Yleiskatsaus: Kuinka lapset oppivat lukemaan sanoja

Original page: http://wp.auburn.edu/rdggenie/home/lessons/overview/

Bruce Murray, koulutuskorkeakoulu

Genien lukeminen

Kirjoittaminen on melko uusi keksintö, mutta voimakas ihmisen älykkyyden parantamiseksi. Ensimmäinen kirjoitus oli logografinen, jossa symboli edusti sanan merkitystä. Tämä tarkoitti valtavaa määrää opittavia symboleja. Myöhemmässä järjestelmässä otettiin käyttöön tavuja edustavat symbolit, siirtyminen äänipohjaiseen kirjoittamiseen. Aakkosien kehittyessä kirjoituksessa käytettiin taloudellista symboliryhmää, joka edustaa puheen foneemeja, äänielimiä, joista sanat rakennetaan kielellä. Aakkosien käyttö vaatii kuitenkin riittävän tuntemisen foneemeista, jotta ne tunnistetaan puhuttuina sanoina, ja tämä voi olla vakava este. Foneemeja tuotetaan tavallisessa puheessa hyvin nopeasti (10-20 sekunnissa), ja äänieleet menevät päällekkäin, mikä tekee foneemirajoista vaikeasti havaittavissa.

Spelling, phonemes, and meaning of the word ship.
Kuinka aakkoselliset kielet toimivat

Tämä kaavio kuvaa aakkosellisen kirjoituksen toimintaa. Oikeinkirjoitus SHIP (alus) kartoittaa ääntämisen ship. Aakkosellinen koodi sallii systemaattisen tavan lukea mikä tahansa sana seuraamalla sen ääntökarttaa.Sana kuulostaa kääntämällä kirjaimet foneemeiksi, sekoittamalla foneemit ääntämisen lähentämiseksi ja tunnistamalla sana.Fonics yksinkertaisesti purkaa opetuksen – opettaa aloittelijoille ymmärtämään oikeinkirjoitukset foneemakarttoina.Koska foneemat ovat kuitenkin artikuloituja, foneemitietoisuus on yleensä opetettava nimenomaisesti, ei vain oletettava.

Olemme tottuneet ajattelemaan kahta tapaa sanan tunnistamiseen: näkö ja dekoodaus. Kaikki ammattitaitoiset lukijat kuitenkin hankkivat näkösanoja, ja kaikki ovat asiantuntijadekoodereita. Lisäksi voimme tunnistaa sanat analysoimalla, merkitsemällä lausutavat sanat yhteen tai arvaamalla asiayhteyteen. Näön tunnistus tarkoittaa välitöntä tunnistamista ilman analyysiä. Dekoodaukseen sisältyy käännös; Vaikka varhainen dekoodaus vaatii kuuluvan kuulostamisen ja sekoittamisen, myöhempi dekoodaus on nopeaa ja hiljaista. Analysoitavaksi muistetaan sana, jolla on sama kirjoitusmalli, ja teemme tuntemattoman sanan riimin muistetulla sanalla. Äännettävien sanaosien strategia vaatii suuren määrän näönpaloja, kuten ingight, ja tion, jotka lukijat voivat merkitä yhteen tunnistaakseen sanat. Kontekstuaalinen arvaus käyttää loput lauseesta arvaamaan tuntemattomat sanat. Koska arvaus on hidasta, vaivallista eikä kovin luotettavaa, lukijat hylkäävät sen nopeasti, kun he saavat dekoodaustaidon ja näkösanaston.

The problem of access
Pääsyongelma

Sanojen lukemisen ongelmana on pääsy sanastoon, toisin sanoen sanojen ja niihin liittyvien tietojen tallentamiseen muistiin. Ennen kuin opimme koskaan lukemaan, tallennamme uskomattoman sanaverkon niiden ääntämisillä, merkityksillä, syntaksilla ja joskus oikeinkirjoitustiedoilla. Lukemisessa ongelmana on pääsy sanakirjaan, ts. Paikantaa muistissa oleva merkintä oikeinkirjoituksesta. Ammattitaitoisten lukijoiden pääsyreitit ovat mieleenpainuvia (he voivat soittaa sanan helposti), luotettavia (he saavat saman sanan joka kerta, kun näkevät sen oikeinkirjoituksen) ja helposti opittavia (vain muutamassa kokeessa). Tarkat ja luotettavat pääsyreitit eivät kuitenkaan ole tarpeeksi hyviä: Jotta voimme säästää resursseja ymmärtämistä varten, tarvitsemme vaivattoman pääsyn sanoihin. Siten näön sanojen käyttö on foniikkaopetuksen tavoite.

Lapset eivät hyppää vain dekoodaamiseen ja näön sanaston hankkimiseen. He liikkuvat aakkosten käytön ennakoitavissa olevissa vaiheissa yhä taitavammin. Ennen kuin lapset oppivat käyttämään aakkosia, he käyttävät oletusstrategiaa visuaalisen vihjeen kiinnittämiseksi merkitykseen. Tämä visuaalinen vihjestrategia selittää, miksi hyvin pienet lapset voivat tunnistaa monia sanoja normaalissa ympäristössään, esimerkiksi lukea McDonald’sin arches-logolla. He yksinkertaisesti tunnistavat kuvia. Kun lapset saavat aakkosellisen oivalluksen, he alkavat käyttää foneettisia vihjeitä visuaalisten vihjeiden sijaan. He käyttävät joitain kirjaimia (yleensä sanan alussa) vihjaamaan joitain sanan foneemeja tarjoten systemaattisen pääsyn reittiin sanaan (vaikkakaan ei luotettava reitti).

Luotettava pääsy tapahtuu aakkosvaiheessa, kun lapset oppivat purkamaan sanoja pelkästä oikeinkirjoituksesta. Aakkosvaiheen avulla lapset voivat nopeasti oppia näön sanaston. Päinvastoin kuin aikaisemmat uskomukset, näkösanojen oppiminen ei ole riippuvaista rote-assosiaatiosta. Lapset oppivat näky sanoja muutamassa laatu kohtaamisia. Laatutapaamiset yhdistävät oikeinkirjoituksen kirjaimet ääntämisen foneemeihin, yleensä kuulostamalla ja sekoittamalla. Toisin sanoen, tyypillisesti opimme näkösanat huolellisen dekoodauksen avulla. Vaikka dekoodaus vaatii suurta huomiota nuorilta lukijoilta, se luo luotettavat pääsyreitit sanan hakemiseksi. Kun kulkutie on muodostettu, työkalut sen rakentamiseen (kirjeenvaihtosäännöt) poistuvat käytöstä. Oikeinkirjoituksesta tulee sanan merkityksellinen symboli (eli se “näyttää” sanalta). Dekoodaamisen oppiminen vähentää dramaattisesti kokeiden määrää näön tunnistamiseen keskimäärin 35 kokeesta keskimäärin 4 kokeiluun.

Kuinka johdamme lapset aakkosvaiheeseen, jossa he voivat kuulostaa sanoja? Phonics on suunniteltu saavuttamaan tämä tavoite. Phonics on yksinkertaisesti dekoodauksen opetusta. Siihen kuuluu kirjeenvaihtosääntöjen ja sekoittamisen opettaminen. On kehitetty kahden tyyppisiä äänitteitä: eksplisiittinen ja analyyttinen. Analyyttinen foneikka on suunniteltu välttämään foneemien lausuminen erillään. Tämä edellyttää liikenneympyrän selityksiä, ja se edellyttää foneemitietoisuutta sen sijaan, että mallinnettaisiin, kuinka foneemit määritetään ja kootaan dekoodauksessa. Selkeässä foneikassa opettajat ääntävät foneemeja erikseen mallinnamaan, kuinka kuulostaa ja sekoittua. Tutkimukset osoittavat, että nimenomainen foniikka johtaa tehokkaammin lapsia lukemisen varhaiseen itsenäisyyteen.

Yksi muu tekijä on osoitettu olevan tärkeä foneissa: dekoodattavat tekstit. Dekoodattavat tekstit ovat yksinkertaisesti tekstejä, joissa suurin osa sanoista voidaan purkaa käyttämällä kirjeenvaihtoa, jonka lapset ovat oppineet treffailemaan foniikkaohjelmassaan. Vaikka tällainen hallinta rajoittaa tilapäisesti harjoitustekstien kirjallisuuden arvoa, tutkimus osoittaa, että se aiheuttaa dekoodausstrategian aloittaville lukijoille. Koska heidän oppimansa äänet toimivat lukituksen sanojen vapauttamiseksi, he luottavat dekoodausstrategiaan lukiessaan. Tämä auttaa heitä saamaan näkösanoja nopeasti ja auttaa heitä selvittämään malleja, joita ei nimenomaisesti opeteta äänitunnilla. Kun he laajentavat näkökentänsä ja dekoodausvoimansa, dekoodattavuuden hallinta voidaan poistaa nopeasti, jolloin he voivat lukea ja nauttia lastenkirjallisuudesta. Aakkosvaiheen lukemisessa on ongelma, että se on hidasta ja vaivallista. Onneksi, kun lapset oppivat näkösanoja ja näköpalasia, he oppivat pikavalintoja sanojen tunnistamiseen. He muistavat oikeinkirjoituksen palat nopeaa kokoonpanoa varten. Nämä palat ovat lausuttavia sanaosia, jotka voidaan tunnistaa ilman analyysiä. Palojen käyttäminen antaa lukijoille mahdollisuuden purkaa monisyltisiä sanoja merkitsemällä yhteen tutut osat. Avain asiantuntijoiden dekoodaukseen näyttää olevan vokaalivastaavuuksien oppiminen – jokaisen tavun sydän. Lisäksi se vie paljon lukuharjoituksia näön sanojen ja näköpalojen hankkimiseen. Lapset on saatava lukemaan vapaaehtoisesti vapaa-ajan aktiviteettina harjoittelemaan tämän tason harjoittelua.

Pitäisikö tavoitteemme aloittaville lukijoille olla muistamalla sanat näkymällä tai purkaa? Vastaus on molemmat. Edistyäkseen kohti lukutaitoa lasten on opittava purkamaan ja lukemaan sanoja näkyillä. Näkösanan lukeminen riippuu kuitenkin dekoodauksesta – aakkosjärjestelmän tuntemuksesta. Siksi dekoodaamisen oppimisen on oltava ensin.

Muokattu viimeksi: 11. joulukuuta 2020