Yleiskatsaus: Suhde Tuning ja Timbre

”On selvää sointiväriä väline vaikuttaa voimakkaasti mitä viritys ja skaalaa ääntä parhaiten että väline.” – W. Carlos

 

Useita vuosia sitten ostin musikaali syntetisaattori kiehtova ominaisuus – nuotin näppäimistön voitaisiin myöntää tahansa haluttu kulma. Tämä vapaus mielivaltaisesti määrittää viritys poistettu rajoite omasta musiikista, jota en ollut huomannut tai kyseenalaiseksi – pelaa kaksitoista sävy tasaviritys. (Tämä on tapa moderni pianos on viritetty. Seitsemän valkoinen avaimet muodostavat suurimman laajuuden ja viisi mustaa avaimet täytä puuttuvat ääniä siten, että havaitut vierekkäisten muistiinpanoja on (suunnilleen) yhtä.) Yhtäkkiä, uusi musiikki maailman avataan ja Olen innokkaasti tutkinut joitakin mahdollisuuksia: eriarvoinen jakolinjat oktaavin  n  yhtäläiset alueet, ja jopa jotkut viritykset eivät perustu oktaavin ollenkaan.

Mielenkiintoista, se oli paljon helpompi pelata joissakin viritykset kuin toisissa. Esimerkiksi 19-tone tasaviritys (19-tet), jossa on 19 yhtä osastojen oktaavin, on helppoa. 19-tet kitaraa Totuus bussissa voisi melkein luulla pala Ry Cooder. 17-tet on vaikeampaa, mutta silti täysin mahdollista. Jouduin koe satoja ääniä, mutta lopulta löytyi ihana ”kelttiläinen harppu” näyte, joka tarjoaa perusteella Seitsemäntoista Strings. 10-Tet, vaikka yksikään sävyjen syntetisaattorit tuntui aivan jatkuvaa kohtia. Oli vaikea löytää paria toteaa, että kuulosti kohtuullinen yhteen, ja kolmisointuja oli lähes mahdotonta. Kaikki ilmestyi hieman out-of-virittää, vaikka viritys oli täsmälleen kymmenen ääniä oktaavia kohden. Jotenkin sointi tai sävy laatu äänet näyttivät häiritä.

Mitä enemmän pelasin vaihtoehtoisilla viritykset, sitä enemmän siltä, ​​että tietynlaiset asteikkojen kuulostavat hyviltä joidenkin sointiväreillä eikä muiden kanssa. Tietynlaiset sointiväreistä kuulostavat hyviltä joillakin asteikot ja toisissa ei. Miksi tämä on? Mikä on suhde soinnin äänen ja välein, laajuuden tai viritys jossa ääni tulee ”vireessä”? Onko taustalla malli?

Xentonality ottelut virityksen sointi.

Kirjani Tuning Timbre Spectrum Scale, vastaa näihin kysymyksiin hyödyntämällä viimeaikaiset tulokset psykoakustiikassa jotka mahdollistavat suhde spektrin ja viritys on tutkittava selkeästi ja yksiselitteisesti. Ajattele vastauksista mallina musiikillisen käsitys, että tekee ennusteita siitä, mitä kuulet: minkälaisia sointiväreistä ovat tarkoituksenmukainen kyseisen musiikillisen yhteyden, ja millainen musiikillisen yhteyden sopii tietyn sointi.

Keskeinen ajatus on, että Yhdenmukaisuus ja dissonance eivät liity ominaisuuksia välein, mutta ovat riippuvaisia taajuuksien, sointi tai tonaalinen äänen laatuun. Erityisesti suunniteltu dissonanssin käyrät osoittavat, miten ennustaa kaikkein konsonantti väliajoin tietyn äänen, ja joukko eniten konsonantti välein määritellään asteikolla liittyy määritettyyn spektrin. Näiden avulla muusikot ja säveltäjät luomaan ääniä tarpeiden mukaan heidän musiikkinsa, eikä tarvitse säveltää noin ääniä muutamia yhteisiä välineitä. Esimerkiksi suunnittelemalla erityisiä sointiväreistä, se on nyt mahdollista pelata consonantly 10-Tet. Kuuntele ”kitara” in kymmenen sormea tai syntetisaattorin ääniä Circle of Thirds jotka näkyvät CD XENTONALITY. Kokonaisvaikutus on outoa, mystisiltä, ​​mutta se ei ole vihlova, dissonoivia tai meluisa. Spektri/asteikko suhde säädetään kartan tutkimiseen nonharmonic musiikillisen maailman.

Xentonality yhdistää spektri ja mittakaavassa.

Siinä määrin, että spektri/asteikko yhteys ominaisuuksien perusteella ihmisen kuulojärjestelmän, se on merkitystä muiden musiikkikulttuureihin. Kaksi tärkeää itsenäinen musikaaliperinnettä ovat gamelang kokonaisuuksista Indonesiassa (tunnetaan metallofoneilla ja epätavallinen viisi ja seitsemän huomautus mittakaavassa) ja lyömäsoittimet orkestereiden klassisen Thaimaan musiikin (tunnetaan ksylofoni kaltainen idiofoni ja seitsemän sävy yhtäläiset karkaistua asteikko). Samalla tavoin, että väline ääniä harmoninen ääneksiä (esimerkiksi niiden, jotka aiheutuvat värisevä jouset ja ilma pylväät) liittyvät läheisesti asteikot West, niin asteikot gamelans liittyvät taajuuksien, tai äänenlaatu, ja välineitä käytetään gamelan. Vastaavasti epätavallinen asteikot Thai klassisen musiikin liittyvät spektri ksylofoni kaltaisen Renat. Tiedot löytyvät Tuning Timbre Spectrum Scale.

Mutta siellä on enemmän. Kyky mitata aistien consonance luotettavasti ja kuulonmukainen asiaan tavalla johtaa uuteen menetelmään, joka voi säätää automaattisesti virityksen pala perustuu timbral luonnetta musiikin. Palaset Kolme korvat ja Saint Vitas tanssi hyödyntää tätä adaptiivista viritys. Tietysti voisi ovelasti pyrkivät maksimoimaan dissonance; kohta on, että säveltäjä tai esittäjä voi nyt suoraan conterol tämä havainnollisesti merkityksellinen parametri.

Max Mathews, yksi perustajista elektronisen musiikin, kertoo,

”On selvää, että inharmonic sointivärien ovat yksi rikkaimmista lähteistä uusia ääniä. Samalla ne ovat viidakko mahdollisuuksia niin että jotkut järjestys on tuotava esiin tämän rikkaan kaaoksen ennen kuin se on olla musiikillisesti hyötyä.”

Sukulaisuuden spektrejä ja vaaka antaa järjestää periaate, jonka avulla tilata tämän rikkaan kaaosta – antamalla säveltäjä valvoa määrä aistinvaraisen Yhdenmukaisuus tai dissonanssi käytävään. Pelaamalla ääniä niille kuuluviin asteikot on mahdollista toteuttaa koko alueen epätavallisista konsonansseja on hätkähdyttävä dissonansseja.

Lisätietoja, on johdantona ja koko taulukon sisällön ja Tuning Timbre Spectrum Scale, joka on hakemisto CD, ja koko teksti paperin liittyen viritys ja Timbre. Lataukset monien palaset edellä ovat saatavilla mp3-muodossa täältä. Yhteenveto MP3 CD mukana TTS: on täällä, ja kaikki MP3 tällä sivustolla on kuvattu täällä.