Itään Intia Yritys

Source: http://southasia.ucla.edu/history-politics/british-india/east-india-company/

Hän Itään Intia Yritys oli epätavallinen ero hallitsevan koko maassa. Sen alkuperä oli paljon vaatimattomampi. Joulukuun 31. päivänä 1600, ryhmä kauppiaat, jotka olivat yhdistetty itsensä East India Company annettiin monopolioikeuksien kaikista kauppaa kanssa Itä-Intiassa. Yhtiön laivat ensimmäinen saapui Intiassa, satamassa Surat, vuonna 1608. Sir Thomas Roe saavuttanut tuomioistuin Mughal keisari, Jahangir, sillä lähettiläs kuningas Jaakko I vuonna 1615, ja sai Britannian oikeuden perustaa tehdas Surat. Vähitellen Britannian varjoon Portugalin ja vuosien varrella he näkivät massiivinen laajentuminen omaa kaupankäyntiä Intiassa. Lukuisia kaupankäynnin virkaa perustettiin pitkin itään ja länteen rannikkoa Intian, ja huomattava Englanti yhteisöjä ympärille kolme puheenjohtajamaa kaupungit Kalkutan, Bombay, ja Madras. Vuonna 1717, yhtiö saavutti tähän asti merkittävin menestystä, kun se sai firman tai kuninkaallisen dictat Mughal keisari vapauttaa yhtiön maksamisesta tullien Bengalissa.

Yhtiö näki nousu sen omaisuuksia, ja siirtymistä runsaasti kaupankäynnin uskalla ratkaisemaan yritys, kun yksi sen sotilasvirkamiehet, Robert Clive, voitti voimat Nawab Bengalin Siraj-ud-Daulah, taistelussa Plassey in 1757. muutamaa vuotta myöhemmin yhtiö osti oikeuden kerätä tuloja puolesta Mughal keisari, mutta ensimmäisinä vuosina sen hallinnon olivat katastrofaalisia ihmisille Bengalin. Yhtiön palvelijat olivat pitkälti ahne ja itsensä aggrandizing paljon, ja ryöstää Bengal lähti aiemmin rikas maakunta tilassa täydellinen kurjuuteen. Nälänhätään 1769-70, jolloin yhtiön politiikka ei tehnyt mitään lievittää, saattanut ottaa elämään jopa kolmannes väestöstä. Yhtiö, kasvusta huolimatta kaupan ja tuloja tulossa muista lähteistä, joutui rasittaa massiivinen sotilasmenot, ja sen tuhoaminen vaikutti lähiaikoina. Valtion toimenpiteet laita vaikeuksissa yhtiön takaisin jaloilleen, ja Lord Pohjois Intia Bill, joka tunnetaan myös säätö- Act 1773 säädetty enemmän parlamentaarisen valvonnan asioihin yhtiön lisäksi sijoittamalla Intiassa sääntö on kenraalikuvernöörin.

Ensimmäinen Kenraalikuvernööri Intian oli Warren Hastings. Hänen erivapaus, laajennus Britannian sääntö Intiassa jatketaan tiiviisti, ja British pyrki hallitsemaan alkuperäiskansojen järjestelmiä tiedon. Hastings säilyi Intiassa vuoteen 1784 ja seurasi Cornwallisin joka aloitti pysyvän Settlement, jolloin sopimus ikuisesti kanssa päästiin zamindars tai vuokranantajien keräämiseen tuloja. Seuraavan viidenkymmenen vuoden ajan British olivat mukana yritetty eliminoida Intian kilpailijat, ja se on alle hallinnon Wellesley että British aluelaajennuksena saavutettiin häikäilemätön tehokkuus. Suurimmat voittoja tuli vastaan ​​Tipu Sultan Mysoren ja Marathas, ja lopulta alistamista ja valloitus sikhejä sarjassa anglo sikhien Wars johti Britannian miehityksen yli koko Intian. Joissakin paikoissa, Brittiläinen harjoitellun epäsuoran sääntö, sijoittamalla Resident hovissa natiivin hallitsija, joka annettiin itsemääräämisoikeutta kotimaan asioissa. Lord Dalhousie pahamaineinen opin raukeaa, jolloin natiivi tila tuli osa brittiläisen Intian jos ei ollut miespuolista perillistä kuollessa hallitsija, oli yksi tärkeimmistä keinoista, joilla natiivi valtioiden oli liitetty; mutta usein liittämistä, kuten että Awadh [Oudh] vuonna 1856, oli perusteltu sillä, että natiivi ruhtinas oli pahan disposition, välinpitämätön hyvinvointia alamaisiaan. Liittämisestä natiivi valtioiden ankara tulot politiikkaa, ja ahdinko Intian talonpojiston kaikki osaltaan kapina 1857-58, viitataan aiemmin kuin sepoy Mutiny. Vuonna 1858 Itään Intia Yritys liuotettiin huolimatta uljas puolustus sen väitetyn saavutuksia John Stuart Mill, ja hallinnon Intiasta tuli vastuulla Kruunu.

Copyright:  Vinay Lal

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.