua vastaan. Paluumatkalla Zhang Qian ja hänen valtuuskuntansa otettiin jälleen talteen, ja vasta 125 C.C. että he saapuivat takaisin Changaniin. Keisari oli hyvin kiinnostunut siitä, mitä he löysivät, ja lisää retkikuntia lähetettiin länteen lähivuosina. Muutaman epäonnistumisen jälkeen suurella retkikunnalla onnistuttiin hankkimaan joitakin niin kutsuttuja “taivaallisia hevosia”, jotka auttoivat muuttamaan Han-ratsuväkiä. Nämä hevoset on kuollut ajanjakson taiteessa, yksi parhaista esimerkeistä on pieni pronssi “lentävä hevonen”, joka löytyy Wuweesta Gansun käytävällä, jota nyt käytetään Kiinan kansainvälisen matkapalvelun tunnuksena. Heidän löytöjensä innoittamana Han-tehtävät painuivat edelleen länteen, ja heillä oli ehkä ollut Persia. He toivat takaisin monia alueita näiltä alueilta, erityisesti joitakin Gandharanin kulttuurin uskonnollisia teoksia ja muita keisarin kauneuden kohteita. Tällä prosessilla avattiin reitti länteen. Monet näkevät Zhang Qianin silkkitien isänä.

Länsimaassa Kreikan valtakunta otti Rooman valtakunnan haltuunsa. Jopa tässä vaiheessa, ennen Zhang Qianin aikaa, pienet määrät kiinalaisia ​​tavaroita, silkkiä mukaan lukien, saavuttivat länteen. Tämä on todennäköisesti tullut yksittäisten elinkeinonharjoittajien kanssa, jotka ovat saattaneet aloittaa matkansa etsimään uusia markkinoita vaarasta tai poliittisesta tilanteesta huolimatta.

Reitin luonne

Tämän reitin kuvaus länteen ”Silk Road” on hieman harhaanjohtava. Ensinnäkin yhtään reittiä ei otettu; Keski-Aasian ylittäminen kehittyi useiden eri toimialojen kautta, jotka kulkivat eri keidaslaitosten läpi. Reitit alkoivat Changanin pääkaupungista Gansun käytävälle ja päätyivät Dunhuangiin Taklamakanin reunalla. Pohjoinen reitti kulki sitten Yumen Guanin (Jade Gate Pass) läpi ja ylitti Gobin autiomaassa olevan kaulan Hami (Kumul), ennen kuin seurasi Tianshanin vuoret Taklamakanin pohjoispuolella. Se kulki Turfanin ja Kuqan suurimpien oaasien läpi ennen saapumista Kashgariin Pamirin juurella. Eteläinen reitti haarautui Dunhuangissa, kulkee Yang Guanin läpi ja leijui autiomaajan eteläreunoja Miranin, Hetianin (Khotanin) ja Shachen (Yarkand) kautta, kääntyen pohjoiseen jälleen tapaamaan Kashgarin toista reittiä. Lukuisia muita reittejä käytettiin myös vähemmän; yksi haarautui eteläiseltä reitiltä ja suuntautui Taklamakanin itäpäähän Loulanin kaupunkiin ennen kuin liittyi Korlan pohjoiseen reittiin. Kashgarista tuli Aasian uudet risteykset; sieltä uudelleen jakautuneet reitit, jotka kulkevat Pamirin yli Samarkandiin ja Kaspianmeren eteläpuolelle tai etelään Karakorumin yli Intiaan; edelleen reitin, joka oli jaettu pohjoisesta reitistä Kuqan jälkeen ja joka suuntautui Tianshanin alueelle ja päätyi lopulta Kaspianmeren rannoille Taškentin kautta.

Toiseksi silkkitie ei ollut kaupankäynnin reitti, joka olisi ollut olemassa yksinomaan silkin kauppaa varten; kauppaa käytiin myös monia muita hyödykkeitä, kullasta ja norsunluusta, eksoottisiin eläimiin ja kasveihin. Kaikista tämän alueen ylittävistä arvokkaista tavaroista silkki oli ehkä merkittävin länsimaisille. Usein ajatellaan, että roomalaiset olivat kohdanneet silkkiä ensimmäisessä kampanjassaan partialaisia ​​vastaan ​​53 B.C: ssä, ja tajusivat, että tämä ei olisi voinut tuottaa tätä suhteellisen monimutkaisia ​​ihmisiä. He oppivat Parthian vankeilta, että se tuli salaperäisestä heimosta itään, jotka he tulivat viittaamaan silkiksi, Seres. Käytännössä on todennäköistä, että silkki ja muut tavarat alkavat suodattaa Eurooppaan ennen tätä aikaa, vaikkakin vain hyvin pieninä määrinä. Roomalaiset saivat näytteitä tästä uudesta materiaalista, ja siitä tuli nopeasti suosittu Roomassa pehmeän tekstuurin ja houkuttelevuuden vuoksi. Partialaiset tajusivat nopeasti, että materiaalin kaupasta tehtiin rahaa ja lähetettiin kauppamatkoja itään. Roomalaiset lähettivät myös omat edustajansa tutkimaan reittiä ja yrittävät saada silkkiä halvemmalla kuin partialaisten asettamat hinnat. Tästä syystä roomalaiset pitivät kauppareittiä itään nähden reitin silkille eikä muille kaupoille, joita vaihdettiin. Itse nimi “Silk Road” ei ole peräisin roomalaisilta, vaan se on yhdeksästoista vuosisata, jonka saksalainen tutkija von Richthofen loi.

Silkin ohella reitti kuljetti monia muita arvokkaita hyödykkeitä. Kiinaan suuntautuvat asuntovaunut kuljettivat kultaa ja muita jalometalleja, norsunluun, jalokiviä ja lasia, joita ei valmistettu Kiinassa viidenteen vuosisadaan saakka. Vastakkaiseen suuntaan kuljetettiin turkiksia, keramiikkaa, jadeja, pronssia, lakkaa ja rautaa. Monet näistä tavaroista olivat muille matkalla, ja esineet vaihtuivat usein useita kertoja. Ei ole kirjaa siitä, että Romanissa olisi nähty Changanissa eikä kiinalaisia ​​kauppiaita Roomassa, vaikka heidän tavaransa arvostettiin molemmissa paikoissa. Tämä olisi tietysti ollut parthalaisten ja muiden välittäjien edun mukaista, sillä he saivat suurta hyötyä käsien vaihdosta niin kuin he pystyivät.

Reitin kehittäminen

Näiden Keski-Aasian kauppareittien kehitys aiheutti ongelmia Han-hallitsijoille Kiinassa. Banditsit saivat pian tietää Gansun käytävällä kulkevista kallisarvoisista tavaroista ja Taklamakanin reunasta, ja he käyttivät hyväksi maastoa ryöstääkseen nämä asuntovaunut. Tavaroiden asuntovaunut tarvitsivat omia puolustusvoimia, ja tämä oli lisäkustannuksia matkanjärjestäjille. Reitti vei asuntovaunut Han-valtakunnan kauimpaan ulottuvuuteen, ja tämän reitin valvonta oli suuri ongelma. Tämä ratkaistiin osittain rakentamalla linnoituksia ja puolustavia seiniä reitin varrella. Gansun käytävän pohjoispuolella rakennettiin “Great Wallin” jaksoja, joilla pyrittiin estämään Xiongnun vahingoittamasta kauppaa; Tiibetin bandiitit Qilian vuorilta etelään olivat myös ongelma. Han-dynastian seinän osia voidaan silti nähdä Yumen Guaniin nähden, paljon pidemmälle kuin Jiayuguanin suuren muurin tunnustettu alku. Nämä linnoitteet eivät kuitenkaan olleet kaikki yhtä tehokkaita kuin aiottiin, sillä kiinalaiset menettivät määräysvallan reitin osista säännöllisesti.

 Silk Road Picture 3

Jiayuguanin linnoitus merkitsee muurin länsipäätä. Viimeisin linnake rakennettiin niin kauan kuin Ming-dynastia; massiiviset linnoitukset ovat edelleen selvästi ilmeisiä ja vain puiset porttitornit on hiljattain kunnostettu.

Han-dynastia perusti Wulei’n paikallishallinnon, joka ei ollut kaukana Kuqasta Taklamakanin pohjoisrajalla, jotta “suojellaan” tämän alueen valtioita, jotka olivat tuolloin noin 50. Noin samana ajanjaksona Gaochangin kaupunki rakennettiin Turfanin altaaseen. Tämä kehittyi Huihen valtakunnan keskustaksi; näistä kansoista tuli myöhemmin Uygur-vähemmistö, joka nyt muodostaa suuren osan paikallisväestöstä. Useita asutuskäyntejä perustettiin matkan varrella, lähinnä keidas-alueilla, ja ne hyötyivät kulkevasta kaupasta. He imeytyivät myös paljon paikallista kulttuuria ja kulttuureja, jotka kulkivat niitä reitin varrella. Hyvin harvat kauppiaat kulkivat tien koko pituudella; pelkästään kattoi osan matkalta, myymällä tuotteitaan hieman kauemmas kotoa ja palaten sitten tuottoihin. Siksi tavarat siirtyivät hitaasti Aasiassa, muuttamalla käsiä monta kertaa. Paikalliset ihmiset toimivat epäilemättä matkailuautoina matkan vaarallisimpien osien yli.

Länsi-Han-dynastian jälkeen peräkkäiset dynastiat toivat lisää valtioita Kiinan hallintaan. Tapahtumat tulivat ja menivät, kun ne muuttivat kättään tai menettivät merkityksensä reittien muutoksen takia. Esimerkiksi Lop Nor -järven laidalla sijaitseva kiinalainen varuskunta Loulanin kaupunki oli tärkeä kolmannella vuosisadalla, mutta hylättiin, kun kiinalaiset menettivät määräysvallan reitillä jonkin aikaa. Monet asuinalueet haudattiin Taklamakanin hiekan hylkäämisen aikoina, eikä niitä voitu asentaa uudelleen.

Tapahtumat heijastelivat alueen läpi kulkevan kaupan luonnetta. Silkillä, matkalla länteen, ei useinkaan enää ollut tätä Keski-Aasian aluetta. Astanan haudat, joissa Gaochangin aateliset haudattiin, ovat esittäneet esimerkkejä Kiinasta peräisin olevista silkkikankaista sekä esineistä niin kaukana kuin Persia ja Intia. Aikojen tavoista on paljon opittavaa näissä haudoissa löydetyistä esineistä ja ajan taideteoksesta, joka on erinomaisesti säilynyt haudan seinillä erittäin kuivien olosuhteiden vuoksi. Itse elimet ovat myös hyvin säilyneet, ja ne voivat sallia tieteellisten tutkimusten alkuperän.

Merkittävin tämän reitin kuljettama tavara ei ollut silkki, vaan uskonto. Buddhalaisuus tuli Kiinasta Intiasta tällä tavalla reitin pohjoisosaa pitkin. Ensimmäiset vaikutukset tulivat, kun Karakorumin ylityksiä tutkittiin ensin. Itäisen Han-keisarin Mingdin uskotaan lähettäneen edustajan Intiaan saadakseen lisää tietoa tästä outosta uskosta, ja lisää tehtäviä palasi pyhien kirjoitusten mukana ja tuonut mukanaan Intian pappeja. Tämän vaikutukset tulivat intialaisesta maanosasta, mukaan lukien buddhalainen taideteos, jonka esimerkkejä on löydetty useiden toisen vuosisadan alkupuolen haudoista nykyisessä Sichuanin maakunnassa. Tätä vaikutti merkittävästi Himalajan massif, joka on tehokas este Kiinan ja Intian välillä, ja siksi buddhalaisuus Kiinassa johdetaan tehokkaasti Gandhara-kulttuurista Intus-joen mutkan sijaan suoraan Intialta. Buddhalaisuus saavutti Tiibetin laitumet melko myöhemmässä vaiheessa, mutta ei kehittynyt täysin seitsemänteen vuosisadaan asti. Matkan varrella se kehittyi monin eri tavoin ennen Keski-Kiinan saavuttamista. Tämä näkyy taideteoksessa hyvin tyhjänä, jossa monet luola-maalauksista osoittavat ihmisiä, joilla on selvästi erilaiset etniset taustat kuin odotetut Keski- ja Itä-Aasian kansat.

Buddhalaisuuden suurin virtaus Kiinaan tapahtui Pohjois-Wei-dynastian aikana, neljännellä ja viidennellä vuosisadalla. Tämä oli aikana, jolloin Kiina jaettiin useisiin eri valtakuntiin, ja Pohjois-Wei-dynastian pääkaupunki Datongissa nykypäivänä Shanxin maakunnassa . Hallitsijat rohkaisivat buddhalaisuuden kehittymistä, ja enemmän lähetyksiä lähetettiin Intiaan. Uusi uskonto levisi hitaasti itään päin Taklamakania ympäröivien oaasien kautta, jota yhä useammat kauppiaat, lähetyssaarnaajat ja pyhiinvaeltajat rohkaisivat. Monet paikalliset kansat, Huihe mukaan lukien, ottivat buddhalaisuuden omaksi uskonnoksi. Kiinalaisen pyhiinvaeltajan Faxian kirjaa uskonnollisen elämän Khotanin ja Kashgarin valtakunnissa yksityiskohtaisesti 399 A.D. Hän kuvaa suurta määrää rakennettuja luostareita ja suuren buddhalaisen festivaalin, joka pidettiin siellä ollessaan.

Jotkut omistajat innoittivat riittävästi uusia ideoita, joita he lähtivät lähteen etsimisessä kohti Gandharaa ja Intiaa; toiset alkoivat rakentaa luostareita, luolia ja stupoja. Luolan kehittäminen on erityisen mielenkiintoista; Taklamakanin reunat piilottavat joitakin maailman parhaita esimerkkejä. Aavikon ympärillä olevat mäet ovat enimmäkseen hiekkakiviä, ja kaikki purot tai joet veistävät kallioita, jotka voidaan suhteellisen helposti kaivaa; ei myöskään ollut varoja töihin, varsinkaan varakkaista kauppiaista, jotka halusivat vedota suojaan tai kiittää turvallisesta autiomaasta. Tällaisia ​​lahjoja ja lahjoituksia pidettiin ansioina, joka antaisi lahjoittajalle mahdollisuuden paeta uudelleensyntymiseen tähän maailmaan. Monissa seinämaalauksissa kuvataan lahjoittajat itse, usein hurskaassa asenteessa. Tämä selittää, miksi Mogao-luolat sisältävät joitakin parhaita esimerkkejä buddhalaisista taideteoksista; Dunhuang on Taklamakanin rajan vaikeimman osan lähtökohta.

Luolat aloitettiin lähinnä samana ajanjaksona ja samaan aikaan Pohjois-Wei-dynastian alussa. Kuqan alueella on suuri klusteri, joista parhaita esimerkkejä ovat Kyzil-luolat; Samoin Gaochangin läheisyydessä on klustereita, joista suurin on Bezeklik-luola. Luultavasti tunnetuimmat ovat Mogao-luolat Dunhuangissa, Taklamakanin itäpäässä. Tässä on suurin määrä ja joitakin parhaita esimerkkejä. Myös näiden alkuperästä tiedetään, koska suuria määriä antiikin asiakirjoja on löydetty. Nämä ovat monenlaisia ​​aiheita, ja niihin sisältyy suuri määrä buddhalaisia ​​pyhiä kirjoituksia kiinalaisissa, sanskritilaisissa, tiibetiläisissä, uigurilaisissa ja muissa kielissä, jotkut vielä tuntemattomia. Muita alueelta kehittyneitä uskontoja on asiakirjoja, sekä joitakin virallisia asiakirjoja ja kirjeitä, jotka paljastavat paljon tuolloin vallitsevasta hallintojärjestelmästä.

 Silk Road Picture 8

Bezeklik Grottoes Flaming Mountainsissa Turfanin lähellä ripustaa epävarmasti jyrkän rotkon yläpuolelle. Näissä luolissa olevat buddhalaiset veistokset ja seinämaalaukset eivät kuitenkaan olleet riittävän kaukaisia välttääkseen sekä islamin hyökkäyksen että ulkomaisten arkeologien ja aarteenhakijoiden aikomukset. Nyt on olemassa uusi uhka: lukuisten valmentajien kuormien määrä ulkomaisia ja kotimaisia matkailijoita, jotka haluavat nähdä, mitä jäljellä on.

Luolarakennus ei rajoittunut Taklamakaniin; Bamiyanissa on suuri klusteri Hindu Kushissa, nykyisessä Afganistanissa. Täällä on maailman toiseksi suurin Buddhan veistos, 55 metriä korkea.

Arkeologille nämä luolat ovat erityisen arvokkaita tietolähteitä Silk Roadista. Buddhas- ja Boddhisatvas-kuvien rinnalla on tuolloin ihmisten jokapäiväisen elämän kohtauksia. Juhla – ja tanssikuvaukset antavat käsityksen paikallisista tavoista ja puvusta. Silkkiliikenteen vaikutukset ovat siis varsin selkeitä kulttuurien yhdistelmässä, joka esiintyy näissä seinämaalauksissa eri päivinä. Erityisesti buddhalaisuuden kehittyminen Intian/Gandharanin tyylistä yksilöllisempään uskoon on ilmeistä, kun tutkitaan eri aikakausien seikkoja missä tahansa luolaklusterissa. Gandharanin koulusta on enemmän klassisia piirteitä, ja niissä on aaltoilevat hiukset ja terävämpi kulma. ne ovat yleensä pukeutuneet toga-kaltaisiin vaatteisiin kuin linssin kankaaseen. Pohjois-Wei -jäsenillä on enemmän intialaista ulkonäköä, jossa on kapeammat kasvot, venytetyt korvakappaleet ja rauhallisempi aura. Tang-dynastian myötä, kun buddhalaisuus oli hyvin kehittynyt Kiinassa, monet patsaat ja seinämaalaukset näyttävät paljon lyömättömiä, pyöreämpiä ja ystävällisempiä. Tang-dynastian myötä Apsara (lentävä jumaluus, samanlainen kuin enkeli kristinuskossa) oli suosittu aihe taiteilijoille.

On myös mielenkiintoista seurata muutoksia tyylin pituudessa reitin pituudella, Kuqasta lännessä, Turfanin alueen ja Dunhuangin kautta, Maijishanin luoliin noin 350 kilometrin päässä Xianista ja sitten niin pitkälle kuin Kiina kuin Datong. Pohjois-Wei-dynastia, joka on ehkä eniten vastuussa buddhalaisuuden leviämisestä Kiinassa, aloitti Yungang-luolien rakentamisen Shanxin pohjoisosassa. Kun Pohjois-Wei: n pääkaupunki siirrettiin Luoyangiin, taiteilijat ja vapaamuurarit alkoivat alusta alkaen, rakentamalla Longmenin luolat. Nämä kaksi “kiinalaista” luolaa korostivat veistoksia ja patsaita pikemminkin kuin Taklamakanin alueiden herkät seinämaalaukset, ja luvut ovat varsin vaikuttavia niiden koossa; Yungangin suurin luku on yli 17 metriä korkea, toinen vain Kiinassa Sichuanin suurelle Leshan Buddhalle, joka rakennettiin 8. vuosisadan alussa. Luvut on enimmäkseen kuvattu “vakuuttavuudella”, oikeanpuoleisella korotetulla, anteeksipyyntönä buddhalaisen uskonnon kannattajille vainotuksen ajasta, joka oli tapahtunut Pohjois-Wei-dynastian alkuvaiheessa ennen rakentamisen aloittamista.

Buddhalainen usko synnytti useita erilaisia ​​lahkoja Keski-Aasiassa. Näistä “Pure Land” ja “Chan” (Zen) lahkot olivat erityisen vahvoja, ja ne otettiin jopa Kiinan ulkopuolelle. ne molemmat ovat edelleen kukoistavia Japanissa.

Kristinusko esiintyi myös varhaisessa vaiheessa. Nestorilainen lahko kiellettiin Euroopassa roomalaisella kirkolla vuonna 432, ja sen seuraajia ajettiin itään. Pohjois-Iranin jalansijasta kauppiaat toivat uskon Silk Roadia pitkin, ja ensimmäinen Nestorian kirkko pyhitettiin Changanissa 638 jKr. Tämä lahko juurtui silkkitie-alueelle ja selviytyi monista myöhemmistä yrityksistä pyyhkiä ne pois. 1400-luvulla. Dunhuangissa ja Turfanissa on löydetty monia muita Nestorian kirjoituksia. Manikeaismi, kolmannen vuosisadan persialainen uskonto, vaikutti myös alueeseen, ja se oli tullut varsin hyvin kehittyneeksi Tang-dynastian alussa.

Suurimmat vuodet

Silkkitien merkityksen korkeus oli Tang-dynastian aikana ja suhteellinen sisäinen vakaus Kiinassa aikaisempien dynastioiden jakautumisen jälkeen Hanin jälkeen. Yksittäiset valtiot on enimmäkseen rinnastettu, ja uhkaavat marauding-kansat olivat melko vähemmän.

Tänä aikana, seitsemännellä vuosisadalla, kiinalainen matkustaja Xuan Zhuang ylitti alueensa hankkimalla buddhalaisia ​​pyhiä kirjoituksia Intiasta. Hän seurasi pohjoista haaraa Taklamakanin ympäri ulospäin suuntautuvalla matkalla ja eteläisellä reitillä palatessaan; hän kirjasi huolellisesti buddhalaisuuden kulttuurit ja tyylit. Palatessaan Tangin pääkaupunkiin Changanissa hänellä oli oikeus rakentaa “Suuren hanhen pagodi” kaupungin eteläpuolelle, jotta se voisi sijoittaa yli 600 pyhää kirjoitusta, jotka hän oli tuonut takaisin Intiasta. Kiinalaiset näkevät hänet yhä tärkeänä buddhalaisuuden kehittymisenä Kiinassa, ja hänen matkansa olivat dramaattisia suosituissa klassisissa “Tarinoita lännestä” – esityksissä.

Silkkitien taide ja sivilisaatio saavuttivat korkeimman pisteen Tang-dynastiassa. Changan, joka on reitin lähtöpiste ja dynastian pääkaupunki, kehittyi yhdeksi aikojen suurimmista ja kosmopoliittisimmista kaupungeista. Vuoteen 742 mennessä väestö oli saavuttanut lähes kaksi miljoonaa, ja itse kaupunki kattoi lähes saman alueen kuin nykyinen Xian, huomattavasti enemmän kuin kaupungin nykyisissä seinissä. 754 väestölaskennan mukaan kaupunki asui viisi tuhatta ulkomaalaista; Turkkilaiset, iranilaiset, intiaanit ja muut tien varrella, sekä japanilaiset, korealaiset ja malesialaiset idästä. Monet olivat lähetyssaarnaajia, kauppiaita tai pyhiinvaeltajia, mutta myös kaikki muut ammatit olivat edustettuina. Kaupungin basaareissa oli harvinaisia ​​kasveja, lääkkeitä, mausteita ja muita länsimaita. On kuitenkin selvää, että eksoottisesta tuonnista huolimatta kiinalaiset pitivät kaikkia ulkomaalaisia ​​barbaareina; Ulkomaisten hallitsijoiden keisarille antamia lahjoja pidettiin yksinkertaisesti kunnianosoituksina vasalista.

 Silk Road Picture 4

Muslimien ruoka katu Xian, moderni kaupunki, joka oli kerran Changan, Tang-dynastian pääkaupunki. Tämä katu kulkee tärkeimmältä läntiseltä kulkuväylältä vain kivenheiton päässä kaupungin keskustan rumputornista, joka voisi perustellusti väittää olevansa Silkkitien itäpää. suuri osa Länsi-Kiinan muslimikulttuurista on edelleen täällä.

Tangin jälkeen tieliikenne kuitenkin väheni, samoin kuin kauden luolarakennus ja taide. Viiden dynastian jakso ei pitänyt Tang-dynastian sisäistä vakautta, ja naapurivaltiot alkoivat ryöstää asuntovaunuja. Kiina yhdistettiin jälleen jälleen Song-dynastiassa, mutta Silk Road ei ollut niin tärkeä kuin Tangissa.

Kaukoidän lännen näkökulmasta Kiina oli edelleen tuntematon alue, ja silkkintuotantoa ei ymmärretty. Aleksanteri Suuren päivistä lähtien Intiassa oli ollut jonkin verran tietoa, mutta Seresillä ei ollut mitään todellista tietoa tai yhteyksiä siihen saakka, kunnes seitsemännen vuosisadan ajan tiedot alkoivat suodattaa tietä pitkin. Tällä hetkellä islamin nousu alkoi vaikuttaa Aasiaan, ja verho tuli alas itään ja länteen. Kauppasuhteet alkoivat kuitenkin pian, kun muslimeilla oli välittäjien osa. Merireitti Kiinaan tutkittiin tällä hetkellä, ja “Sea Silk Route” avattiin, ja sillä oli lopulta tärkeämpi paikka kuin itse maareitti, sillä maareitti tuli vähemmän kannattavaksi.

Mutta lopullinen ravistelu oli peräisin toisesta suunnasta; mongolialainen ruohoalueilta.

Mongolit

Kristillisen ja muslimimaailman välille muodostunut riidat vaikuttivat haitallisesti reitillä tapahtuvaan kauppaan. Ristiretket toivat kristillisen maailman hieman lähemmäksi Keski-Aasiaa, mutta Saladinin alla olevat yhtenäiset muslimiarmeijat ajoivat heidät takaisin. Neljännessä ristiretkessä latinalaisen kristinuskon voimat saivat voiton Kreikan kilpailijoihinsa, Konstantinopolin (Istanbul) vangitsemisella. Kuitenkaan ei kristityt jakaneet lopulta muslimimaailman, vaan mongolit idästä. Vaikka Euroopan ja Länsi-Aasian valloitti uskonnolliset erot, mongolit olivat vain epämääräisimpiä uskonnollisia vakaumuksia. Useat Turkestanin heimot, jotka olivat käynnistäneet loukkauksia Persian ja Arabian suuntaan, tulivat omaksumaan islamin, ja islam oli levinnyt pitkälle Keski-Aasiaan, mutta ei ollut saavuttanut niin pitkälle kuin heimot, jotka vaelsivat mongolialainen suuria nurmikoita. Nämä nomadiset kansat olivat täydentäneet jousiammuntaa ja ratsastusta. Kun he pitivät vaikutusvaltaansa laajemmin, he tapasivat 1206: n ja valitsivat johtajan yhtenäisiin voimiinsa; hän otti nimen Great Khan. Tšengis-khanin johdolla he alkoivat nopeasti valloittaa valtavan Aasian alueen. Mongolit tuhosivat entisen Han-kaupungin Jiaohe, Turfanista länteen, kun he kulkivat länteen päin. Imperiumi, jonka he veistivät, ympäröivät koko Keski-Aasian Kiinasta Persiaan ja venyttivät niin länteen kuin Välimeren. Tämä mongolipiiri pidettiin Gengisiksen kuoleman jälkeen, ja imperiumin läntinen osa jakautui kolmeen pääjoh- tajaan, jotka lankesivat useisiin hänen jälkeläisiinsä vähäisempinä Khansina, ja itäosa, joka jäi suurikaanin hallintaan, otsikko joka Kublai Khanin peri. Kubilai saattoi päätökseen Kiinan valloittamisen, kun se pelasi maan eteläosassa laulua ja perusti Yuanin dynastian.

Niin monien valtioiden osittainen yhdistyminen Mongolien imperiumin alaisuudessa mahdollisti merkittävän vuorovaikutuksen eri alueiden kulttuurien välillä. Silkkitien reitti tuli tärkeäksi keinona viestinnän toteuttamiseksi imperiumin eri osien välillä, ja kaupankäynti jatkui. Vaikka mongolit olivat vähemmän “sivistyneitä” kuin länsimaat, ne olivat avoimempia ideoille. Erityisesti Kubilai Khanin on ilmoitettu olevan melko myötätuntoinen useimpiin uskontoihin, ja suuri joukko eri kansallisuuksia ja uskontoja osallistui Aasian kauppaan ja asettui Kiinaan. Tuolloin Kiinan suosituin uskonto oli Daoism, joka aluksi oli mongolien suosiossa. Kolmannentoista vuosisadan puolivälistä lähtien buddhalainen vaikutus lisääntyi, ja etusijalla oleva Tiibetin buddhalaisuus oli erityisen suosittu. Kaksi uskontoa esiintyi rinnakkain pitkään Yuan-dynastian aikana. Tämä uskonnollinen liberalismi laajennettiin kaikille; Kristinusko nousi ensimmäistä kertaa Kiinaan tänä aikana, kun ensimmäinen roomalaiskatolinen arkkipiispa perustettiin Pekingiin vuonna 1307. Nestorilainen kirkko oli melko laajalle levinnyt Kiinassa; Juutalaiset ja muslimit myös asuivat useita suurimpia kaupunkeja, vaikka ne eivät näytä tekevän monia kääntäjiä.

Juuri tällä hetkellä eurooppalaiset alkoivat ensinnäkin lähestyä Seresin maita. Varhaisin oli luultavasti Fransiscanin fiars, jotka on raportoitu käyneen mongolialainen Karakorumin kaupunkiin. Ensimmäiset Kubilain tuomioistuimeen saapuneet eurooppalaiset olivat Pohjois-Euroopan kauppiaat, jotka saapuivat vuonna 1261. Kuitenkin tunnetuin ja parhaiten dokumentoitu vierailija oli italialainen Marco Polo. Venetsian kauppiasperheen jäsenenä hän oli hyvä liikemies ja innokas tarkkailija. Alkaen 1271, vain seitsemäntoista-vuotiaana, hänen matkansa isänsä ja setänsä kanssa veivät hänet Persiaan, ja sitten silkkitien eteläosaan Khotanin kautta, lopulta päättyen Kubilai Khaniin Khanbalikissa. nykyisen Pekingin ja kesän palatsin, joka tunnetaan paremmin nimellä Xanadu. Hän matkusti varsin laajalti Kiinassa, ennen kuin hän palasi Italiaan laivalla, Sumatran ja Intian kautta Hormuziin ja Konstantinopoliin.

Hän kuvailee elämäntapaa kaupungeissa ja pienissä valtakunnissa, joiden kautta hänen puolueensa kulki, ja kiinnitti erityistä huomiota kauppaan ja avioliittoon. Hänen luokittelunsa muihin rotuihin keskittyy lähinnä uskontoonsa, ja hän tarkastelee asioita katolisen kirkon suojeluksessa kasvaneen henkilön silmissä; Siksi ei ole yllättävää, että hänellä on suuri epäluottamus muslimien suhteen, mutta hän näyttäisi katsovan “Idolaters” (buddhalaiset ja hindut) suvaitsevaisuutta. Hän arvioi kaupunkeja ja maaseutua tuottavuuden kannalta; hänellä on ollut nopea havaita käytettävissä olevat elintarvikkeiden ja veden lähteet matkan varrella, ja mitata tuotteita ja valmistustekniikoita niillä paikoilla, joilla ne kulkivat. Hänen kuvauksensa eksoottisista kasveista ja eläimistä ovat riittävän tarkkoja, jotta ne ovat helposti tunnistettavissa ja paremmin kuin useimmat kauden oppikirjat. Hän näyttää näyttäneen vain vähän kiinnostusta niiden alueiden historiaan, joita hän kulki läpi, ja hänen sotilaallisia kampanjoita koskevat raporttinsa ovat täynnä epätarkkuuksia, vaikka tämä saattaa johtua muista lisäyksistä tai vääristä tiedoista.

Marco Polo itse ei kirjoittanut matkoja. Palattuaan länteen vuonna 1295 hänet vangittiin sotavankina Genovassa, kun hän palveli venetsialaisissa joukkoissa. Samalla kun hänet pidätettiin vankilassa vuodessa, hän tapasi Rustichellon Pisasta, joka on suhteellisen tunnettu romaanikirjailija ja toinen sotavanki. Rustichellolla oli ilmeisesti houkuttelevia mahdollisuuksia kirjoittaa romanttinen tarina Polon matkoista; on muistettava, että kirja on kirjoitettu viihdettä varten eikä historiallisena asiakirjana. Niiden välinen yhteistyö, olettaen, että Rustichello ei ole kirjonnut tarinaa, antaa kuitenkin mielenkiintoisen kuvan elämästä Silkin tien varrella Khansin aikaan. Jotkut tarinat eivät ole epäilystäkään Rustichellon romantiikka-kirjoituskysymysten takia, ja jotkut niistä, jotka johtuvat Polosta, ovat parhaita kolmannen käden raportteja ihmisiltä, ​​joita hän tapasi; kuitenkin suuri osa materiaalista voidaan todentaa kiinalaisia ​​ja persialaisia ​​tietueita vastaan. Kokonaisuutena kirja keräsi tuolloin julkista ilmoitusta ja lisäsi paljon siihen, mitä Aasian maantiede, tulli ja luonnonhistoria tunnetaan.

Reitin lasku

mongolialainen valtakunnan oli kuitenkin oltava melko lyhytikäinen. Eri kanssien väliset jakaumat olivat puhkenneet jo vuonna 1262. Vaikka itä oli huomattavasti vakaampi, erityisesti Kubilain vallan alla, se myös antautui kiinalaisen nationalismin elpymiseen ja useiden pienien paikallisten kapinallisten jälkeen ensimmäisten vuosikymmenien aikana. 1400-luvulla, pääasiassa Etelä-Kiinassa, Yuan-dynastia korvattiin lopulta Ming-dynastialla vuonna 1368. Mongolivaltion hajoamisen, islamin herätyksen ja Ming-dynastian eristyspolitiikan myötä esteet nousivat jälleen maa-reitti itään ja länteen.

Mongolien läsnäolosta huolimatta silkkitien kauppa ei koskaan saavuttanut korkeuksia, joita se teki Tang-dynastiassa. Islamin pysyvä eteneminen, jonka mongolit pysäyttivät tilapäisesti, jatkui, kunnes se muodosti merkittävän voiman Keski-Aasiassa, ja ympäröivät Taklamakania, kuten buddhalaisuudella, oli melkein vuosituhannen aikaisemmin. Alueen taideteos kärsi islamin tunkeutumisesta. Vaikka buddhalaiset taiteilijat olivat keskittyneet maalaukseen ja veistokseen, inhimillinen muoto oli huijattu islamilaisessa taideteoksessa; tämä ero aiheutti suuren osan alkuperäisestä taideteoksesta. Monet luolat on poistettu tällä tavalla, erityisesti helpommin nähtävillä sivustoilla, kuten Bezeklikissä, Turfanin lähellä, jossa suurin osa jäljellä olevien freskojen ihmisen kasvoista on naarmuuntunut.

 Silk Road Picture 5

Id Kah: n moskeija Kashgarissa, kaupungin hengellinen keskusta. Islam oli yksi myöhemmistä tuonnista tien varrella, ja nyt sillä on vankka asema koko Xinjiangissa.

Silkkitien kuolema johtuu myös paljon silkki-reitin kehityksestä merellä. Se oli tulossa melko helpompaa ja turvallisempaa kuljettaa tavaroita vedellä eikä maalla. Laivat olivat tulleet vahvemmiksi ja luotettavammiksi, ja reitti kulki lupaavia uusia markkinoita Etelä-Aasiassa. Reittien eri kansojen väliset “heimapolitiikan” sisämaahan liittyvät ongelmat ja välittäjien läsnäolo, jotka kaikki ottivat leikkauksen tavaroihin, saivat tämän askeleen. Merireitti kärsi kuitenkin huonoista sääoloista ja merirosvoista. 1500-luvun alussa kiinalainen merenkulkija Zhang käski seitsemän suurta merenkulkukäyntiä Kaakkois-Aasiaan ja Intiaan sekä Arabiaan ja Afrikan itärannikolle. Diplomaattisuhteet luotiin useiden maiden kanssa reitin varrella, ja tämä lisäsi kauppamääriä kiinalaisten kauppiaiden alueelle. Lopulta reitin valinta riippui suuresti ajan poliittisesta ilmapiiristä.

Erämaahan tunkeutuminen asuinalueeseen teki elämän vaikeaksi Taklamakanin ja Gobin aavikoilla. Aavikko nielaisi jonkin aikaa hylätyn ratkaisun, joten uudelleensijoittaminen tuli yhä vaikeammaksi. Nämä olosuhteet olivat sopivia vain rauhan aikoina, jolloin vaivaa voitiin käyttää tämän etenemisen torjumiseksi ja vesilähteiden ylläpitämiseksi.

 Silk Road Picture 2

Gaochangin kaupungin rauniot, Turfanin lähellä. Yli 1500 vuotta sitten tämä kaupunki oli Huihen valtakunnan keskusta; nyt paikalliset uigurilaiset pyrkivät lampaiden ja vuohien parviin, mitä aikoinaan olivat maakunnan pääkaupungin talot ja kadut.

Myöhempien kiinalaisten dynastioiden asenne oli lopullinen isku kauppareitille. Ming-dynastioiden eristävä politiikka ei millään tavoin edistänyt Kiinan ja nopeasti kehittyvän länteen välistä kauppaa. Tämä asenne säilyi koko Mingin ja Qing-dynastian ajan ja alkoi vain muuttua sen jälkeen, kun länsimaat alkoivat lähteä Kiinaan 1800-luvulla. Kahdeksannentoista vuosisadan alkuun mennessä Qing-dynastia hillitsi Dzungarin kansaa ja liittyi koko Taklamakanin alueeseen, joka on nykyisen Xinjiangin maakunnan perusta. Tämä palautti Kiinan valtiolle, jonka se oli ollut Han-dynastiassa, täysin läntisten alueiden valvonnassa, mutta myös alueet ja Tiibet ja Mongolia.

Kuitenkin, kun kauppa länsimaiden kanssa väheni, niin myös tien varrella kulkeva liikenne ja kaikki, paitsi parhaiten kastellut oaasit, säilyivät. Luolat ja muut uskonnolliset paikat olivat jo kauan laiminlyötyjä, kun paikalliset kansat olivat vallanneet uuden uskonnon, ja vanhat kaupungit ja alueet haudattiin syvemmälle hiekan alle.

Ulkomainen vaikutus

Uudistettu kiinnostus silkkitietä kohtaan nousi vain länsimaisten tutkijoiden keskuudessa 1800-luvun lopulla. Tämä syntyi sen jälkeen, kun eri maat alkoivat tutustua alueeseen. Ulkomaalaisten osallistuminen tähän alueeseen johtui lähinnä ajallisen vallan kiinnostuksesta laajentaa alueitaan. Erityisesti brittiläiset olivat kiinnostuneita vahvistamaan osan intialaisista alueistaan ​​pohjoiseen. Ensimmäinen virallinen tutkimus Intian tutkimukseen oli vuonna 1863, ja pian sen jälkeen autiomaassa kadonneiden ikivanhojen kaupunkien olemassaolo vahvistettiin. Kauppaedustus lähetettiin Kashgarille vuonna 1890, ja brittiläiset lopulta perustivat konsulaatin vuonna 1908. He näkivät Venäjän läsnäolon uhkana Kashgarin ja Intian väliseen kauppaan ja näiden kahden valtakunnan väliseen valtataisteluun tätä aluetta kutsuttiin nimellä “Mahtava peli”. Brittiläiset agentit (lähinnä intiaanit) ylittivät Himalajan Ladakista ja Intiasta Kashgariin, matkustavat kauppiaina, ja keräsivät mitä tietoja he voisivat saada mukaan lukien reitin maantieteellisen kartoituksen. Samalla hetkellä venäläiset tulivat pohjoisesta; useimmat olivat kasvitieteilijöitä, geologeja tai kartografeja, mutta heille ei ollut epäilystäkään kerrottu kerätä mitä tahansa älykkyyttä. Venäläiset olivat ensimmäiset mahdollisuudet Turfanin raunioituneissa kaupungeissa. Paikalliset aarteenmetsästäjät olivat nopeasti tehneet parhaansa näistä matkustajista sekä tällä alueella että Kashgarin lähellä, ja huomaten ulkomaalaisten kiinnostuksen kohteisiin, myivät heille muutamia artikkeleita, jotka he olivat kaivaneet raunioista. Näin muutama antiikin artikkeli ja vanhat käsikirjoitukset alkoivat näkyä lännessä. Kun nämä tulivat itämaisten käsiin Euroopassa, ja käsikirjoitukset purettiin hitaasti, he aiheuttivat paljon kiinnostusta, ja enemmän ihmisiä lähetettiin katsomaan heitä.

Tieliikenteen tutkimus lähti todella ruotsalaisen Sven Hedinin retkikuntien jälkeen vuonna 1895. Hän oli menestynyt kartografi ja kielitieteilijä, ja hänestä tuli yksi aikojen tunnetuimmista tutkijoista. Hän ylitti Pamirit Kashgariin ja sitten lähti tutustumaan alueen autioimpiin osiin. Hänellä oli jopa mahdollisuus tehdä Taklamakanin keskipiste, vaikka hän oli yksi vain kolmesta jäsenestä, jotka olivat sen puolella, jotka lopettivat janon sen jälkeen, kun vesi oli loppunut. Häntä kiehtoi paikalliset legendat demonista Taklamakanissa, jotka vartioivat vanhoja kaupunkeja, jotka olivat täynnä aarteita, ja tapasivat useita alkuperäiskansoja, jotka olivat viettäneet tällaisia ​​paikkoja. Hänen myöhemmissä matkoissaan hän löytää useita tuhoutuneita kaupunkeja erämaahan eteläpuolella ja hänen suurimman löytöensä, Loulanin kaupungin, josta hän poisti suuren määrän antiikin käsikirjoituksia.

Hedinin jälkeen arkeologinen rotu alkoi. Isot Aurel Stein, Britannia ja Albert von Le Coq, olivat Saksan tärkeimmät pelaajat, vaikka venäläiset ja ranskalaiset ja sitten japanilaiset seurasivat nopeasti. Taklamakanin reunojen ympärillä oli kauhistuttavaa kaivua, jotta löydettäisiin mahdollisimman paljon vanhasta buddhalaisesta kulttuurista, joka oli ollut olemassa kauan ennen. Ilmaston kuivuus yhdessä äärimmäisen kuumien kesien ja kylmien talvien kanssa teki tästä erityisen vaikean. Kuitenkin innostus löytää enemmän alueen aarteita sekä kilpailu asianomaisten henkilöiden ja kansakuntien välillä auttoi heitä jatkamaan. Vaikka ne tuottivat raportteja siitä, mitä he löysivät, niiden kaivaustekniikat olivat usein kaukana tieteellisistä, ja ne poistivat kaiken mitä he voisivat saada suurten pakkaustapahtumien kohteista kotiin kuljetettaviksi museoihin. Käsikirjoitukset olivat luultavasti kaikkein arvostetuimmat löydöistä; paikallisia ihmisiä, jotka heittivät nämä vanhat rullat jokiin, tuhoivat heidät. Näiden poistaminen Kiinasta todennäköisesti auttoi säilyttämään niitä. Grottojen freskot herättivät kuitenkin huomionsa, ja monet parhaista niistä leikattiin osiin ja kuorittiin varovasti seinästä kipsikerroksella; ne pakattiin sitten varovasti kuljetusta varten. Heidän luottoonsa lähes kaikki nämä seinämaalaukset selviytyivät matkalta, vaikkakin palasina.

Crowning-löytö oli aidattu kirjasto, joka sijaitsee Mogao-luolissa Dunhuangissa. Tähän sisältyi pino tuhansia käsikirjoituksia, buddhalaisia ​​maalauksia ja silkki-temppelin bannerit. Käsikirjoitukset olivat kiinalaisia, sanskritilaisia, tiibetiläisiä, uigureja ja useita muita vähemmän tunnettuja kieliä, ja ne kattivat monenlaisia ​​aiheita; kaikkea Lutras Sutran osista tarinoihin ja balladeihin Tang-dynastiasta ja ennen. Näiden joukossa uskotaan olevan maailman vanhin painettu kirja. Daoistilainen munkki oli löytänyt tämän varaston 1900-luvun alussa, ja hän oli nimittänyt itsensä suojelijaksi. Kiinan viranomaiset näyttävät olleen tietoisia kirjaston olemassaolosta, mutta eivät ehkä olleet täysin tietoisia sen merkityksestä, ja he olivat päättäneet jättää sisällön, jossa he olivat, munkin suojeluksessa. Kuultuaan tästä varresta Stein tuli katsomaan heitä; hän suostui vähitellen vakuuttamaan munkin muutamasta parhaasta pienestä lahjoituksesta temppelin uudelleenrakentamiseen. Peräkkäisissä käynneissä hän poisti suurempia määriä; Ranskan arkeologi Pelliot sai tämän tuulen tuuli ja onnistui saamaan joitakin. Dunhuangin freskot olivat myös parhaita koko reitillä, ja monet kauneimmista niistä poistivat amerikkalainen professori Langdon Warner ja hänen puolueensa.

Arkeologiset vapaana kaikki päättyivät poliittisen tilanteen muutoksen jälkeen. 25. toukokuuta 1925 brittiläiset rikkovat Shanghain sopimuksen satamassa opiskelijamielenosoituksen avaamalla heille tulipalon ja tappamalla joukon mellakoita. Tämä loi välittömästi Kiinassa anti-vieraiden vihamielisyyksien aallon ja toi tehokkaasti Länsi-arkeologien tutkimukset loppuun. Kiinan viranomaiset alkoivat suhtautua paljon tiukemmin ulkomaisiin toimiin, ja matkojen järjestäminen vaikeutui; he alkoivat vaatia, että kaikki löydöt on siirrettävä asianomaisille kiinalaisille elimille. Tämä lopetti tehokkaasti alueen ulkomaisen etsinnän.

Muinaisen Silk Roadin aarteet ovat hajallaan museoiden ympärillä ehkä jopa kymmenessä maassa. Suurimmat kokoelmat ovat Britannian museossa ja Delhissä Steinin ja Berliinin takia von Le Coqin vuoksi. Käsikirjoitukset houkuttelivat paljon tieteellistä kiinnostusta, ja niiden selittäminen ei ole vielä täysin valmis. Useimmat niistä ovat nyt Britannian kirjastossa, ja ne ovat saatavilla erikoistutkimukseen, mutta eivät näy. Suuri osa Berliinin aarteista menetettiin toisen maailmansodan aikana; kaksikymmentäkahdeksan suurinta freskoa, jotka oli kiinnitetty Berliinin vanhan etnologisen museon seiniin yleisön katsomista varten, menetettiin liittoutuneiden ilmavoimien pommi-iskuissa vuosina 1943–1945. takaisin Lontooseen Stein on jäänyt enimmäkseen paikalleen; museot eivät voi koskaan antaa tilaa näyttää enemmän kuin muutamia parempia jäänteitä, varsinkaan sellaista, jolla ei ole niin suurta maailmanlaajuista historiallista kattavuutta kuin Brittiläinen museo.

Kiinalaiset ovat ymmärrettävästi suhtautuneet karkeasti näiden varhaisen lännen arkeologien “aarteenhakuun”. Paljon on tehty sellaisen suuren määrän taideteosten poistamisesta maasta, kun se ei ollut missään valtiossa virallisesti valittamassa, ja kun erityisesti läntiset alueet olivat sotapäälliköiden johtajien valvonnassa. On tunne, että Länsi hyödynsi suhteellisen kehittymätöntä Kiinaa ja että monet aarteista olisivat olleet paljon paremmin säilyneitä Kiinassa. Tämä ei ole täysin totta; monet luolat murtautuivat yli tuhannen vuoden maanjäristysten jälkeen, ja viljelijät paransivat kastelujärjestelmiä huomattavasti. Steinin ja Warnerin käyntien välillä Dunhuangiin joukko valkoisia venäläisiä sotilaita, jotka pakenivat Kiinaan, olivat ohittaneet, ja kukistivat monet parhaista jäljellä olevista freskoista siinä määrin, että irate Warner päätti “pelastaa” niin paljon kuin hän pystyi loput. Kiinan viranomaiset näyttivät tuolloin tunteneen Dunhuangin kaltaisten paikkojen taidearhioita, mutta eivät näytä olleen valmiita suojelemaan niitä; vakava suojelun ja restauroinnin työ jäi kansantasavallan muodostamiseen asti.

Heidän ainoa lohdutuksensa on, että monet niistä kerhoista, jotka oli ostettu alkuperäisistä aarteenmetsästäjistä Taklamakanin länsipäässä vuosisadan alussa, todettiin myöhemmin olevan huomattavan hyviä väärennöksiä. Monia tuotti Khotanin yrittäjyinen muslimi, joka oli havainnut, kuinka paljon rahaa olisi mukana tässä kaupassa. Tämä häiritsi vakavasti useita läntisiä orientalisteja, mutta harhaanjohtavien ihmisten määrä osoittaa niiden laadun.

Nykyinen päivä

Silkkitie on pitkäaikaisen lepotilan jälkeen yhä tärkeämpi kuin viime aikoina.

Ihmisen taistelu autiomaata vastaan, yksi suurimmista ongelmista varhaisille matkustajille, on vihdoin kasvamassa. Muutoshiekan etenemisen valvonnassa on ollut jonkin verran edistystä, sillä se oli aiemmin pitänyt siirtää asuinalueita uudelleen. Taklamakanin reunojen ympärillä olevien teiden rakentaminen on helpottanut pääsyä, ja suurten öljyvarastojen löytäminen autiomaassa on kannustanut tätä kehitystä. Alue on nopeasti teollistunut, ja nykyisen Xinjiangin pääkaupungin Urumchista on tullut erityisen epäsuotuisa Han-kiinalainen teollisuuskaupunki.

 Silk Road Picture 1

Ryhmä kiinalaisia turisteja nauttii Mingshashanin laidalla olevista laulunhiekoista, koska hämärä asettuu Dunhuangin keidas; kivisen Taklamakanin takana on uhattuna, jota pidetään väliaikaisesti laittamattomien kastelulaitteiden avulla, jotka on rakennettu paikallisten ihmisten kovalla työllä.

Myös kaupankäyntireitti avataan uudelleen. Xinjiangin ja Neuvostoliiton kansojen välinen hidas kauppa on kehittynyt nopeasti; kauppa C.I.S. on piristymässä nopeasti kukoistavalla kuluttajatuotteiden ja raskaan teollisuuden kaupalla. Uudet Keski-Aasian tasavaltiot olivat aikaisemmin vaikuttaneet suuresti entisen Neuvostoliiton raskaan teollisuuden alaan. Kiinan kanssa käytävä kauppa alkaa siis täyttää tämän kysynnän. Tätä kauppaa on kannustanut viimeaikainen suuntaus kohti “sosialistista markkinataloutta” Kiinassa ja lisääntynyt liikkumisvapaus, erityisesti Xinjiangin kaltaisten vähemmistöjen osalta. Monet näistä kansallisuuksista osallistuvat nyt rajatylittävään kauppaan ja tekevät säännöllisesti matkan Kazakstaniin ja Uzbekistaniin.

Lanzhoun ja Urumchiin yhdistävä rautatie on laajennettu Kazakstanin rajalle, jossa 12. syyskuuta 1990 se liittyi lopulta entiseen Neuvostoliiton rautatiejärjestelmään, joka on tärkeä reitti uusille tasavalloille ja sen jälkeen. Tämä Euraasian Manner-silta, joka on rakennettu kilpailemaan Siberian rautateitä, on rakennettu LianYunGangin kaupungista Jiangsun maakunnassa (Itä-Kiinan rannikolla) Rotterdamiin. tämän kehityksen ensimmäinen vaihe on jo saatu päätökseen, ja rautatien virallinen avaaminen pidettiin 1. joulukuuta 1992. On jo luvattu olla vähintään 20 prosenttia halvempi kuin meritse kulkeva reitti, ja 11 000 kilometriä on huomattavasti lyhyempi. Kiinasta reitti kulkee Kazakstanin, Venäjän, Valko-Venäjän ja Puolan kautta ennen Saksaa ja Alankomaita. Rautatien kaksinkertainen seuranta Lanzhoun keskustasta C.I.S. on nyt korostettu Kiinan kehitysprioriteettiluettelossa.

Restaurointi ja matkailu

Länsi-viime vuosisadan väliintulosta lähtien kiinnostus on kasvanut tällä antiikin kauppareitillä. Steinin, Hedinin ja muiden kirjoittamat kirjat ovat tuoneet reitin havaitun itämaisen mysteerin länsimaiseen yleiseen tietoon. Sellaisten romanttisten ihanteiden myötä, jotka seuraavat Marco Polon jalanjälkiä, nopeasti kasvava määrä ihmisiä on ollut kiinnostunut vierailemaan näissä autioissa paikoissa. Koska Kiina avasi ovensa ulkomaisille matkailijoille 1970-luvun lopulla, se on ymmärtänyt, kuinka paljon ulkomaan valuuttaa voidaan tuoda maahan turvautumalla näihin mahdollisuuksiin. Tämä on kannustanut viranomaisia ​​tekemään parhaansa jäljellä olevien alueiden suojelemiseksi; monien sivustojen palauttaminen on parhaillaan käynnissä. Mogao-luolat olivat luultavasti ensimmäinen paikka houkutella tätä huomiota; Dunhuangin tutkimuslaitos on tutkinut ja säilyttänyt luolien jäänteitä sekä kirjastosta jääneitä. Palauttaminen on parhaillaan käynnissä; luolien ulkopuolella oli erityinen betoni, joka estäisi syvennyksen, ja jotkut seinämaalaukset koskettavat erityisesti koulutettuja taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Kiinalaiset ovat aloittaneet arkeologiset kaivaukset, joissa ulkomaalaiset irtisanottiin; merkittäviä löytöjä on tuotettu sellaisilta alueilta kuin Astanan haudat, joissa Gaochangin kaupungin kuolleet haudattiin. Hauta-tavaroiden joukossa olevien murals- ja vaatetustuotteiden löydöt ovat lisänneet vanhaa Silk-tietä koskevan elämän tuntemusta; ilmaston kuivuus on auttanut säilyttämään kuolleiden ja heidän vaatteidensa ruumiit.

Taklamakanin ympärillä on vielä paljon nähtävää, lähinnä vahingoittuneiden luolien ja tuhoutuneiden kaupunkien muodossa. Vaikka jotkut ihmiset piirtävät arkeologian, muut vähemmistöryhmät houkuttelevat toisia; alueella on kolmeatoista erilaista rotua, lukuun ottamatta Han-kiinalaisia, itäisistä itäisistä tiibetiläisistä ja mongolilaisista, länteen Tadžikista, Kazakstanista ja Uzbekista. Toiset vievät salaperäisiin kaupunkeihin, kuten Kashgariin, jossa sunnuntai-markkinat pitävät paljon vanhaa Silk Road -henkeä, ja monien eri kansojen ihmiset myyvät kaikkea mausteesta ja villasta karja- ja hopeaveitsi. Monet nykyisistä matkustajista ovat japanilaisia, jotka vierailevat paikoissa, joissa heidän buddhalainen uskontonsa kulki matkalla Japaniin.

 Silk Road Picture 7

Auringonkerran markkinat ovat Aasian entisen risteyksen Kashgarissa, jossa Silk Roadin henki elää. Joka viikko Länsi-Kiinan eri kansoja yhdistyvät lukemattomat muut Pakistanista ja entisestä Neuvostoliiton tasavallasta yhdellä maailman vilkkaimmista ja vilkkaimmista ulkoilmamarkkinoista. Tässä hiljaisessa kulmassa Uygur-kauppias myy mausteita, joista monet ovat epäilemättä peräisin paljon kauempana.

Vaikka Xinjiang avautuu, se ei ole vielä helppo paikka matkustaa. Kovien ilmasto- ja maantieteellisten paikkojen lisäksi monet paikat eivät ole vielä täysin auki, ja ehkä ymmärrettävästi, viranomaiset eivät halua sallia ulkomaalaisia ​​vaeltamaan missä tahansa, kuten Hedin ja hänen seuraajansa olivat tehneet. Paikan autio tekee siitä ihanteellisen sellaisten modernin elämän näkökohtien kannalta, kuten rakettien laukaisu ja ydinpommitestaus. Monet sivustot voidaan kuitenkin saavuttaa ilman liikaa vaivaa, ja on vielä paljon nähtävää.

Johtopäätökset

Silkkitiellä on ollut ainutlaatuinen rooli ulkomaankaupassa ja poliittisissa suhteissa, kun se oli syntynyt Kristuksen syntymän jälkeen Tang-dynastian korkeudesta kuuden- seitsemänsataa vuotta sitten. Se on jättänyt jälkeensä sivilisaatioiden kehitykselle mantereen molemmin puolin. Reitti on kuitenkin vain jäänyt käyttämättä. sen tarina on kaukana. Uusimpien tapahtumien ja poliittisten ja taloudellisten järjestelmien muutosten vuoksi Taklamakanin reunat saattavat vielä nähdä kansainvälisen kaupan jälleen suuressa mittakaavassa kuin vanhat, rauta-hevonen, joka korvaa aikaisemmat kamelit ja hevoset.


KIRJAT

Peter Hopkirk, `Foreign Devils on the Silk Road’, Oxford U.P., 1980.

`China: A Guidebook to Xinjiang’, Xinjiang Educational Press, Urumqi 1988.

Marco Polo, `The Travels’, translated by R. Latham, Penguin, 1958.

Jin Bohong, `In the footsteps of Marco Polo’, New World Press, Beijing 1989.

Xinjiang Educational Press, `China: A Guidebook to Xinjiang’, Urumqi 1988.

Shaanxi Travel and Tourism Press, `The 40 Scenic Spots along the Silk Road’, Xian (1990****?)

Zhang Yehan (Ed.), `Si Lu You (Silk Road Tour)’, Xinjiang People’s Publishing House, Urumchi, Vol.1 (1988), Vol.2 (1990).

Brian Hook (Ed.) `The Cambridge Encyclopedia of China’, Cambridge U.P., (1991,2nd ed.)

Myös näyttely “Aasian risteys”, Fitzwilliam-museo (Cambridge), joulukuun puoliväliin 1992 saakka.