Thomas Tallis ja Gregorio Allegri

Original page: https://www.webpages.uidaho.edu/~rfrey/166TallisAllegri.htm

Thomas Tallis ja Gregorio Allegri

1505-1585           1582-1652   

Passion musiikki

Thomas Tallis oli sukupolvensa vaikutusvaltaisin englantilainen säveltäjä, samoin kuin yksi tämän päivän suosituimmista renessanssin säveltäjistä. Tallis toimi urkurina ja muissa ammatillisissa ominaisuuksissa neljälle englantilaiselle hallitsijalle, myös kuninkaallisessa kappelissa. Yhdessä kuuluisimman opiskelijansa William Byrdin kanssa hän sai monopolin kuningatar Elizabeth I: ltä laulumusiikin julkaisemiseksi. Tallis toimi Englannin musiikillisen historian dynaamisimpana ajanjaksona, jonka aikana englantilaiset säveltäjät omaksuivat mannermaisen rakennesimulaation tyylin luostarien uudistuksen ja tukahduttamisen seurauksena.

Vaikka Tallisin musiikki sisältää laajan valikoiman tyylejä ja tavoitteita, suurin osa hänen tuotannostaan ​​on kuoromusiikkia, sekä vanhemmassa latinalaisessa motet-tyylissä että uudemmassa Englannin hymni-tyylissä. Lyyriset ideat hallitsevat yleensä hänen musiikillisia impulssejaan, ja hänen moniäänensä ovat usein ensisijaisesti chordaalisia tai homofonisia. Hän ei ollut erityisen kiinnostunut teknisestä vastapisteestä sellaisenaan, ja hänen asetuksissaan on seurauksena heistä seesteisyys, joka johtuu melodisten ideoiden kehittämiseen käytetyistä suoraviivaisista musiikillisista keinoista. Hänen pyhä latinalainen kuoromusiikki on hänen arvostetuin saavutuksensa; tämä suuri tulos on lähinnä motet-genreä, ja siinä on laaja valikoima henkilökohtaisesti valittuja tekstejä, jotka on asetettu sylaboidusti Italian ja Pohjois-maan mannereen renessanssimestarien tyyliin. Hänen englanninkielisillä hymneillään oli myös tärkeä rooli tämän pitkäikäisen genren varhaisessa kehityksessä.

Tallisen musiikki on edelleen erittäin suosittua. Sitä ovat käyttäneet sellaisten nykyaikaisten säveltäjien kuten Ralph Vaughan Williams ja Peter Maxwell Davies motivointiin, samoin kuin suuren osan vauhtia varhaisen musiikin liikkeelle Englannin kuoronäyttelyssä. Vaikka Tallisin tekniset saavutukset ovat haaleat verrattuna moniin hänen läheisiin aikakavereihinsä, hänen musiikissaan on hieno kommunikatiivinen elementti ihmisen ilmaisusta, joka puhuu edelleen suoraan yleisölle. ~ Todd McComb, Kaikki musiikkiopas

 

Ylivoimaisesti kuuluisimman koostumus Allegri on Miserere mei, Deus, asetusvaihtoehto Vulgatan Psalmi 51 (50). Se on kirjoitettu kaksi kuoroa, joka viisi ja muut neljä ääniä, ja on saanut huomattavaa julkkis. Se koostui vuoden valtakauden Urbanus VIII, luultavasti vuoden 1630, käytettäväksi Sikstuksen kappeli aikana matins keskiviikkona ja perjantaina Pyhä viikko.

Miserere on yksi myöhemmin renessanssimusiikista yleisimmin nauhoitettuja esimerkkejä, vaikka se onkin kirjoitettu barokin aikakaudella; tässä suhteessa se edustaa tyylillisesti konservatiivisten roomalaisten säveltäjien koulun musiikkia. Musiikki inspiroi sellaisia säveltäjiä kuin Mendelssohn, Liszt ja Mozart. ~ Todd McComb, Kaikki musiikkiopas

Misereren teksti (englanninkielinen käännös):

Armahda minua, Jumala, rakastava ystävällisyytesi mukaan:
Sinun armoni monien mukaan armollisuus hävittää rikkomukseni.
Pese minut täysin vääryydestäni ja puhdista minut synnistäni.
Sillä minä tunnustan rikkomukseni, ja syntini on aina edessäni.
Vain sinä vastaan, olen syntiä tehnyt ja tehnyt tämän pahuuden sinun edessäsi: että sinä saat vanhurskauden puhutessasi ja selväksi tuomitessasi.
Katso, minua korjattiin vääryydellä; ja syntiäni äiti rakasti minua.
Katso, sinä haluat totuutta sisäpuolelta; ja piilotetussa osassa annat minut tuntemaan viisauden.
Puhdista minut isopilla ja olen puhdas: pese minut, ja minä olen valkoisempi kuin lumi.
Saa minut kuulemaan iloa ja iloa; että luut, jotka olet murtanut, riemuitsevat.
Piilota kasvosi synneistäni ja puhdista kaikki vääryyteni.
Luo minussa puhdas sydän, oi Jumala; ja uusi oikea henki sisälläni.
Älä jätä minua pois sinun esiintymästäsi; äläkä ota minulta pyhää henkeäsi.
Palauta minulle pelastuksen ilo; ja pidä minua vapaalla hengelläsi.
Sitten opetan rikoksentekijöitä sinun tiesi; ja syntiset kääntyy sinuun.
Pelasta minut verenkiertoon, oi Jumala, sinä minun pelastukseni Jumala; ja minun kieleni laulaa ääneen sinun vanhurskaudestasi.
Herra, avaa minun huuleni; ja minun suu osoittaa kiitostasi.
Sillä et halua uhrata; muuten antaisin sen: et pidä polttouhria.
Jumalan uhraukset ovat murtunut henki: särkynyt ja surullinen sydän, oi Jumala, et pidä halveksi.
Tee hyvää iloasi Siionille: rakenna Jerusalemin muurit.
Silloin sinun tulee olla tyytyväinen vanhurskauden uhrauksiin, polttouhriin ja kokonaiseen polttouhriin. Silloin he uhraavat härkiä sinun alttarillasi.

Näyte heidän musiikkiaan:

Tallisin: Salvator Mundi (Antifon varten pitkäperjantai, muistoksi ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen Golgatan, kirjoitettu latinaksi, 03:58) albumilta Salve Regina – 2001

Tallisin: Mielestäni vähintään paino neljä ääntä (07:09) albumilta Benedictus – Klassinen musiikki pohtia ja meditaatio – 1999.

Allegri: Miserere (Ps 51 – Keskiviikkona, 13:51) albumilta Aloittelijan opas Klassinen (täydellinen) Allegri – 2007 Kuunnella katseltaessa Sikstuksen kappeli.

Musiikkia Passiontide Saint Paul sunnuntai (American Public Media, lähettää 16 maaliskuu 2008)

Rodney Frey