Ylikansoitus: Todellinen kriisi

Original page: http://www.zo.utexas.edu/courses/THOC/Overpopulation-RealCrisis.html

© Eric R. Pianka

Olemme tehneet todellisen sotku tämän planeetalle. Ihmiset vihdoivat heräämään eräisiin ylipopulaation monista seurauksista, kuten ilmaston lämpenemisestä ja huippuöljystä. Kaikki odottavat teknologian tulevan pelastuksemme, mutta tekniikka on saattanut meidät tähän epävarmaan asemaan ensinnäkin. Tekniikka vie meidät vain ohutjäälle. Ihmiset eivät ole luonteeltaan vapaita. Kaikki haluavat rajoittamattoman halvan puhtaan energian, mutta he eivät tunnista, että ilmaston lämpeneminen tapahtuu juuri siksi, että maa ei voi enää hälventää ylimääräistä hukkalämpöä. Lisää energiankulutus pahentaa ja nopeuttaa lämpenemistä, joka tuhoaa avaruusalustemme elämänhallintajärjestelmät. Kaikki ongelmamme johtuvat kolmesta syystä: taloudellisista järjestelmistä, jotka perustuvat ikuiseen kasvuun, ahneuteen ahneuteen ja – mikä tärkeintä – liikaa ihmisiä planeetallamme. Maa ei yksinkertaisesti voi tukea kaikkiaan 6,8+ miljardia euroa, ainakin ei amerikkalaisista elämäntavoista.

Missä teimme virheen? Vielä noin 10000 vuotta sitten, ihmiset elivät pois maasta sopusoinnussa luonnon. Maa voisi tukea paljon pienempi väestö metsästäjä-keräilijöitä, jotka korjataan luonnonvaroja ja eli tasapainossa muiden kasveja ja eläimiä. Kaikki tämä muuttui, kun teimme ensimmäisen suuren virheen ja keksi maataloudessa. Maatalous antoi meille mahdollisuuden tuottaa enemmän ruokaa, mikä puolestaan syntyy enemmän ihmisiä. Ihmiset muuttuivat paljon istumisemmiksi ja rakensivat kaupunkeja. Urbanitit menettivät kosketuksen luonnon kanssa. Aloitimme metsien hävittämisen tosissaan, puhdistamalla luontotyyppejä, jotta maataloutta voitaisiin lisätä. Keksiimme rahaa ja taloudellisia järjestelmiä, jotka perustuivat jatkuvaan kasvuun. Nämä puolestaan helpottivat ahneutta: varakkaat ihmiset voisivat nyt hallita vähemmän onnea. Kun rikas rikastui, tarvitaan poliittisia ja oikeudellisia järjestelmiä. Joka kerta, kun elintarvikkeet loppuivat, ihmiset laajenivat uuteen maahan. Sitten tuli teollinen vallankumous ja fossiilisten polttoaineiden polttaminen. Aloitimme korkeatasoisen maapallon valtavat resurssit, samalla kun laajennat väestöämme. Sanonta “Mene länteen, nuori mies, mene länteen!” työskennellyt kunnes lopulta länteen kohtasimme itään ja ympäröimme koko planeetta. Ajattelimme (ja jotkut vielä tekevät), että voimme jatkaa määräämättömän ajan. Mutta olemme lyöneet rajoja.

Nyt maaperä heikentää kymmenen satoja kertoja nopeammin kuin kehittyy, valtameret lämpenevät ja hapotetaan, koralliriutat kuolevat, biologinen monimuotoisuus implantoidaan, maakaasua ja öljyä tyhjennetään, ilmakehän hiilidioksiditasot ovat kolmanneksen korkeammat kuin ennenaikaiset hiilidioksidit, teolliset ajat ja ilmasto joutuvat kouristuksiin, kuten vihamieliset myrskyt osoittavat. Kaikki nämä ilmiöt ovat oireita, joilla on yksi perustavanlaatuinen syy: liian monet ihmiset. Jos jatkamme tämän pysyvän epäämisen tunnistamista rajojen äärellisessä maailmassa, se on meidän kumoaminen. Nykyiset globaalit talousjärjestelmät, jotka perustuvat jatkuvaan pääoman laajentamiseen, edellyttävät väestön kasvua markkinoiden ja halvan työvoiman lisäämiseksi. Tällaisten kasvua kauhistuneiden talousjärjestelmien kytkeminen ihmisen ahneuteen johtaa lopulta sivilisaation romahtamiseen.

Haluamme maailman terveydenhuollon, suojan, ruokaan ja veteen kaikille, mutta tällainen tasa-arvoinen maailma ei voi tukea yhtä monta ihmistä kuin tällä hetkellä on planeettamme. Ellei vähennä väestöämme, resurssien niukkuus vähentää ihmisten lukumäärää ja tuskallista niin, vitamiinien ja nälänhädän kautta.

Aivan kuten lääketeollisuus pyrkii synnyttämään oireita ihmisen aiheuttamista vaivoista sen sijaan, että käsiteltäisiin taustalla olevia perussyitä, laajamittainen huomio monet kasvumaailman ja ylipopulaation monista spin-off -toiminnoista siirtävät huomiota pois taustalla olevista syy-ongelmista. Katso ERP dominovaikutusten kahdessa osassa.

Ihmiskunta on tappava tauti – sen oireita ovat karanneet ahneutta, meidän hullu talousjärjestelmä, nälkään, öljyhuipun, ilmaston lämpeneminen, itsekäs yritykset ja tehoton hallituksen. Ihmiset ovat nopeasti tuhoavat ainoa avaruusalus on elämää ylläpitäviä järjestelmiä: Maan ilmakehän ja valtamerten, commons meidän kaikkien on jaettava, ovat uhattuina, kenties peruuttamattomasti. Usko tempauksesta ja/tai teknologia ei pelasta meitä ihmisluontoa. Jos ihmiset ovat hengissä, meidän on kohdattava todellisuus ja löytää keinoja hallita ihmisten vaistot, myös meidän ahneuden ja ihmisen perimmäisestä halu lisääntyä.

Opetan fuksi seminaarikurssi on liikakansoitus kriisi. Sillä minä kootaan Web-sivuston 
(http://www.zo.utexas.edu/courses/THOC/), monia linkkejä ja artikkeleita, kuten esseitä maatalouteenihmiskeskeisyysrahaenergiataloustiedeilmastonmuutosluonnon valintaihmisen vaistotkehitys piittaamaton humanoidit ja paljon muuta. Tutkimme väestökysymykset ja lukea kymmeniä kirjoituksia monenlaisia aiheita. Useimmat ihmiset ovat ihmiskeskeinen, tilassa kieltäminen noin liikakansoitus, halua tai voi kohdata todellisuus. On ikivanha kiinalainen kirous – ”Elä mielenkiintoisia aikoja.” Olemme lucked, sillä juuri nyt on epäilemättä yksi mielenkiintoisimmista kertaa koko ihmiskunnan historiassa.

Lataa PDF tämän esseen

Mennä  Pianka Lab kotisivu

Päivitetty viimeksi 6 elokuussa 2008 Eric R. Pianka