Marie Curie – Elämäkerrallinen

Original: https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1903/marie-curie-bio.html

Marie Curieos Maria Sklodowska syntyi Varsovassa 7. marraskuuta 1867 tytär toisen asteen opettaja. Hän sai yleissivistys paikallisissa kouluissa ja myös tieteellistä koulutusta isältään. Hän tuli mukana opiskelijoiden vallankumouksellinen organisaatio ja todennut sen järkevää lähteä Varsova, sitten osa Puolan hallitsee Venäjällä on Krakova, mikä oli tuolloin Itävallan sääntö. Vuonna 1891 hän meni Pariisiin jatkamaan opintojaan Sorbonnessa, jossa hän saatu Licenciateships fysiikan ja matemaattisten tieteiden. Hän tapasi Pierre Curie, professori School of Physics 1894 ja seuraavana vuonna he menivät naimisiin. Hän onnistui miehensä päällikkönä laboratorio Sorbonnessa, sai hänen tohtori tutkinto vuonna 1903, ja traagisen kuoleman jälkeen Pierre Curie vuonna 1906, hän otti hänen paikkansa professori General fysiikan tiedekunnan Sciences, ensimmäistä kertaa nainen oli hoitanut. Hän oli myös nimitetty Curie Laboratory Radium instituutissa Pariisissa, joka perustettiin vuonna 1914.

Uran alkuaikoina tutkijat, yhdessä miehensä olivat usein tehdään vaikeissa olosuhteissa, laboratoriossa järjestelyt olivat köyhiä ja molemmat oli sitouduttava paljon opetusta ansaita elantonsa. Löytö radioaktiivisuuden Henri Becquerel 1896 innoitti Curies heidän loistavia tutkii ja analysoi joka johti eristämiseen polonium, nimetty maan Marien syntymän, ja radium. Mme. Curie kehitetty menetelmiä erottamiseen radium radioaktiivisten jäämien riittäviä määriä, jotta sen kuvaamiseksi ja huolellinen tutkiminen sen ominaisuuksien, terapeuttisia ominaisuuksia erityisesti.

Mme. Curie koko elämänsä aktiivisesti käyttöön radium lievittää kärsimystä ja ensimmäisen maailmansodan aikana, jota avustaa hänen tyttärensä, Irene, hän henkilökohtaisesti omistettu itse tähän korjaustyöt. Hän säilytti tarmostaan ​​tieteeseen koko elämänsä ja teki paljon luoda radioaktiivisuutta laboratorio hänen kotikaupungissaan – 1929 presidentti Hoover Yhdysvaltain esitteli lahja $ 50000 lahjoittama amerikkalaiset ystävät tieteen, ostaa radium varten käytä laboratoriossa Varsovassa.

Mme. Curie, hiljainen, arvokas ja vaatimaton, pidettiin suuressa arvossa ja ihailua tutkijat eri puolilla maailmaa. Hän oli jäsenenä Conseil du Ruumiinrakenne Solvay vuodesta 1911 kuolemaansa asti ja vuodesta 1922 hän oli ollut komitean jäsen henkisen yhteistyö Kansainliiton. Hänen työnsä on kirjattu lukuisia paperit tieteellisissä lehdissä ja hän on kirjoittanut recherches sur les Aineet Radioactives (1904),  L’Isotopie et les Éléments isotoopit ja klassinen Traité’ de Radioactivité (1910).

Tärkeyttä Mme. Curie työ näkyy lukuisia palkintoja suonut hänelle. Hän sai monet kunniajäseneksi tieteen, lääketieteen ja lain astetta ja kunniajäseniä jäsenyydet seurojen kaikkialla maailmassa. Yhdessä miehensä, hän sai puolet Nobelin fysiikan vuonna 1903, niiden tutkimuksen spontaani säteilyn löysi Becquerel, joka sai toisen puolen palkinnon. Vuonna 1911 hän sai toisen Nobelin, tällä kertaa kemian, tunnustuksena työstään radioaktiivisuuden. Hän sai myös yhdessä miehensä, Davy mitali Royal Societyn vuonna 1903 ja vuonna 1921, puheenjohtaja Harding Yhdysvaltojen puolesta naisten Amerikan esitteli yksi gramma radium tunnustuksena hänen palvelun tieteeseen.

Lisätietoja, vrt Elämäkerta Pierre Curie. Mme. Curie kuoli Savoy, Ranskassa, kun lyhyen sairauden, 4. heinäkuuta 1934.

Vuodesta Nobel Luennot, fysiikan 1901-1921, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1967