Rakenne kiinalaisen kalenterin

Original: https://hermetic.ch/cal_stud/chinese_cal.htm

Peter Meyer

1. Esittely

On kaksi kiinalainen kalenteri, aurinko kalenteri ja kuukalenterin (jälkimmäinen on myös ‘lunisolar’ kalenteri, koska se enemmän tai vähemmän pysyy synkronoituna aurinkovuoden). Molemmat kalenterit riippuvat ajat tiettyjen tähtitieteellisiä tapahtumia, kuten tumma kuut ja talven tasaukset. Ainakin useita vuosisatoja (mukaan jotkut tutkijat, sillä 5. C. eaa) ajat näistä tapahtumista on todettu ole havainnoimalla vaan laskennallisesti, jotta nämä kalenterit voidaan luokitella sääntöihin perustuva.

Kiinan Auringon kalenteri koostuu sarjasta aurinkovuotta joita ei jaettu kuukautta vaan osaksi 24 kaudet, jotka alkavat ”aurinko termejä” (katso alla). Kiinalaisen kalenteri koostuu sekvenssin kuun vuotta, jotka on jaettu 12 tai 13 kuun kuukautta. Aurinko vuosi alkaa (pohjoinen) talvipäivän seisaus, joka on tai joulukuuhun 22 ajanlaskumme kalenterin. Kuunkierto alkaa päivänä tumma kuun. Alussa kuun vuodessa (eli kuun uudenvuodenpäivänä) on vaikeampi määrittää (mutta katso jäljempänä); se alkaa aina noin tammikuusta 20.-noin 20. helmikuuta eli noin kuukauden tai niin alkamisen jälkeen Kiinan aurinkovuoteen.

Kiinalaisen kalenterin olettaa nollameridiaani 120 astetta itään (120 ° E). Tämä tarkoittaa sitä, että päivä (tai pikemminkin nychthemeron, päivä ja yö) on toteutettu alkaa keskiyöllä Pekingin talviajan (BST = CCT = GMT + 8) seuraavaan keskiyöhön BST. Tämä on päinvastoin kuin ajanlaskumme kalenterin, jossa nychthemeron kulkee keskiyöstä Greenwichin aikaan (GMT) seuraavaan keskiyöhön GMT. Aikaero Pekingin ja Lontoon on kahdeksan tuntia, joten nychthemerons (tai nychthemera) on kiinalaisen kalenterin alkaa kahdeksan tuntia aikaisemmin kuin nychthemerons yhteisessä Era kalenterin.

Ennen jatkamista määritellään joitakin termejä:

Dark Moon tapahtuu, kun Aurinko ja Kuu ovat tähtitieteellinen yhtymä (tai tarkemmin sanottuna, kun joko Kuun keskustan sijaitsee linjan keskukset Maan ja Auringon tai määrittelemän tason Aurinko, Maa ja Kuu on kohtisuorassa Maan kiertoradan taso).

Termi ”uusikuu” ei käytetä tässä, koska se on epäselvä. Se voi tarkoittaa joko tumma kuun tai kuun vaihe kun Crescent on ensimmäinen näkyvä (jossa aistivat kuukaudessa muslimien kalenteri alkaa uuden kuun).

Lunation on kulkua Kuun yhdestä Dark Moon seuraavaan. Lunation alkaa Dark Moon (tähtitieteellinen konjunktio Aurinko ja Kuu), ja seuraava tumma kuun alku seuraavan lunation.

Tasauksen tapahtuu, kun kulma on muodostettu maan väliin keskelle sen pyörimisakselin ja linjan maapallon Aurinko on oikeassa kulmassa. Sellaisina pisteessä Maan kiertoradalla pituus päivällä ja yöllä on lähes yhtä suuri (mutta ei aivan yhtä suuri, koska ilmakehän taittuminen auringon säteitä lähellä horisonttia ja käytäntö mittaamalla alku ja loppu päivän ensimmäisestä tai viimeinen ulkonäkö su). Pohjoisella kevätpäiväntasaus esiintyy maalis 20. vuosittain ja pohjoisen Syyspäiväntasaus tapahtuu syyskuun tietämillä 21st.

Seisauksen tapahtuu, kun tämä kulma saavuttaa maksimi-tai minimi. Sellaisina pisteen keston päivän ja yön on joko pisin tai lyhin. Pohjoisen Talvipäivänseisaus tapahtuu joulukuuhun 21. päivänä joka vuosi, ja pohjoisen kesäpäivän seisaus tapahtuu noin 21 kesäkuu.

2. Kiinan ja Länsi vuotta

Kiinalaisen kalenterin käyttää sykliä kuusikymmentä vuotta. Vuosi syklin sisällä on nimetty yhdistelmä elementin nimen (esim, ”Vesi”) ja eläimen nimi (esimerkiksi ”Rabbit”):

Puu Antaa potkut Maa Metalli Vesi
Rotta Härkä Tiikeri Kani Lohikäärme Käärme Hevonen lammas Apina Kana Koira Sika

Sillä, missä järjestyksessä eri elementti-eläin-nimetty vuoden tapahtuvat sykli kuusikymmentä vuotta (Puu-rotta, Puu-Ox, Palo-Tiger, …) katso  keskenään konvertoituvia kiinalaisen ja länsimaisen vuotta.

Kiinalainen vuosi on määritelty yksilöllisesti elementin nimen, eläin nimi ja syklinumero, esimerkiksi Water-Dragon vuonna 21. syklissä.

Koska vuotta kiinalaisen kalenterin suoritetaan samanaikaisesti vuoden ajanlaskumme kalenterin (vaikka ne eivät ole päällekkäisiä tarkalleen) vuosittain tietyn aseman tietyn syklin kiinalaisen kalenterin voidaan liittyy yksilöllisesti vuodessa ajanlaskumme kalenteri edellyttäen, että yksi tällainen korrelaatio on tunnettua. Itse asiassa kaksi tällaista korrelointia käytetään eri tutkijat: Ensimmäisen vuoden ensimmäisessä jaksossa korreloi joko -2696 CE (eli 2697 BC) tai-2636 CE (eli 2637 BC). 2004 on Puu-apina vuoden Cycle 79 (mukaan ensimmäinen korrelaatio) tai Cycle 78 (mukaan toinen).

3. Kiinan Solar kalenteri

Kuten edellä mainittiin, kiinalainen aurinkovuoteen alkaa aina talvipäivänseisauksen. Sitä voidaan ajatella joko (i) siitä alkaen, kun tarkka ajankohta on talvipäivänseisaus ja tarkka ajankohta seuraavan talvipäivänseisauksen tai (ii) alkaa keskiyöllä (Pekingin aikaa) alussa päivää, jonka aikana talvella seisaus tapahtuu keskiyön (Pekingin aikaa) alkamisesta päivää, jonka aikana seuraavan talvipäivänseisaus tapahtuu. Voisimme kutsua näitä ”tähtitieteellisiä” ja ”calendrical” aurinko vuotta.

Tähtitieteelliset Auringon vuosi on jaettu 24 aikoja. Ajat alun ja lopun näitä kutsutaan ”aurinko termejä”. Nämä on merkitty symboleilla J1, Z1, J2, Z2, …, J12, Z12. Kaksi (pohjoinen) tasaukset ja kaksi tasauksia samaan aikaan neljä näistä aurinko termejä, seuraavasti:

kevätpäiväntasaus (VE) Z2The Z's and J's

kesäpäivänseisaus (SS) Z5

syyspäiväntasaus (AE) Z8

talvipäivänseisaus (WS) Z11

Muut kahdeksan Zn (jäljempänä ”merkittävä aurinko termejä”, joka tunnetaan myös nimellä ”zhong qi”)) esiintyy yhtä suuri (tai lähes yhtä suuri) välit näiden neljän Zn. Suuret aurinko ehdot ovat siten kuin tunti numerot kellotaulussa, jossa kevätpäiväntasaus klo 2, jne. (Ja pieni aurinko ehdot, Jn, merkintä puoli tuntia).

On olemassa kaksi muunnelmia Kiinan aurinko kalenteri. Sitä käytetään määriteltävä, jotta kaudella jokaisen aurinko termi seuraavaan oli tasan 1/24. tähtitieteellinen aurinkovuoden eli noin 15,22 päivää. Tätä kutsutaan ”Tarkoittaa Aurinko” vaihtelua.

17-luvulla Kiinan calendricists hyväksyi laskelmat perustuvat todellista liikkeet Maan ja Auringon, ja tässä vaihtelu aurinko kalenteri kunkin aurinko aikavälillä koostuu tarvittava aika maapallon liikkua tarkalleen viiteentoista (=360/24) astetta sen kiertorata (lähtien seisauksen tai tasauksen). Tätä kutsutaan ”Todellinen Aurinko” vaihtelua. Koska maapallo liikkuu hieman eri nopeuksilla eri paikoissa radallaan (se liikkuu hieman nopeammin, kun se on lähempänä Aurinkoa) tämä merkitsee sitä, että todellisessa Aurinko vaihtelun aikana, joka alkaa aurinko termi seuraavaan ei ole aina sama.

Tarkkaan ottaen, aurinko ehdot ovat ajankohtina, eli ajat, jolloin Aurinko (katsottuna maapallon matkustaa pitkin ekliptikan) saavuttaa 0°, 15°, 45°, …, mitattuna seisauksen tai tasauksen. Auringon Termi voi myös ymmärrettävä ajan, nimittäin ajan kahden tällaisen aurinko ehdot. Voimme siis sanoa, että (tässä mielessä) aurinkovuoden on jaettu 24 aurinko ehdot.

Vaikka on olemassa 12 paria viereisen aurinko ehdot, pari aurinko termejä ei voida pitää ‘kuukausi’. Aurinkovuoden on jaettavissa aurinko ehdot, mutta ei kuukausiksi. Yritetään tehdä niin (kuten tehdään Wikipedia) kompuroi on tähtitieteellisten olevat tosiseikat miksi Kuun vuoden joskus on 12 kuukautta, ja joskus on 13 kuukautta.

Aivan kuten ”aurinko vuosi” on kaksi merkitystä, tähtitieteellinen ja calendrical, joten ”aurinko termi” voidaan ajatella joko (i) siitä alkaen, kun tarkka ajankohta aurinko termi kuten edellä on määritelty tarkka ajankohta seuraavan aurinko termi (an ”tähtitieteellinen aurinko termi”) tai (ii) alkaa keskiyöllä (Pekingin aikaa) alussa päivää, jonka aikana auringon aikavälillä (ensimmäisellä mielessä käy) keskiyön (Pekingin aikaa) alkamisen päivän aikana, jolloin seuraava aurinko termi esiintyy (a ”calendrical aurinko termi”).

Päivä, jona calendrical aurinko termi alkaa Kiinan aurinko kalenteri on se päivä, jona tähtitieteelliset aurinko termi esiintyy. Esim jos talvipäivänseisauksen tapahtuu 23:03 sitten calendrical aurinko termi Z2 alkaa keskiyöllä (Pekingin aikaa) alkaessa joka päivä.

24 calendrical aurinko ehdot on calendrical aurinkovuoden on numeroitu 1-24 (1 = Z11, 2 = J12, 3 = Z12, 4 = J1, 5 = Z1, ja niin edelleen). Sisällä calendrical aurinko termi päivät on numeroitu 1, 2, … Näin päivämäärä aurinko kalenteri voidaan esittää nelinkertainen muotoa syklin asemassa-solarterm päivän, jossa cpsd tarkoittaa päivä d (1-16) aurinko- termi s (1-24) vuoden asemassa p (1-60) syklissä c. Täten jono päivämäärien Kiinan aurinko kalenteri näyttää tältä:

1-59-24-14, 1-59-24-15, 1-60-01-01, …, 1-60-24-16, 2-01-01-01, …
Kuten edellisessä osassa jokaisen aseman-in-jakso on liitetty yksilöllinen elementti-eläin yhdistelmä, niin, esimerkiksi, ”1-59-24-14” voidaan ilmaista myös ”14. päivänä viimeisen aurinko termi Vesi-koira vuonna 1. jakso”.

Päivämääriä Kiinan aurinko kalenteri voidaan merkitä CHS, kuten ”2-01-01-01 CHS”.

4. Kiinan Kuukalenteri

Määritelmä kuukalenterin riippuu määritelmästä aurinko kalenteri, mutta ei päinvastoin.

Ensimmäinen päivä kuunkierto alkaa keskiyöllä (Pekingin aikaa) lähtien, jossa Dark Moon tapahtuu. Siten kuunkierto kulkee aina päivästä pimeän kuun asti mutta ei päivä seuraavan Dark Moon. On siis tautologiseksi (ja siten tosi) sanoa, että tummat kuu aina tapahtuu ensimmäisenä päivänä kuunkierto.

Tämä sarja kuun kuukautta on jaettu kuun vuotta, jotka koostuvat joko kaksitoista tai kolmetoista kuun kuukautta. Kuukautta leimataan numerolla ”1” läpi ”12” tai (kun vuosi sisältää kolmannentoista kuukauden), jossa on viitenumerolla-plus-tähdellä, esimerkiksi, ”9*”.

Tapa sarja kuun kuukauden jaetaan kuun vuotta on seuraava:

Nian on aika kokonaisina kuun kuukaudesta, jotka muodostivat kuun vuosi alkaen kuukausi ”1”. Nian koostuu 12 tai 13 kuukausi. Tähän liittyvä käsite on sui, joka on aika kokonaisina Kuun kuukautta siten, että ensimmäisen kuukauden ajanjakson sisällä talvipäivänseisaus. Sui myös koostuu joko 12 tai 13 kuun kuukautta. Sui pitkälti päällekkäinen aurinkovuoden, mutta voi alkaa jopa lähes kuukausi ennen aurinkovuoteen alkaa (kun Talvipäivänseisaus tapahtuu lähellä loppua ensimmäisen kuukauden sui).

Harkitse sarjan kuun kuukautta jaettu suis. Harkitse tietty sui. Jos se on kaksitoista kuukautta sitten kuukauden ajalta numeroitu ”11”, ”12”, ”1”, ”2”, …, ”10”. Kolmas kuukausi on siten ensimmäisen kuukauden Nian, jotka suurelta osin päällekkäinen tämä sui.

Oletetaan, toisaalta, että on kolmetoista kuukautta sui. Sui voi sisältää vain kaksitoista suurta aurinko ehdot (Z: n, tai zhong qi: n, kuvattu edellä), niin ainakin yksi kuukauden ei sisällä merkittäviä aurinko aikavälillä. Ensimmäinen kuukausi, joka ei sisällä suurta aurinko termi erottuu kuin ”hyppy” kuukausi (alias ”intercalary” kuukausi). Ensimmäinen kuukausi sui ei voi olla harppaus kuukaudessa, koska se sisältää aurinko termi Z11. Kahdentoista ei-hyppy kuukautta on numeroitu ”11”, ”12”, ”1”, …, ”10”. Harppaus kuukausi on sama numero kuin sen edellisen kuukauden. Hyppy kuukautta on ominaista tähdellä tai plus-merkki, niin että, esimerkiksi, kuukausi ”4” jälkeen voidaan hyppy kuukausi ”4*” (tai ”+4” tai ”4+”), jota seuraa kuukausi ”5”.

Päivämäärä kiinalaisen kuukalenterin voi edustaa nelinkertainen muotoa syklin asemassa kuukauden [*] – päivä, jossa cpm [*] – dilmaisee päivän d (1-30) kuukauden s (1-12) – harppaus kuukaudessa, jos tämä on s* – vuoden asemassa p (1-60) syklissä C. Täten jono päivämääriä kiinalaisen kuukalenterin näyttää tältä:

1-59-11-29, 1-59-11-30, 1-59-11 * -01, …, 1-59-11 * -29, 1-59-12-01, …, 1-59- 12-30, 1-60-01-01, …
Kuten aurinko päivämäärät asema-in-syklin voidaan korvata osa-eläimen yhdistelmä.

Päivämääriä Kiinan kuukalenterin voidaan merkitä CHL, kuten ”1-60-01-01 CHL”.

Ulkomailla asuvien kiinalaisten määrä vuotta peräkkäin, kuten gregoriaanisen kalenterin mukaan Kiinan vuodesta 4709 vastaava gregoriaaninen vuosi 2011. Näin Overseas päivämäärä ”4709-07-13 CHL” tarkoittaa samana päivänä kuin kierto-asemassa date ”79-28- 07-13 CHL”.

5. Vertailu gregoriaanisen kalenterin

Uudenvuodenpäivänä Kiinan kuukalenterin voi esiintyä jonakin muuna gregoriaanisen kalenterin välillä 21.01.-21.02. (joskaan eivät kaikki päivämäärät ovat yhtä todennäköisiä).

Uudenvuodenpäivänä gregoriaanisen kalenterin aina tapahtuu noin viikon kuluttua pohjoisen talvipäivän seisauksen, kun taas keskimäärin uudenvuodenpäivänä Kiinan kalenterin tapahtuu suunnilleen puolivälissä että seisaus ja pohjoisen kevätpäiväntasaus.

Vuosi gregoriaanisen kalenterin aina 12 kuukautta, kun se vuotta Kiinan Kalenteri on yleensä 12, mutta noin vuoden kolmesta sillä on 13 kuukautta.

Kuukausi gregoriaanisen kalenterin voi olla mikä tahansa määrä päivää 28 kautta 31. kuukauden kiinalaisen kalenterin aina joko 29 tai 30 päivää.

Kuukausi on kiinalaisen kalenterin alkaa aina tumma kuun ja täysikuu tapahtuu aina kuukauden puolivälissä. Gregoriaanisen kalenterin tumma kuu ja täysikuu voi tapahtua milloin tahansa kuukauden aikana.

Perinteisesti liittynyt (vaikka ei muodollisesti kuulu) gregoriaanisen kalenterin on sykli 7 päivää (”viikko”). Ei ole sellaista syklin kiinalaisen kalenterin; Sen sijaan on olemassa sykliä 60 päivän 60 kuukautta ja 60 vuotta.

Joka päivä, kuukausi ja vuosi kiinalaisen kalenterin on perinteisesti liittynyt yksi kahdestatoista eläimiä ja yksi viisi elementtiä. Ei ole tällaista yhdistys gregoriaanisen kalenterin, vaikka kuukautta löyhästi kytketty astrologisia horoskooppimerkit (jonka aikoja sivussa kuukauden noin yhdeksän päivää).

Gregoriaanisen kalenterin on sääntöihin perustuva (vaikka vain pieni osa ihmisistä voi todeta sen karkausvuosi sääntö oikein), kun taas kiinalaisen kalenterin riippuu tarkka laskelma aikoina tumma kuut ja aurinko ehdot (jotka on tehtävä calendrical asiantuntijoiden avulla tähtitieteelliset menetelmät ja data).

Luotettava muuntaminen välillä päivämäärien gregoriaanisen kalenterin ja päivämääriä Kiinan Kuukalenteri on siis mahdollista vain avulla laskelmassa, joka suoritetaan tietokoneohjelmiston kuten Kiinan Calendrics.