Kuun profiili

Original: http://nineplanets.org/luna.html

kiertoradalle: 384400 km päässä Maasta
halkaisija: 3476 km
massa: 7.35e22 kg

Kuun historia

Called Luna roomalaiset, Selene ja Artemis kreikkalaiset, ja monilla muilla nimillä muissa mytologiat.

Kuu tietenkin on tunnettu esihistoriallisista ajoista lähtien. Se on toiseksi kirkkain kohde taivaalla jälkeen Sun. Koska Kuu kiertää maapallon ympäri kerran kuukaudessa, välinen kulma Maa, Kuu ja Aurinko muuttuu; pidämme tätä sykli Kuun n vaiheita. Aika peräkkäisten uudenkuun on 29,5 päivää (709 tuntia), hieman erilainen kuin Kuun kiertoaika (mitataan tähdet), koska maapallo liikkuu huomattavan kauas radallaan Auringon ympäri tuolloin.

Koska sen koko ja kokoonpano, Kuu on joskus luokiteltu maanpäällisten ”planeetta” ja MerkuriusVenusMaan ja Marsin.

Kuu oli ensin käynyt Neuvostoliiton avaruusalus Luna 2 vuonna 1959. Se on ainoa ulkoavaruuden elin on käynyt ihmisten. Ensimmäinen lasku oli 20. heinäkuuta 1969 (muistatko, missä olit?); viimeinen oli joulukuussa 1972. Kuu on myös ainoa elin, josta näytteet on palasi Maahan. Kesällä 1994, kuu oli hyvin laajasti kartoitettu pikku avaruusaluksen Clementine ja uudelleen vuonna 1999 Lunar Prospector.

Gravitaatio voimat välillä Maan ja Kuun aiheuttaa joitakin mielenkiintoisia vaikutuksia. Ilmeisin on vuorovesi. Kuun vetovoima on vahvempi puolella maapalloa lähinnä Kuuhun ja heikompien vastakkaisella puolella. Koska maa, ja varsinkin valtamerten ei ole täysin jäykkä se ojennettuna pitkin linjaa kohti Moon. Meidän näkökulmastamme Maan pinnalla näemme kaksi pientä pullistumat, yksi suuntaan Kuun ja yksi vastapäätä. Vaikutus on paljon voimakkaampi merivesi kuin kiinteässä kuori niin vesi pullistumat ovat korkeammat. Ja koska maapallo pyörii paljon nopeammin kuin Kuu liikkuu radallaan, kohoumat liikkua maapallon noin kerran päivässä antamalla kaksi korkea vuorovesi päivässä. (Tämä on huomattavasti yksinkertaistettu malli, todellinen vuorovesi, erityisesti lähellä rannikkoa, ovat paljon monimutkaisempi.

Mutta maa ei ole täysin nestettä joko. Maapallon pyöriminen kuljettaa maapallon pullistumat hieman ennen pisteen suoraan alapuolella Moon. Tämä merkitsee sitä, että voima välillä Maan ja Kuun ei ole aivan pitkin linjaa välistä keskusten tuottamaan vääntömomentin Maan ja kiihtyvällä voimalla Kuussa. Tämä aiheuttaa nettosiirtoon rotaatio energiaa Kuuhun, hidastaa maapallon pyöriminen noin 1,5 millisekuntia/luvulla ja nostamalla Moon korkeampaan kiertoradalle noin 3,8 senttimetriä vuodessa. (Vastakkainen vaikutus tapahtuu satelliitteja epätavallinen radat, kuten Phobos ja Triton).

Epäsymmetrinen luonne painovoiman vuorovaikutus on myös vastuussa siitä, että Moon pyörii synkronisesti, toisin sanoen se on vaiheeltaan lukittu sen kiertorata, niin että samalla puolella on aina päin maan. Aivan kuten maapallon pyöriminen on nyt hidastaa kuun vaikutus niin kaukaisessa menneisyydessä Kuun kierto hidasti toiminnan maapallon, mutta siinä tapauksessa vaikutus oli paljon voimakkaampi. Kun kuun kierto oli hidastui vastaamaan sen kiertoaika (siten, että pullistuma aina edessä maata kohti) ei ollut enää off-keskus vääntömomentti Kuussa ja vakaa tilanne saavutettiin. Sama on tapahtunut useimpien muiden satelliittien aurinkokunnassa. Lopulta maapallon pyöriminen hidastuu vastaamaan Kuun kauden, niinkuin on laita Pluto ja Charon.

Itse asiassa, Moon näyttää huojua hieman (johtuen sen hieman ei-pyöreä rata) siten, että muutaman asteen toisella puolella voidaan nähdä aika ajoin, mutta suurin osa toisella puolella (vasemmalla) oli täysin tuntematon, kunnes Neuvostoliiton avaruusalus Luna 3 kuvannut sitä vuonna 1959. (Huom: ei ole ”pimeä puoli” Moon, kaikki osat Kuu saa auringonvaloa puolet ajasta (lukuun ottamatta muutamia syvän kraattereita lähellä napoja). Jotkut käytöt termi ”pimeää puolta” menneisyydessä on saattanut tarkoitetun toisella puolella kuin ”pimeä” siinä mielessä, että ”tuntematon” (esimerkiksi ”tummin Afrikka”), mutta sekään merkitys ei ole enää voimassa tänään!)

Kuu ei ole ilmakehää. Mutta todisteita Clementine ehdotti, että voi olla vettä jään syvään kraatterit lähellä Kuun etelänavan kuuluu pysyvästi tummennetut. Tämä on nyt vahvistettu saatujen tietojen Lunar Prospector. On ilmeisesti jää pohjoisnavalla samoin.

Kuun kamaran keskiarvot 68 km paksu ja vaihtelee oleellisesti 0 alle Mare Crisium 107 km pohjoiseen kraatterin Korolev kuun toisella puolella. Alla kuori on vaipan ja todennäköisesti pieni ydin (noin 340 km säteellä ja 2% of the Moon massa). Toisin kuin Maan kuitenkin Kuun sisustus ei ole enää aktiivinen. Kummallista, kuun Massakeskipistettä sivussa sen geometriseen keskustaan ​​noin 2 km suuntaan kohti maapallon. Myös, kuori on ohuempi lähellä olevalla puolella.

On olemassa kaksi ensisijaista tyyppisiä maastossa Kuussa: Runsaasti kraateroituneen ja hyvin vanhoja ylängöillä ja suhteellisen tasainen ja nuoremmat Maria. Maria (jotka käsittävät noin 16% of the Moon pinnasta) ovat valtava törmäyskraateria että myöhemmin tulvii sulan lava. Suurin osa pinnasta on peitetty regolith, seos hienon pölyn ja kivistä tuotetut jätteet meteori vaikutuksia. Jostain tuntemattomasta syystä, Maria keskittyvät lähelle puolella.

Useimmat kraatterit lähellä puolella on nimetty kuuluisan luvut tieteen historiassa, kuten TykoKopernikus, ja Ptolemaeuksen. Ominaisuudet toisella puolella on enemmän modernia viitteisiin, kuten Apollo, Gagarin ja Korolev (jossa on selvästi Venäjän bias koska ensimmäinen kuvat saatiin Luna 3). Lisäksi tutut ominaisuudet läheisellä sivulla, Kuu on myös valtava kraattereita etelänavalle-Aitken toisella puolella, joka on 2250 km halkaisijaltaan ja 12 km syvä joten se suurin vaikutus altaan aurinkokunnan ja Orientale päälle Länsi-osa (kuten näkyy maasta, keskellä kuvaa vasemmalla), joka on loistava esimerkki usean renkaan kraatterin.

Kaikkiaan 382 kg kivinäytteiden palautettiin maan päälle Apollo ja Luna -ohjelmia. Nämä antavat eniten meidän yksityiskohtaisen tiedon Moon. Ne ovat erityisen arvokkaita, sillä ne voidaan ajoittaa. Vielä nykyäänkin, yli 30 vuotta viimeisen kuun lasku, mutta tutkijat ovat edelleen tutkia näitä arvokkaita näytteitä.

Useimmat kiviä Kuun pinnalle näyttävät olevan välillä 4,6 ja 3 miljardia vuotta vanha. Tämä on sattumanvarainen ottelun vanhimmasta maanpäällisen kivet, jotka ovat harvoin yli 3 miljardia vuotta vanha. Siten Moon tarjoaa todisteita varhaisesta historiasta aurinkokunnan ole saatavilla maapallolla.

Ennen tutkimuksen Apollo näytteistä, ei päästy yksimielisyyteen alkuperästä Moon. Oli kolme pääasiallista teorioita: co-lisä, joka väitti, että Kuun ja Maan muodostunut samalla pois Solar Nebula; fissio joka väitti, että Kuu lohkaista maapallon; ja kaapata joka katsoi, että Kuu muodostunut muualla ja myöhemmin vangiksi Maan. Mikään näistä toimivat erittäin hyvin. Mutta uusi ja yksityiskohtaisia tietoja Moon kiviä johti vaikutuksen teoria: että maapallo törmäsi erittäin suuri esine (yhtä suuri kuin Mars tai enemmän), ja että Kuu muodostettu ulos materiaalista. On vielä yksityiskohtaisesti selvitettävä, mutta vaikutus teoria on nyt laajalti hyväksytty.

Kuu ei ole globaalia magneettikenttää. Mutta osa sen pinnan kiviä näytteille remanentilla magnetismi osoittaa, että on saattanut olla globaali magneettikenttä varhain Kuun historiassa.

Kanssa ole ilmakehää eikä magneettikenttää, Kuun pinnalla altistuu suoraan aurinkotuulen. Yli sen 4000000000 vuosi elinaikanaan monia ioneja aurinkotuulen on vakiinnutettu Kuun regolith. Näin ollen näytteet regolith palauttaman Apollo osoittautunut arvokkaaksi tutkimuksissa aurinkotuulen.