Sunnit ja shiiat

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/sunnisshiites.html

Dr. C. George Boeree

Suuri hajaantuminen islamissa on, että välillä enemmistön sunnit ja vähemmistön shiioja. Split palaa tapahtumia 7th luvulla:

Jälkeen Muhammedin kuoleman 632, johdolla islamilaisen yhteisön välitetään Abu Bakr as-Siddiq yksi Mohammedin lähimpänä seuralaisia. Jotkut yhteisön mielestä tämä peräkkäin ollut laillinen, ja että otsikko kalifin todella kuului Ali ibn Abi Talib. Ali Väitettä tukee se, että hän oli Muhammedin serkku, hänen adoptoitu poika, hänen ensin muuntaa (iässä yhdeksän), ja aviomies tyttärensä Fatima. Molemmat osapuolet uskovat, että Muhammed on erikseen nimetty niiden mies: Kannattajat Abu tuli sunnit, kuin ibn Ali shiialaisiin.

Kalifaatin siirtyneet Abu Bakr ja Umar, ja Umaria Ulthman. Ulthman viimein läpäissyt soihdun Ali. Kun Ali murhattiin 661, kalifaatin siirtyi Muawiya, jotka löysi kuuluisan Umayyid kalifaatin. Ali haudattiin Najaf mitä nyt Irakissa, ja sivusto on edelleen suuri shiiojen pyhä sivusto.

Sunni viittaa sunnas tai perimätiedon ja Koraanin tulkinnat – elin työn samanlainen juutalainen Talmud. Sunnit uskovat, että asema kalifin olisi voinut kumpi valitsee uskonnolliset johtajat islamilaisen yhteisön, eikä riipu suoraa linjaa Mohammed.

Shiiojen tulee sanasta Shia, joka tarkoittaa “puolue (Ali).” Niitä löytyy useimmiten Iranissa ja Irakissa sekä palestiinalaisia. Ne katsovat tiettyjä suoria jälkeläisiä Ali – imaamit – erehtymätön ja todellinen perillinen Mohammed. Ali oli ensimmäinen imaami, poikansa Hassan toinen, hänen toinen poikansa Hussein kolmannen. Ali pojat kuolivat ristiriidassa kalifi Muawiya. Kuitenkin niiden peräkkäin päättyi 12. imaami, joka meni piiloutunut 940. Useimmat Shiites uskovat, että 12. imaami tulee reemerge joskus kuin Mahdin tai Messiaan, ja toistamiseen hänen johdollaan islamilaisen maailman. Tällä välin ajatollahien valitaan palvelemaan hoitajia uskon.

Useimmat sunnit ja shiiat ovat liberaaleja, vaikka ei Länsimaiden. Rauhallisessa ja vauras kertaa, ei ole juurikaan konflikti niiden välillä. Mutta molemmat ovat enemmän äärimmäisiä ryhmittymät samoin. Jotkut shiiat esimerkiksi ovat perinteisesti arvostaa marttyyrikuoleman joka tuli ulos varhaisessa kokemuksia ristiriidassa sunnit. Tunnetuin sunnien ääri eripuraisuus on wahhabismin, joista Osama bin Laden on mahdollisesti jäsen. Se on tunnettu siitä, että radikaali fundamentalismi: Koraani ei pidä tulkita vaan ottaa kirjaimellisesti. Ei olevan mitään rukouksia tai muuta vetoaa profeettoja pyhien tai muun osapuolen kuin Jumalaa. Ei olevan mitään kuvia tai muistomerkkejä oletettu islamilaisten johtajien edes kehittää hautakammioiksi kuuluisan muslimeja. Ja Koraani on olla ainoa lähde maallisen sekä uskonnollisen lain.

Toinen kuuluisa ryhmä on Sufi liikettä, joka voi olla sunni tai shiia. Sufien ovat mystikot, jotka uskovat, että Jumalan rakkaus paistaa läpi kaiken, jopa rumuus ja pahan, ja että saavuttamalla tietty mielentila, voi suoraan kokea tämän. Tässä mielessä ne muistuttavat Zen buddhalaisuus. Sufismi on myös huomattava, sen käytön tarinoita, jotka ovat kerroksittain merkityksiä, aivan kuten Jeesuksen vertauksissa. Yksi alaryhmä sufien on ”whirling dervisseiltä” jonka mystinen käytännössä sisältää uskonnollisia tanssia.

Kartta Wikipediasta Commonsissa Vihreä: Sunni Sininen: shia

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.