Hahmopsykologia

Dr. C. George Boeree

Hahmopsykologia perustama Max Wertheimer, oli jossain määrin kapinaan molecularism Wundt n ohjelman psykologian, sympatiaa monet muut tuolloin, kuten William James. Itse sana Gestalt tarkoittaa yhtenäistä tai mielekäs kokonaisuus, joka oli tarkoitus keskittyä psykologinen sijaan.

Se oli juurensa muutamia vanhempia filosofit ja psykologit:

Ernst Mach (1838-1916) esitteli käsitteet avaruuden muodot ja ajan muotoja. Näemme neliön neliön, onko se suuri vai pieni, punainen tai sininen, pääpiirteittäin tai Technicolor… Tämä on tilaa lomake. Samoin me kuulemme melodian kuin tunnistettavissa, vaikka muuta avain siten, että mikään muistiinpanot ovat samat.

Christian von Ehrenfels (1859-1932), joka opiskeli Brentano Wienissä, on todellinen alullepanija termin Gestalt kuin Gestalt psykologit käyttäisi sitä. Vuonna 1890, itse asiassa, hän kirjoitti kirjan nimeltä On Gestalt Lisätiedot. Yksi hänen opiskelijoiden ollut kukaan muu kuin Max Wertheimer.

Oswald Külpe (1862-1915) oli opiskelija GE Müller Göttingen ja sai tohtorin Leipzigissä. Hän opiskeli yhtä hyvin Wundt, ja toimi Wundt avustaja jo vuosia. Hän teki suurimman osan työstä kun taas Würzburgin yliopiston, välillä 1894 ja 1909.

Hänet tunnetaan parhaiten ajatusta imageless ajatuksia. Vastoin Wundtians, hän osoitti, että jotkut henkistä toimintaa, kuten tuomiot ja epäilyksiä, voi tapahtua ilman kuvia. ”Osat” psyyken että Wundt oletettujen – tuntemuksia, kuvia, ja tunteet – eivät ilmeisesti olleet tarpeeksi selittämään kaikki mikä meni.

Hän valvoi väitöskirja yhden Max Wertheimer.

Max Wertheimer

Kuka oli tämä Max Wertheimer? Hän syntyi Prahassa 15. huhtikuuta 1880. Hänen isänsä oli opettaja ja johtaja kaupallisen koulussa. Max opiskeli lakia yli kaksi vuotta, mutta päätti hän mieluummin filosofiaa. Hän jätti opiskella Berliinissä, jossa hän otti luokkaa Stumpf, sitten sai tohtorin tutkinto (summa cum laude) peräisin Külpe ja Würzburgin yliopiston vuonna 1904.

Vuonna 1910 hän meni yliopiston Frankfurtin Psykologinen Instituutti. Kun lomalla samana vuonna, hän kiinnostui käsityksiä hän koki junassa. Pysäytettynä asemalla, hän osti lelu stroboskooppi – kehruurumpuun rakoja käydä läpi ja kuvia sisäpuolella, eräänlainen primitiivinen elokuvan kone tai monimutkainen Kurkistuskirjaa.

Frankfurt, hänen entinen opettaja Friedrich Schumann, nyt myös siellä, antoi hänelle käyttö tachistoscope vaikutuksen tutkimiseen. Hänen ensimmäinen henkilö oli kaksi nuorempaa avustajia, Wolfgang Köhler ja Kurt Koffka. Ne tulee hänen elinikäinen kumppaneita.

Hän julkaisi hänen uraauurtava paperi vuonna 1912: ”kokeellisissa tutkimuksissa käsitys liikkeen”. Samana vuonna hänelle tarjottiin lectureship yliopistossa Frankfurt. Vuonna 1916 hän muutti Berliiniin, ja vuonna 1922 tehtiin apulaisprofessori siellä. Vuonna 1925 hän palasi Frankfurt, tällä kertaa professori.

Vuonna 1933 hän muutti Yhdysvaltoihin paeta ongelmia Saksassa. Seuraavana vuonna hän alkoi opettaa New School for Social Research New Yorkissa. Siellä hän kirjoitti tunnetuin kirja, Tuottava ajatteluun, joka julkaistiin postuumisti hänen poikansa Michael Wertheimerin, onnistunut psykologi omassa oikeassa. Hän kuoli 12 lokakuu 1943 sepelvaltimon Veritulppa kotonaan New Yorkissa.

Wolfgang Köhler

Wolfgang Köhler syntyi 21 tammikuu 1887, Reval, Virossa. Hän sai tohtorin vuonna 1908 yliopistosta Berliinissä. Sitten hän tuli assistenttina Psychological instituutissa Frankfurtissa, missä hän tapasi ja työskennellyt Max Wertheimer.

Vuonna 1913 hän käytti toimeksiannon opiskelemaan anthropoid Station Teneriffalla Kanariansaarilla, ja pysyi siellä kunnes 1920. Vuonna 1917 hän kirjoitti hänen tunnetuin kirja, mentaliteetti Apes.

Vuonna 1922 hänestä tuli puheenjohtaja ja johtaja psykologian lab yliopistossa Berliinissä, jossa hän asui vuoteen 1935. Tuona aikana, vuonna 1929, hän kirjoitti hahmopsykologia. Vuonna 1935 hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän opetti Swarthmore kunnes hän siirtyi eläkkeelle. Hän kuoli 11 kesäkuu 1967 New Hampshire.


Kurt Koffka

Kurt Koffka syntyi 18 maaliskuu 1886, Berliinissä. Hän sai tohtorin yliopistossa Berliinissä vuonna 1909, ja, kuten Köhler, tuli avustaja Frankfurt.

Vuonna 1911 hän siirtyi yliopiston Giessen, jossa hän opetti kunnes 1927. Siellä hän kirjoitti  kasvu Mind: An Introduction to Child Psychology  (1921). Vuonna 1922 hän kirjoitti artikkelin Psychological Bulletin joka esitteli Gestalt ohjelman lukijoille Yhdysvalloissa.

Vuonna 1927 hän lähti Yhdysvaltoihin opettamaan Smith College. Hän julkaisi periaatteet hahmopsykologia vuonna 1935. Hän kuoli vuonna 1941.

Teoria

Hahmopsykologia perustuu havaintoon, että me usein kokevat asioita, jotka eivät ole osa yksinkertaisia ​​tuntemuksia. Kuvan alkuperäinen havainto oli Wertheimerin n, kun hän totesi, että havaitsemme liike joissa ei ole mitään muuta kuin nopeassa tahdissa yksittäisten aistien tapahtumia. Tämä on se, mitä hän näki lelun stroboscope hän osti Frankfurtin rautatieasemalta, ja mitä hän näki hänen laboratoriossa, kun hän kokeili valot vilkkuvat peräkkäin (kuten jouluvalot, jotka näyttävät tietenkin puun ympärille, tai fancy neon merkkejä Las Vegas, jotka näyttävät liikkumaan). Vaikutus on nimeltään näennäinen liikeJa se on oikeastaan ​​perusperiaate elokuvissa.

Jos näemme, mitä ei ole olemassa, mikä se on, että näemme? Voisit kutsua sitä harhaa, mutta se ei ole hallusinaatiot. Wetheimer selitti, että sinulle näytetään vaikutus koko tapahtuman, ei sisälly osien summa. Näemme maastojuoksu merkkijono valot, vaikka vain yksi lamppu syttyy kerrallaan, koska koko tapahtuman sisältää keskinäisiä suhteita yksittäisen valot koemme samoin.

Lisäksi sanovat Gestalt psykologit, olemme rakennettu kokea jäsennelty kokonaisuus sekä yksilön tuntemuksia. Eikä vain meillä on kyky tehdä niin, meillä on vahva taipumus tehdä niin. Me jopa lisätä rakenne tapahtumiin, joissa ei ole gestalt rakenteellisia ominaisuuksia.

Käsitys on monia järjestävän periaatteita kutsutaan hahmolait. Yleisimmässä versiossa kutsutaan lain pragnanz. Pragnanz on saksalainen raskaana, mutta siinä mielessä, että raskaana merkitykseen, eikä raskaana lapsi. Tämä laki sanoo, että olemme synnynnäisesti ajetaan kokea asioita niin hyvä gestalt kuin mahdollista. ”Hyvä” voi tarkoittaa monia asioita täällä, kuten säännöllinen, hallittu, yksinkertaisuus, symmetria, ja niin edelleen, jotka sitten viittaavat tiettyyn hahmolait.

Esimerkiksi, joukko pisteitä hahmotellaan tähden muotoisia todennäköisesti nähdään tähti, ei joukkona pisteitä. Meillä on taipumus loppuun luku, jotta se miten se ”pitäisi” olla, sen loppuun. Kuten me jotenkin onnistuvat nähdä tätä ”B” …

Laki sulkeminen sanoo, että jos jotain puuttuu muuten valmis luku, meidän on taipumus lisätä sen. Kolmio, esimerkiksi, joissa on pieni osa sen reuna puuttuu, on edelleen pidettävä kolmio. Tulemme ”lähellä” kuilu.

Laki samankaltaisuus sanoo, että meidän on taipumus yhdistää samanlaisia kohteita yhdessä, nähdä ne muodostavat gestalt, osana laajempaa muodossa. Tässä on yksinkertainen typografinen esimerkki:

OXXXXXXXXXX
XOXXXXXXXXX
XXOXXXXXXXX
XXXOXXXXXXX
XXXXOXXXXXX
XXXXXOXXXXX
XXXXXXOXXXX
XXXXXXXOXXX
XXXXXXXXOXX
XXXXXXXXXOX
XXXXXXXXXXO

Se on vain luonnollista, että nähdä O: n viivana kentästä x n.

Toinen laki on laki läheisyyden. Asioita, jotka ovat lähellä toisiaan, kuten nähdään kuuluvan yhteen. Esimerkiksi…

****************************
**************

Olet paljon todennäköisemmin nähdä kolme riviä lähellä kokoontuminen * n kuin 14 pystysuora kokoelmia 3* n kukin.

Seuraavaksi siellä lakia symmetria. Katsokaa tätä esimerkkiä:

[     ] [     ] [    ]
Huolimatta paine läheisyys ryhmän suluissa lähin toisiaan yhteen, symmetria overwhelms käsitystä ja saa meidät näkemään niitä paria symmetrisiä suluissa.

Toinen laki on laki jatkuvuutta. Kun voimme nähdä linja, esimerkiksi jatkuen toisen viivan, pikemminkin kuin käynnistetään ja pysäytetään, teemme niin, kuten tässä esimerkissä, jota pidämme muodostuu kaksi riviä, ei yhdistelmänä kahdesta näkökulmasta …:

Kuva-kentällä on toinen hahmopsykologia periaate. Se otettiin ensimmäisen kerran käyttöön tanskalaisen Phenomenologist Edgar Rubin (1886-1951). Klassinen esimerkki on tämä yksi …

Periaatteessa meillä näyttää olevan luontainen taipumus pereive yhden näkökohdan tapahtuman kuin kuvan tai keula-maahan ja toinen maahan tai takaisin maahan. On vain yksi kuva täällä, ja vielä muuttamalla vain asenteemme, voimme nähdä kaksi eri asiaa. Se ei edes näytä olevan mahdollista nähdä niitä molempia samaan aikaan!

Mutta gestalt periaatteet eivät suinkaan rajoitu käsitys – se on vain, jossa he olivat ensimmäinen huomannut. Otetaan esimerkiksi, muisti. Sekin tuntuu toimivan näitä lakeja. Jos näet epäsäännöllinen sahanhampaanmuotoinen hahmo, on todennäköistä, että muisti on suoristaa sitä sinulle hieman. Tai, jos koet jotakin, joka ei aivan järkevää, teille yleensä muistaa sen olevan siten, että ei ehkä ole ollut siellä. Hyvä esimerkki on unelmia: Pistä seuraavan kerran kertoa jollekin unta ja katso jos et huomaa itse muuttamalla unelma hieman pakottaa sen järkeä!

Oppiminen oli jotain Gestalt psykologit olivat erityisen kiinnostuneita. Yksi asia he huomasivat heti, että opimme usein, ei kirjaimellinen asioita edessämme, mutta suhteet niiden välillä. Esimerkiksi, kanat voidaan tehdä nokkia kevyempi kahden harmaa värikartan. Kun ne sitten esitetään vielä kaksi väriviuhkat, joista toinen on kevyempi kahden edellisen tilkkuja, ja toinen mallitilkku joka on kevyempi, he nokkia ole yksi he pecked aikaisemmin, mutta kevyempi yksi! Myös jotain niin typerää kuin kana ”ymmärtää” ajatus suhteellisesta tummuuden.

Gestalt teoria on tunnettu käsite oivalluksia oppimista. Ihmisillä on taipumus väärin, mitä on ehdotettu tässä: He eivät niinkään puhu vilkkuu intuition, vaan ongelman ratkaisua avulla tunnustamista gestalt tai järjestää periaate.

Tunnetuin esimerkki käsityksen oppimisesta mukana simpanssi nimeltä Sultan. Hänet esitetään monia erilaisia ​​käytännön ongelmia (useimmat mukana saada vaikeasti saavutettavissa banaani). Kun esimerkiksi hän oli saanut pelata tikkuja, jotka voitaisiin koota kuin onki, hän ilmestyi harkita hyvin ihmisen muoti tilannetta out-of-ulottuville banaani harkiten – ja sitten melko äkkiä hypätä ylös Kokoa pylväät, ja saavuttaa banaani.

Samanlainen esimerkki mukana viisivuotias tyttö, esitetään geometria ongelma tapa päähänsä: Miten selvittää alueen suunnikas? Hän katsoi, niin innoissaan pyysi sakset. Hän katkaisi kolmion toisesta päästä, ja siirsi sen ympärillä toiselle puolelle, kääntämällä suunnikas tulee yksinkertainen suorakulmio. Wertheimer kutsui tätä tuottavaa ajattelua.

Ideana kummassakin esimerkissä, ja suuri osa gestalt selitys asioita, on se, että maailma meidän kokea on mielekkäästi järjestetty, jotta tai toisessa. Kun opimme ongelmien ratkaisuun, olemme lähinnä tunnustaa merkityksen, joka on siellä, kokemus, että ”DIS-pinnoite.”

Useimmat mitä olemme vain katsoi, on imeytetty ”mainstream” psykologia – siinä määrin, että monet ihmiset unohtavat antaa tunnustusta ihmisille, jotka löysivät näitä periaatteita! On vielä yksi osa heidän teoria, joka on ollut vähemmän hyväksyntää: isomorphism.

Isomorphism viittaa siihen, että on olemassa selviä samankaltaisuutta gestalt kaavoitukseen ärsykkeiden ja toimintaa aivoissa kun me hahmottaa ärsykkeisiin. On ”kartta” kokemuksen kanssa samat rakenteelliset järjestyksessä kuin kokemus sinänsä, vaikkakin ”rakennettu” on hyvin erilaisia ​​materiaaleja! Odotamme edelleen, mitä kokemus ”näyttää” kuin käytettäessä kokee aivoissa. Se voi kestää jonkin aikaa.

Kurt Lewin

Hahmopsykologia, vaikka se ei enää selviää omana kokonaisuutenaan, on ollut valtava vaikutus. Kaksi ihmistä erityisesti tiennäyttäjänä sen viemistä muita näkökohtia psykologia: Kurt Goldstein ja Kurt Lewin.

Kurt Lewin syntyi 09 syyskuu 1890, vuonna Mogilno, Saksa. Hän sai tohtorin yliopistossa Berliinissä alle Stumpf. Varusmiespalveluksen jälkeen hän palasi Berliiniin, jossa hän työskenteli Wertheimerin, Koffka, ja Köhler.

Hän meni USA vieraileva luennoitsija Stanfordin ja Cornell, ja otti kantaa Iowan yliopistossa vuonna 1935. Vuonna 1944 hän loi ja ohjasi tutkimuskeskuksen Ryhmädynamiikka MIT. Hän kuoli vuonna 1947, vasta alussa työnsä siellä.

Lewin loi topologinen teoria, joka ilmensi ihmisen dynamiikkaa muodossa kartan edustaa ihmisen elämää avaruudessa. Kartta on kuvioitu yksi tarpeet, toiveet, ja tavoite, ja vektorit tai nuolten suunnat ja voimakkuudet näiden voimien – kaikki toimivat kuten Gestalt.

Tämä teoria inspiroi tahansa määrän psykologit Yhdysvalloissa, aivan erityisesti ne, sosiaalipsykologia. Kansan keskuudessa hän vaikutti olivat Muzafer Sherif, Solomon Asch, ja Leon Festinger.


Kurt Goldstein

Toinen henkilö oli Kurt Goldstein. Syntynyt vuonna 1878, hän sai MD yliopistossa Breslau vuonna 1903. Hän meni opettaa Neurologiset instituutissa Frankfurtin, missä hän tapasi perustajista hahmopsykologia.

Hän meni Berliiniin olla professori siellä, ja sitten lähti New Yorkissa vuonna 1935. Siellä hän kirjoitti organismin vuonna 1939, ja myöhemmin Human Nature valossa patologian vuonna 1963. Hän kuoli vuonna 1965.

Goldstein kehittänyt kokonaisvaltaisen näkymän aivotoiminnan, perustuu tutkimukseen, joka osoitti, että ihmiset, joilla aivovaurion oppineet käyttämään muualle aivojaan korvauksia. Hän ojensi holismi koko organismin ja olettaisi, että siellä oli vain yksi asema ihmisen toimintaan ja termin Itsensä toteuttamisen. Itsesäilytyksensä, tavallista Oletetun keskeinen motiivi, hän sanoi, on todella patologinen!

Goldstein ja hänen ajatus itsensä toteuttamiseen vaikuttaa melkoisesti nuoren persoonallisuus teoreetikot ja terapeutit. Joukossa olisi Gordon AllportCarl Rogers, ja Abraham Maslow, perustajat amerikkalaisen humanistinen psykologia liikettä.

© Copyright C. George Boeree, 2000