ADH

Original: http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/adh.html

Noin 60%: n että kehon massa on vesi, ja huolimatta laaja vaihtelu veden määrä otetaan joka päivä, kehon vesipitoisuus pysyy erittäin vakaa. Tällainen tarkka valvonta kehon veden ja liuenneen aineen pitoisuudet on funktio useiden hormonien toimii sekä munuaisten ja verisuonten järjestelmä, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että antidiureettisen hormonin on avainasemassa tässä prosessissa.

Antidiureettisen hormonin, myös tunnetaan yleensä arginiinivasopressiini, on yhdeksän aminohapon peptidi, erittyy aivolisäkkeen. Sisällä hypotalamuksen neuronien, hormoni on pakattu eritysvesikkeleissä kantajaproteiinin kutsutaan neurophysin, ja molemmat ovat vapautuu hormonin eritystä.

Fysiologinen vaikutus antidiureettisen hormonin

Vaikutukset munuaisten

Tärkein yksittäinen vaikutus antidiureettisen hormonin on säilyttää kehon vettä vähentämällä veden menetyksen virtsaan. Diureetti on aine, joka lisää nopeutta, virtsan muodostumista. Injektio pieniä määriä antidiureettisen hormonin ihmiselle tai eläimelle johtaa antidiureesi tai vähentyneeseen muodostumiseen virtsan, ja hormoni nimettiin tätä vaikutusta.

ADH sitoutuu reseptoreihin solujen kokoojatiehyiden munuaisten ja edistää reabsorbtio vettä takaisin verenkiertoon. Kun työsopimuskiistan antidiureettisen hormonin, kokoojaputkissa ovat lähes impermiable vettä, ja se virtaa ulos virtsan.

Antidiureettisen hormonin stimuloi veden reabsorbtion stimuloimalla insertoimalla ”veden kanavat” tai akvaporiineja kalvoihin munuaisputkiin. Nämä kanavat liikenne liukenevaa vapaan veden läpi putkimaisen solut ja takaisin vereen, mikä vähentää plasman osmolaarisuuden ja kasvua osmolaarisuus virtsan.

Vaikutukset verisuonistoon

Monilla lajeilla, korkeat pitoisuudet antidiureettisen hormonin aiheuttaa laajaa supistumista pikkuvaltimoiden, mikä johtaa lisääntyneeseen verenpaine. Se oli tämän vaikutuksen, että nimi vasopressiinin keksittiin. Terveillä ihmisillä, antidiureettisen hormonin on minimaalinen pressorivaikutuksen.

Valvonta antidiureettisen hormonin eritys

Tärkein säätösuureen antidiureettisen hormonin eritys on plasman osmoottisuuden, tai liuenneiden aineiden veressä. Osmolaarisuus havaitaan hypotalamuksen neuronien tunnetaan osmoreseptorit, ja ne neuronit, puolestaan edistää eritystä neuroneista, jotka tuottavat ADH.

Kun plasman osmoottisuuden on alle tietyn raja-arvon, osmoreseptorit ei aktivoida ja secretio antidiureettisen hormonin estyy. Kun osmolaarisuus lisääntyy yli kynnyksen, alati valpas osmoreseptorit tunnista tätä värimaailmaa edistää neuronien jotka erittävät ADH. Kuten nähnyt alla, antidiureettisen hormonin pitoisuudet nousevat jyrkästi ja lineaarisesti, kun plasman osmoottisuuden.

Osmoottinen ohjaus antidiureettisen hormonin eritys erittäin järkevää. Kuvittele kävelemässä autiolle: aurinko on pelaajan alas ja olet alkaa menettää huomattavan määrän kehon vettä hikoilun kautta. Veden menetys johtaa pitoisuus veressä liuenneita aineita – plasman osmoottisuuden kasvaa. Pitäisi lisätä virtsan tuotantoa tällaisessa tilanteessa? Selvästikään ole. Pikemminkin, antidiureettisen hormonin erittyy, jolloin lähes kaikki vesi, joka olisi menetetty virtsaa reabsorboitua ja konservoituneita.

On mielenkiintoista yhtäläisyyksiä antidiureettisen hormonin eritys ja jano. Molemmat ilmiöt vaikuttavat stimuloida hypotalamuksen osmoreseptorit, vaikka luultavasti ole samoja. Osmoottinen kynnys antidiureettisen hormonin eritys on huomattavasti pienempi kuin janoon ikään hypotalamus sanoo ”Ei pidä vaivata häntä vedoten jano ellei tilanne on paha, että ADH pysty käsittelemään sitä yksin”.

Erityksen antidiureettisen hormonin on myös stimuloi verenpaineen laskun ja tilavuus, olosuhteet havaitaan venytys reseptorit sydämessä ja suurten valtimoiden. Muutoksia verenpaineessa ja tilavuus eivät ole läheskään yhtä herkkiä stimuloijaksi lisääntyneenä osmolaarisuus, mutta ovat kuitenkin voimakkaita vaikeissa olosuhteissa. Esimerkiksi menetys 15 tai 20% veren tilavuutta verenvuoto johtaa massiivinen erityksen ADH.

Toinen voimakas ärsyke antidiureettihormonin on pahoinvointi ja oksentelu, jotka molemmat ohjataan alueille aivoissa, joilla on yhteyksiä hypotalamus.

Tautitiloihin

Yleisin sairaus ihmisten ja eläinten liittyvien ADH on diabetes insipidus. Tämä tila voi syntyä kahdella tilanteista:

  • Hypotalamuksen (”central”) diabetes insipidus  johtuu puutteesta erityksen antidiureettisen hormonin taka-aivolisäkkeestä. Syitä tähän tautiin kuuluu pään vamma, ja tulehduksia tai kasvaimet, joissa hypotalamuksen.
  • Vesitystauti tapahtuu, kun munuainen ei kykene vastaamaan ADH. Yleisimmin tämä johtaa tietyntyyppinen munuaissairaus, mutta mutaatiot ADH-reseptorin geeni tai geeni, joka koodaa akvaporiini-2 on myös osoitettu vaikuttaa ihmisiin.

Suuret merkki joko tyypin diabetes insipidus on liiallinen virtsan tuotantoa. Jotkut ihmisen potilaat tuottavat jopa 16 litraa virtsaa päivässä! Jos riittävää vettä on saatavilla kulutukseen, tauti on harvoin hengenvaarallinen, mutta pidättämällä vettä voi olla hyvin vaarallista. Hypotalamuksen diabetes insipidus voidaan käsitellä eksogeenisen ADH.