Kuinka lukea nopeammin ja säilyttää enemmän

 

David K. Jordan

pictureKun olin lukiossa, vietin melko vähän aikaa. (Olimme ainoa perhe, jonka tiesin ilman televisiota, ja me asuimme paikassa, jossa se lumeni paljon.) Tämä johti äitini olettamaan, että halusin lukea. Hän oli luultavasti oikeassa. Ja tämä johti hänen kertomaan ihmisille, että olin “erittäin hyvä” lukemassa. Se hyppäsi hieman, ja hän oli oikeastaan väärässä, mutta uskoin häneen. Hän oli äitini.

Kun pääsin kollegioon, huomasin, että keskimäärin vietti noin kaksi kertaa niin kauan kuin mitä tahansa opiskelija teki, mutta (melko outoa, ajattelin) vain noin neljäsosa säilytyksestä, kun keskustelimme lukemista luokassa seuraavana päivänä. (Kämppäkaverini voisi kiillottaa lukemisen noin kolmanneksen aikaa ja muistaa kaiken sen. Mutta sitten hän oli myös komea, puhui ranskaa ja pystyi muodostamaan fysiikan kaavoja ja saamaan heidät olemaan oikeassa. Olen kaipannut nähdä hänet meteoriittia vastaan.)

Minua kesti monta vuotta, paljon introspektiona ja nopeuslukukurssia ongelman selvittämiseksi: olin huono lukemisen aikana. Ja olin huono lukemisen vuoksi, koska luin liian hitaasti. Haluan kääntää ne muutamaan neuvon sanaan:

1. Jos lukemalla on johdanto (vain kiittää ihmisiä, jotka auttoivat), olipa se

Olin huono lukemisen vuoksi, koska luin liian hitaasti.

annettu tai ei, on luultavasti vielä tärkeämpää lukea johdanto kuin itse lukeminen. (Jos opettajasi on kirjoittanut esittelyn, on usein kyse on-line-lukemisista tai kurssien lukijoista – on todennäköistä, että esittely viittaa siihen, mitä lukukysymyksiä koskevat kysymykset todennäköisesti kysyvät.)

2. Kuluttaa enintään yhden minuutin katsellut kaikki sivut tehtävän ennen kuin olet lukenut sen. Jonka avulla voit nähdä, mitä se tulee olemaan noin. (Tämä kuulostaa tyhmä. Älä murehdi. Just do it. Se auttaa. Paljon.)

3. Kuluttaa enintään yhden minuutin katsellut kaikki sivut tehtävän juuri kun olet itse lukenut sen tarkistaa mistä oli kysymys. (Tämä myös kuulostaa tyhmä. Se myös auttaa. Vielä.)

4. Älä anna mielesi vaeltaa, kun luet. Pysyminen pohtimaan tekijän sanomien vaikutuksia on hyvä asia; viikonlopun suunnittelu, kun silmäsi jatkavat tekstin ylittämistä, ei ole.

5. Suorita sormi alas tekstisivulla, kun luet sitä. Tämä pitää sinut hereillä, mutta se myös pyrkii vauhdittamaan lukunopeutta ja estämään luonnollista taipumusta katsoa taaksepäin jo lukemiasi sanoja.

6. Ei ole täydellinen nopeus lukea. Jotkut materiaalit voidaan lukea paljon nopeammin kuin toiset – romaani ei ole tekninen oppikirja – ja useimmat materiaalit vaihtelevat jopa sivulta toiseen.

7. Vältä lukeminen meluisissa tai häiritsevää paikoissa (tai kämppiksesi huonoa musiikkia räjäyttämällä taustalla). Mitä enemmän keskittyä käsittelyssä, sitä nopeammin valmiiksi ja perusteellisemmin te sitä itseensä. On ihmisiä, jotka väittävät he voivat opiskella paremmin musiikin (tai ”musiikki”) soittoa, mutta en ole koskaan nähnyt mitään vakuuttavia todisteita, että tämä on todella niin mistään ihmisen, varsinkin jos ne kiinnitä huomiota äänen. (Se vaikuttaa myös heikosti loukkaavaa muusikko lukea kirjaa sijaan keskittyä musiikkiin. Beethoven sävelsi ja Pavarotti lauloi ravistella sielun ja mielialaa kohottava vaikutus, ei tarjota maailman hissimusiikki.) 

8. Kiinnitä huomiota rakenteen mitä luet. Useimmat kaunokirjallisuuden kirjoittajat osoitettu yliopistolla aiheuttaa ongelmia ja esittää argumentteja puolusti todisteita tai esimerkkien avulla; he pysähtyä kertoa, mitä ne hoidetaan tai tiivistää, mitä he ovat sanoneet; ne tarjoavat määritelmiä tai luonnehdintoja asioita, ideoita tai ilmiöitä. Huomaamatta minkä esimerkin ja mikä on periaate on joskus vaikeampaa kuin miltä se kuulostaa, mutta se tekee valtava ero näkemään mitä kirjoittaja on tulossa klo. (Katso essee merkintää kirjoja.)

9. Jos jokin tuntuu sekä tärkeältä että hämmentävältä, tee muistiinpano sen lisäämiseksi keskusteluosassa. (Tällaisia kohteita ei ole paljon. Tekijät ovat yleensä melko selkeitä asioista, joita he pitävät tärkeinä.)

10. Älä etsi sanakirjaa sanakirjasta, ellei se näytä olevan (A) viileä sana, jota haluat käyttää, tai (B) tärkeä sana, jota tarvitset. Etsin eniten uusia englanninkielisiä sanoja, koska mielestäni englannin kielen sanat ovat luonteeltaan ihania. (He maksavat minulle ajattelemaan sitä.) Kun luen muilla kielillä, etsin sanaa vain kolmannen kerran, kun se ilmestyy, ja sitten vain, jos se on erityisen ärsyttävää.

11. Yrittää järjestää aikataulusi niin, että lukeminen tulee aika, jolloin olet vähiten todennäköisesti väsynyt. Lukeminen kun olet unelias on täsmälleen vaikutus luulet se tekee.

12. Kun olet lopettanut lukemisen (ja olet viettänyt enintään minuutin sen taaksepäin), kokeile kämppäkaverillesi (tai seinälle), mitä se sanoi.

Eräät tuoreet tutkimukset osoittavat, että opiskelu aina samassa paikassa ei ole yhtä tehokas kuin opiskelu useammassa kuin yhdessä paikassa. Tämä viittaa siihen, että kaksi nopeaa lukemista kahdessa eri paikassa voi olla paljon parempi strategia monille materiaaleille kuin yksittäinen intensiivisempi osallistuminen yhteen paikkaan. Voisit antaa sen yrittää. Vaikka sijaintiliiketoiminta osoittautuu merkityksettömäksi, kahdesti on suurempi määrä kuin kerran, ja sen pitäisi olla hyvä.

Lopuksi, älä häpeä luopua. Ei ole mitään syytä, miksi lukemisen on

Se, mitä lasketaan, ei ole se, mitä välität silmäsi, vaan mitä ymmärrät ja muistat.

vaadittava tiettyä aikaa, eikä se, mitä lasketaan, ole se, mitä silmäsi ohitat, vaan mitä ymmärrät ja muistat. Sata vuotta sitten Britannian pääministeri Arthur Balfour meni niin pitkälle, että hän julisti: “Hän on vain puolet oppinut lukemisen taiteen, joka ei ole lisännyt sitä hienostuneemman ohituksen ja ohituksen taiteen.” Opi ohittamaan ja kurkistamaan, ja sinäkin voit olla Ison-Britannian pääministeri.