Mughal Imperiumi

Source: http://southasia.ucla.edu/history-politics/mughals-and-medieval/

Vinay Lal

Suuri pojanpoika Lenk, Babar, joka on äidin puolelta oli polveutuu kuuluisasta Genghiz Khan, tuli Intiaan 1526 pyynnöstä Intian kuvernööri, joka pyrki Babar apua hänen torjunnassa Ibrahim Lodi, viimeinen johtaja Delhi Sulttaanikunta. Babar voitti Lodi at Panipat, ei kaukana Delhi, ja niin tuli perustaa Mughal Empire Intiassa. Babar sulkea vasta 1530, ja tuli hänen poikansa Humayun, joka antoi valtakunnan ensimmäisen erityispiirteet. Mutta se on Humayunin poika, Akbar, joka on perinteisesti kuvattu kunniaa valtakunnan. Akbar hallitsi 1556-1605, ja laajennettu valtakuntansa niin pitkälle länteen kuin Afganistanissa, ja niin pitkälle etelään kuin Godavari. Akbar, vaikka muslimi, muistetaan suvaitsevainen hallitsija, ja hän jopa aloitti uuden uskon, Din-i-Ilahi, joka oli yritys sekoittaa islamin hindulaisuus, kristinusko, Jainalaisuus ja muihin uskontokuntiin. Hän voitti hindut nimeämällä ne tärkeä sotilaallinen ja siviili kantoja, antamalla kunniaa heille, ja naimalla hindu prinsessa.

Iloiten syntyessä prinssi Salim (Jahangir). Mughal c. 1590.

Akbar tuli hänen poikansa Salim, joka otti otsikko Jahangir. Hänen hallituskauden (1605-1627), Jahangir yhdistelty säästöistä isänsä. Kohtelias kulttuuri Mughals kukoistivat hänen sääntö; kuten hänen suuri grand-isä, Babar, hän oli kiinnostunut puutarhoissa, ja Mughal maalaus luultavasti saavutti lakipisteensä Jahangir aika. Jahangir naimisissa Nur Jahan, “Light of the World”, vuonna 1611. Pian kuoleman jälkeen lokakuussa 1627, hänen poikansa, Shah Jahan, nousi valtaistuimelle. Hän peri laaja ja rikas imperiumi; ja vuosisadan puoliväliin tämä oli ehkä suurin imperiumi maailmassa, joilla jonkinasteista keskitetyn valvonnan harvoin vastaamaan ennen. Shah Jahan jätti jälkeensä poikkeuksellisen runsas arkkitehtoninen perintö, joka sisältää Taj Mahal ja vanhan kaupungin Delhi, Shahjahanabad. Koska hän ilmeisesti makasi kuolemaisillaan vuonna 1658, sota peräkkäin välille syttyi hänen neljä poikaa. Kaksi tärkeintä kantajat valtaistuimelle olivat Dara Shikoh, joka puolusti että nämä aateliset ja upseerit, jotka olivat sitoutuneet eklektinen politiikkaa aiempien hallitsijoiden, ja Aurangzeb, joka suosi voimakas miehiä taipuvaisempia kääntää Mughal Empire islamilaiseksi tila edellyttää lakien sharian. On Aurangzeb kuka voitti, ja vaikka Mughal Empire näki vielä lisälaajeneminen alkuvuosina hänen pitkän hallituskauden (1658-1707), jota myöhemmin osa seitsemännentoista luvulla imperiumi alkoi hajota.

Aurangzeb edelleen hyvin kiistanalainen hahmo, eikä hallitsija on enemmän alistettiin communalist lukema Intian historian. Hän on ihaillut muslimi historioitsijat täytäntöönpanosta lain sharian ja luopumalla politiikka Akbar; keskuu

Mughal imperiumi, 1526-1707 Lähde: F. Robinson, Atlas islamilaisen maailman vuodesta 1500 (Oxford, 19822), s.59.

dessa hindut, maallikot ja historioitsijat samankaltaisia, hän muistetaan muslimi fanaatikko ja kiihkoilija. Siinä tapauksessa Aurangzeb kaukaiset valtakunta lopulta välttivät hänen otteestaan, ja huomattavaa tyytymättömyyttä ilmeisesti ole luotu joukossa talonpojiston. Sen jälkeen Aurangzeb kuoleman vuonna 1707, monet hänen vasalliensa vakiinnuttaneet suvereeni hallitsijoita, ja niin alkoi ajan, mitä kutsutaan “uusien valtioiden”. Mughal Empire selvisi vasta 1857, mutta sen hallitsijat olivat jälkeen 1803, eläkeläiset ja East India Company. Viimeinen keisari, seniili Bahadur Shah Zafar, laitettiin oikeudenkäynti väitetään johtavan kapinallisten 1857 kapina ja lietsoo kapinasta. Hänet tuomittiin ja kuljetettiin Rangoonissa, viettää loput elämästään ulkomaalainen maaperään.

Kirjallisuutta:

Habib, Irfan. Maalaisliiton System Mughal Intiassa. London, 1963.

Habib, Irfan. Atlas Mughal Empire. Delhi, 1982.

Qureshi, I. H. hallinto Mughal Empire. Karachi, 1966.

Richard, John F. Mughal Empire. Vol. I, osa 5, New Cambridge History of India. Cambridge: Cambridge University Press, 1993.

Copyright, Vinay Lal 2001

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.