Paul Otlet, edelläkävijä Tiedonhallinta.

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/otlet.html

Michael Buckland, emeritusprofessori

Paul Otlet (muotokuva) syntyi Bryssel, Belgia, vuonna 1868. Hänen monumentaalinen kirja Traité de documentation. (Bryssel, 1934) oli sekä keskus- ja symbolinen kehittämisessä informaatiotieteiden – tuolloin nimellä “dokumentaatio” – ensimmäisellä puoliskolla tämän vuosisadan. Lisäksi se muistuttaa jotain, joka on liian laajalti unohdettu: Että tämä kenttä teki on vilkas olemassaolon alussa tämän vuosisadan ja hienostuneisuutta koskeva teoria ja tietotekniikkaa, jotka nyt yleisesti yllättää ihmiset.

Paul Otlet oli keskeisin hahmo kehittämisessä Documentation. Hän taisteli väsymättä vuosikymmeniä keskeisiin teknisiin, teoreettinen, ja organisatoriset näkökohdat ongelman keskeinen yhteiskunnalle: Miten saada tallennettua tietoa saatavilla niille, jotka sitä tarvitsevat. Hän ajatteli syvästi ja kirjoitti loputtomasti kun hän suunniteltu, kehitetty, ja käynnisti kunnianhimoisen ratkaisujen kanssa hänen Institute Brysselissä.

Loppupuolella työelämän hän tiivistää hänen ajatuksia kaksi suurta kirjaa synteesin Traité de documentation vuonna 1934 ja Monde: Essai d’universalisme” vuonna 1935. Viime vuosina on ollut uutta kiinnostusta Otlet työtä. Vuonna 1989 Traité, niin kauan loppunut, oli esipainettuja. Vuonna 1990 hänen elämäkertansa, prof W. Boyd Rayward, että University of New South Wales, julkaisi selityksin Englanti käännös valikoima Otlet paras kirjoituksia: Otlet, Paul. Kansainvälinen ja levittämiseen: valitut esseitä. (FID 684). Amsterdam: Elsevier, 1990.

Nyt Otlet ajatukset ja kirjoitukset ovat taas aktiivinen ainesosa informaatiotieteiden, joilla historiallista mielenkiintoa ja myös nykyaikainen etu, esimerkiksi luonteeseen asiakirjojen ja hypertekstin. Se on nyt vuosisadan koska Otlet ja LaFontaine aloittivat kunnianhimoinen ohjelma, joka jatkuu Kansainvälinen Liitto Saada Tietoja ja Asiakirjoja FID. (Muokattu esipuheessa Espanjan painos Otlet n Traité). Otlet ja LaFontaine olivat myös aktiivisia perustamisen Liitto Kansainvälinen Yhdistykset.

Otlet arkisto ja museo on nyt saatavilla uudelleen Rue des kohtia 15, B-7000 Mons, Mons, Belgia, kuten Mundaneum, joka on alkanut julkaista tutkimus perustuu näihin arkistoihin, erityisesti Cent ans de l’Office International de Bibliographie: 1895 – 1995; les lähtökohtien du Mundaneum. – Mons: Editions Mundaneum, 1995. ISBN 2-930071-05-2. (Review saksaksi).

Luettelo valittujen kirjoituksia Otlet, hänen työnsä, ja hänen seuraajansa.
– Alex Wright. Luettelointi Maailman: Paul Otlet ja synty tietojen ikä. Oxford University Press, 2014.
– Teema on Otlet Valtioiden rajat ylittävien järjestöjen 2003 nos 1-2. pdf
– Francoise Levie: L’homme qui voulait classer le monde [Mies, joka halusi classifiy maailmaa]. Elämäkerta ja dokumenttielokuva.
– Rayward n 1975 elämäkerta on nyt verkossa osoitteessa http://hdl.handle.net/1854/3989
– Dokumentti B. Rayward (puhuu Englanti) ja F. Fueg (puhuminen ranska): Alle kennis van de wereld (Noorderlicht, 9). Saatavilla http://archive.org/details/paulotlet.
– Ironinen kommentti Ranska: Kun America huomaa Paul Otlet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.