Ganesh

Original page: http://southasia.ucla.edu/religions/avatars-divinities/ganesh/

Vinay Lal

Ganesh, tunnetaan myös nimellä Ganapati, on välittömästi tunnistettavissa norsun päähän jumalaksi. Hän on viisauden ja oppimisen jumala, samoin kuin esteiden poisto ja siten suotuisa merkki. On tavallista aloittaa kulttuuritapahtumia esimerkiksi antamalla Ganeshia, ja vanhemmat sanskritin teokset kutsuivat hänen nimensä alussa. Ganeshin sanotaan kirjoittavan Mahabharatan Vyasan sanelusta. Hän on Ganasin herra (Isa) tai jumalattomien jumalien joukkoja, mutta tunnetuin Shivan ja Parvatin poika. Yleisimpiä Ganeshin esityksiä hän näyttää pot-bellied-kuvaksi, yleensä mutta ei aina keltaisena. Neljässä kädessään hänellä on kuori, discus, klubi ja vesililja; Hänen norsun päällä on vain yksi nuuska. Kuten useimmat muut intialaiset jumalat, hänellä on “ajoneuvo”, hänen tapauksessaan rotta: tämä rotta näytetään tavallisesti jumalan jalkoihin, mutta joskus Ganesh on astride rotilla.

On olemassa useita tarinoita siitä, miten Ganesh tuli hankkimaan norsun päätä. Ehkä suosituin näistä legendoista kertoo miten Parvati, kun hän kerran kylpeä, pyysi Ganeshia pysymään vartioimassa. Kun hänen miehensä Shiva halusi päästä vessaan [muissa muunnelmissa, se on makuuhuone], hänen poikansa vastusti häntä; raivoissansa Shiva katkaisi Ganeshin päätä. Aviomies herättävän käyttäytymisen vuoksi Parvati pyysi häntä korvaamaan päänsä; ja Shiva teki niin ensimmäisen elävän olennon päällä, jonka hän kohtasi, eli norsun. Toisen legenda-luvun mukaan Shiva tappoi Adityan, aurinko, mutta Vedic-salsa Kasyapa tuomitsi sen kadottamasta omaa poikaansa; ja kun hän korvasi pojan elämän, Shiva teki niin Indran norsun päätä. Vielä yksi tarina Ganeshin norsun pääosan alkulähteistä kertoo kuinka Parvati ihastui poikansa komeasta ulkonäöstä ja kysyi Saturnilta (Sani, josta on peräisin sanivar tai lauantai) katsomaan poikaansa. Mutta näin hän unohti, että Sanin silmäyksen vaikutus olisi polttaa esine, jota hän katsoi tuhkaan. Hänen hädässä Parvati meni Brahmaan, joka kertoi hänen korvaavan Ganeshin pään ensimmäisellä päällä, jonka hän löysi. Pyhä “Om” -merkki, johon Ganesh liittyy usein, viittaa vielä toiseen myytteeseen hänen syntymästään. Tämän myytin mukaan yksi päivä Parvati näki “Om” -merkin, ja hänen silmänsä muutti sen kahdeksi elefantiksi, joiden välityksestä syntyi Ganesh. Sitten ne jatkoivat “Om”-muodon, mutta siitä lähtien “Om” tunnettiin nimellä Ganeshin merkki.

Vaikka kaikkiin intialaisiin myytteihin liittyy mielenkiintoisia psykoanalyyttisiä tulkintoja, Ganeshin yhteydessä olevat myytit soveltuvat erityisesti ilmeisiin psykoanalyyttisiin lukemiin. Ganeshin nähdään kilpailevan isänsä kanssa äitinsä kanssa, ja Parvati on itsessään muutamissa myytteissä katsottuna kuin omaa poikaansa, joka on aivan liian ihailtavaa; Toisaalta Shivan voi kohtuudella katsoa olevansa vastakkainen hänen vaimonsa ja heidän poikansa ilmeisen epäinhimillisen suhteen kanssa. Shivan käyttäytyminen poikansa Ganeshin puolesta on hänen käyttäytymisensä, joka nähdään seksuaalisena kilpailijana hänen kanssaan, kun hän muistaa, että hän poltti Kamaa kolmannella silmällä ja päättänyt Brahman kättensä kosketuksella. Joissakin myytteissä Ganeshin leikkaus korvataan kastraation tekolla. Shivan väkivaltaisen käyttäytymisen juuret hänen omaan poikaansa saattavat olla hänen syvässä kaksivaihtelussaan, jota hän tuntee omaa jälkeläistään kohtaan. Toisaalta Shiva tarkoittaa hedelmällisyyttä, ja hän on kaikkialla liitetty lingamiin tai falloon; Toisaalta hän on myös ascetikaalien johtava jumala. Näin ollen Ganesh on tavallaan puhuttu hänen toivomasta jälkeläisestään.

Ganesh. Seriagraphie. 1992. 65 x 50 cm. Niki de Saint Phalle.

Ganesh pysyy monissa suhteissa Intian jumaluuksien mielenkiintoisimmista. Vaikka Krishnan kuvaan kiinnitetyt myytit ja legendat ovat mahdolli- sesti rikkaampia, mikään muu intialainen jumaluus ei ole yhtä taipuisa, joten se soveltuu luoville, huvittaviin, ironisiin, kubistisiin ja kolmiulotteisiin esityksiin, olivatpa ne maalauksessa, kirjallisuudessa tai veistoksessa. Ei ole keskikiviä, lasia, kangasta, paperia, bambua, puuta, pronssiä ja lukuisia muita – joissa taiteilijat ja käsityöläiset eivät ole tarjoneet Ganeshin esityksiä. Hän on epäilemättä rakkaudenhaltija ja hullu jumaluuksista, hänen isoisänsä läsnäolollaan, hänen kohoavalla vatsa ja silmänsä silmissä. Vaikka siellä on monia juhla-otteita, joissa Ganesh on kunnioitettu ja hänellä on läsnä monissa hindu-kotitalouksissa, hänen harrastajiaan kaikkialla Intiassa ja etenkin Maharashtran osavaltiossa juhlitaan Ganapati-festivaalia suurella fanfareella. Kuten tämä festivaali ehdottaa yksiselitteisesti, jopa Ganeshia on politisoitu, mutta harvoin on paljon viisautta, kun viisauden jumalaa käytetään ideologien avulla hirmutekoisten hindujen poliittisten esityslistojen eteenpäinviemiseksi.

LISÄKSET:

Ensisijainen Lähteet: myyttejä Ganesh löytyvät lukuisia puranas, kuten Agni, matsya, Padma, Skanda ja Vamana, mutta Brahmavaivarta Puranat tarjoaa rikkain tilejä.

Toissijainen Lähteet:

Coomaraswamy, Ananda. ”Ganesa.” Bulletin of Boston Museum of Fine Arts 28 (huhtikuu 1928).

O’Flaherty, Wendy Doniger. Asketismi ja Erotiikkaa mytologiassa Siva. Oxford: Oxford University Press, 1973.